Wat kost het om een ​​tandopening te laten dichten?

kosten voor het sluiten van tanden

Gaten in de tanden, niet alleen in het gebied van de voortanden, zijn duidelijk zichtbaar voor onze medemensen en verstoren het esthetische gevoel sterk. Er zijn verschillende methoden om deze te sluiten, die ook belangrijk zijn voor de tandgezondheid. In een interview met de kostentracker-expert leest u hoe tandkloven kunnen worden gedicht en welke kosten u daardoor kunt maken.

Wat zijn de redenen voor gaten in de tanden?

Kostentracker-expert: een tandopening tussen de voortanden kan een erfelijke aanleg zijn. Het heet een echte diastema. Bij kinderen van wie het tweede gebit nog niet is doorgebroken, kan een lipfrenulum dat door de opening is gegroeid de oorzaak zijn.

Sommige volwassenen hebben ook een duidelijk zichtbare opening tussen hun voortanden. Madonna en Elton John dragen deze met vertrouwen. Veel mensen in onze cultuur zien de iconische tandkloof echter als een fout en besluiten deze te laten dichten door middel van kaakchirurgie.

In het geval van een valse diasteem, ontstaat er een tandkloof door het ontbreken van aanhechting of dwerggroei van een laterale snijtand. Tandkloven in de vorm van kleine, zwarte driehoekjes op de tandvleesrand zijn het onooglijke gevolg van vergevorderde parodontitis.

Ten slotte kan een tandongeval of tandbederf leiden tot tandverlies en dus tot een tandgat. Horizontale openingen ontstaan ​​door heftig tandenknarsen, wat leidt tot overmatige slijtage van de tandsubstantie en uiteindelijk tot verkorte tandkronen.

Hoe kan een opening tussen de voortanden worden gedicht en wat kost het?

Kostentracker-expert: fineer is een geweldige manier om een ​​diastema te sluiten. Dit zijn flinterdunne schelpjes van keramiek die met een speciale lijmtechniek stevig op je eigen gebit worden bevestigd. De kosten voor fineer zijn afhankelijk van het ontwerp en het aantal benodigde fineren:

Kunstkosten
Composiet fineervanaf 75 EUR
conventioneel fineer500 - 2.000 EUR
Niet voorbehandeld fineer700 - 1.000 EUR
Veneers to Govan 350 - 400 EUR
Veneers gemaakt in het buitenlandvanaf 450 EUR

Aangezien fineer geen medisch noodzakelijke maatregel is, moet u de kosten bijna altijd uit eigen zak betalen. Een aanvullende tandheelkundige en particuliere verzekering dekt alleen fineer in uitzonderlijke gevallen, afhankelijk van het contract. U dient daarom de behandeling en het kostenplan van de tandarts voor aanvang van de behandeling bij de verzekeringsmaatschappij in te dienen en deze te laten bevestigen dat de kosten worden vergoed.

Mijn kind heeft een opening tussen de voortanden. Hoe is het gesloten en wat kost het?

kosten voor het sluiten van tanden

Een kleine operatie is voor kinderen vaak voldoende, behalve bij grotere tandopeningen

Kostentracker: bij kinderen is een kleine operatie vaak voldoende om de tandopening te dichten. De oorzaak van het diastema is vaak een te diepe lipfrenulum, waardoor de tanden niet volledig kunnen samengroeien. Als dit wordt gesneden, wordt de opening meestal vanzelf gesloten. Indien nodig wordt dit proces ondersteund door een orthodontische correctie.

De wettelijke of particuliere ziektekostenverzekering draagt ​​bijna altijd de kosten van deze behandeling.

Kun je gaten in je tanden dichten met een beugel?

Kostentracker: door de tandpositie te veranderen, kunnen veel tandopeningen permanent worden gedicht. Vaste beugels verplaatsen de tandwortel zelf en de opening tussen de tanden verdwijnt geleidelijk.

Veel volwassenen geven de voorkeur aan onzichtbare beugels die in het dagelijks leven nauwelijks merkbaar zijn. Het Invisalign-systeem maakt gebruik van transparante spalken, vergelijkbaar met een slijpspalk. Ongeveer elke twee weken krijgt u nieuwe spalken die de tanden in de gewenste positie brengen zodat het gat geleidelijk wordt gesloten. Deze variant van tandheelkundige regulering is echter relatief kostenintensief, het kost 6.000 tot 9.000 EUR. De ziektekostenverzekering vergoedt dit slechts in enkele uitzonderlijke gevallen.

Vaste beugels die aan de binnenkant van de tanden zijn bevestigd, zijn ook nauwelijks zichtbaar. De Linguale Techniek is geschikt voor bijna alle slecht uitgelijnde tanden, zelfs grotere openingen kunnen worden gedicht met deze zeer esthetische oplossing. Zoals alle beugels voor volwassenen, moet u de kosten van 6.000 - 15.000 EUR uit eigen zak betalen.

Welke mogelijkheden zijn er om een ​​ontbrekende tand te vervangen?

Kostentracker: tandkloven als gevolg van ontbrekende tanden leiden tot een veranderde beet, wat niet alleen het gebit kan beschadigen en regressie van het kaakbot kan veroorzaken. In sommige gevallen kunnen kaak-, nek- en hoofdpijn ook worden teruggevoerd op een ontbrekende tand.

Tandkloven moeten daarom worden gedicht, rekening houdend met een gezond parodontium. Voor dit doeleinde:

 • bruggen
 • Gedeeltelijk kunstgebit
 • Telescopische prothesen
 • Bevestigingsprothesen
 • Implantaten

of een combinatie van deze methoden.

Wat kost het om een ​​tandgat met een brug te vullen?

Kostentracker: de exacte kosten voor een bridge zijn moeilijk te kwantificeren omdat ze:

 • het gebruikte materiaal en
 • het type brug

zijn afhankelijk.

Omdat de zorgverzekeraar alleen voor standaardzorg een vaste vergoeding betaalt, moeten patiënten hoge bijbetalingen accepteren. Deze bedragen ongeveer 900 - 1.500 EUR.

Mijn tandarts raadt een gedeeltelijk kunstgebit aan. Wat kost dit?

kosten voor het sluiten van tanden

Het missen van een tand kan snel leiden tot een verkeerde beet

Kostentracker: Als het gebit een grotere opening heeft, kan dit relatief goedkoop worden gesloten met een gedeeltelijk kunstgebit. Klemprothesen verschillen in ontwerp en vorm, afhankelijk van de locatie en het aantal te vervangen tanden. De partiële prothese is standaardzorg, daarom is de eigen bijdrage van de patiënt van 250 tot 550 EUR niet zo hoog als bij andere varianten.

Wat zijn de kosten van een telescopische prothese?

Kostentracker: deze prothese bestaat uit een vast en een verwijderbaar deel. Doordat het telescoopsysteem van buitenaf niet zichtbaar is, voldoet het ook aan alle esthetische eisen. Bovendien zit er geen hinderlijk vreemd lichaam in de mond, wat vooral voordelig is als je veel moet praten op het werk. Nog een pluspunt van de telescopische prothese: hij werkt als een stabiliserende spalk; de kauwdruk wordt gelijkmatig verdeeld en uw eigen tanden blijven gespaard.

Deze gebitsprothese is geen standaardzorg, u krijgt dus alleen de vaste vergoeding van de zorgverzekeraar. Het zelf te betalen bedrag, afhankelijk van de situatie met het gebit, bedraagt ​​ 600 à 5.000 EUR.

Wat is een bevestigingsprothese en hoeveel kost deze?

Kostentracker: de bevestigingsprothese is een gecombineerde prothese. Deze uitneembare prothese kan onzichtbaar aan de overige tanden worden bevestigd met een fijnmechanische bevestiging en een speciaal vergrendelingssysteem.

De productie is complex. U moet hiervoor een hoge prijs betalen, want bevestigingsprothesen vallen niet onder de zorgverzekering. U ontvangt dus enkel de vaste vergoeding die de standaardzorg dekt en, afhankelijk van de grootte van de tandopening, moet u tussen 1.500 en 5.000 EUR uit eigen zak betalen.

Ik wil de tandopening dichten met een implantaat. Hoeveel kost dit?

Kostentracker: implantaten zijn kunstmatige tandwortels die stevig in het kaakbot zijn verankerd. Ze dienen als drager voor de gebitsprothese, bijvoorbeeld een kroon of brug, en herstellen de natuurlijke esthetiek. Ook worden ongewenste gevolgen van tandverlies vermeden, omdat gezonde aangrenzende tanden niet geslepen hoeven te worden. Bij goede tandheelkundige zorg gaan implantaten net zo lang mee als uw eigen tand.

Tandheelkundige implantaten behoren echter niet tot de standaardzorg, dus u moet een hoge eigen bijdrage verwachten. De kosten voor een enkele tand bedragen ongeveer 1.500 EUR.

Moeten tandkloven noodzakelijkerwijs worden gedicht?

Kostentracker: dit hangt af van het type tandopening. Als het, net als de opening tussen de snijtanden, een esthetisch probleem is dat u niet stoort, hoeft de opening niet te worden gedicht.

De situatie is anders met gaten als gevolg van tandverlies. Ze zijn niet alleen lelijk, ze kunnen ook de gezondheid van het gebit in gevaar brengen:

 • De aangrenzende tanden kunnen door de opening verschuiven. Het bijtgebied wordt instabiel en de tanden verliezen hun stevige grip.
 • Omdat de tandwortel ontbreekt, krimpt het kaakbot. Dit kan ook de stabiliteit van de aangrenzende tanden beïnvloeden.
 • Als de opening al lang bestaat en er veel botmassa verloren is gegaan, moet het bot moeizaam worden hersteld voordat een implantaat wordt ingebracht.
 • De tanden aan de andere kant van de kaak krijgen geen tegendruk meer. Ze groeien daardoor uit het bot en verliezen hun houvast. Dit kan schade aan het kaakgewricht veroorzaken, omdat de harmonie van de kauwbeweging wordt verstoord.

Ik heb een kunstgebit nodig om de opening te dichten. Hoe wordt de eigen bijdrage berekend?

Cost tracker: De kosten die u zelf moet betalen, zijn afhankelijk van het aanbod dat u heeft gekozen. Als er een tandgat moet worden gedicht, vergoedt de wettelijke ziektekostenverzekering ongeveer de helft van de kosten van de standaardtherapie. Dit is een oplossing die goede resultaten behaalt op het gebied van levensduur, stabiliteit en pasnauwkeurigheid. Het voldoet echter niet altijd aan de esthetische eisen.

Biedt de tandarts u dezelfde zorg, dan zijn dat naast de zorgverzekeringen ook extra voordelen, zoals een mooiere prothese. De tandarts stelt echter vaak een ander type restauratie voor. U krijgt dan de vaste vergoeding, maar de gehele behandeling wordt in rekening gebracht volgens het Particulier Tarief Tandarts (GOZ).

Kunnen de kosten die ontstaan ​​door het dichten van het gat volledig worden gedekt door de zorgverzekeraar?

Kostentracker: als uw financiële situatie geen grote sprongen toelaat, kunt u profiteren van de hardheidsregel. In dat geval betaalt de zorgverzekering het dubbele van de vaste vergoeding of alle gemaakte kosten voor de standaarduitkeringen.

Hiervoor moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het bruto inkomen mag een bepaald bedrag niet overschrijden.
 • U moet verzekerd zijn bij een wettelijke zorgverzekeraar.

Ook met een laag inkomen hoeft u niet zonder goede tandheelkundige zorg. Dien het behandel- en kostenplan van de tandarts samen met de nodige documenten in bij de zorgverzekeraar en laat de kostendekking schriftelijk bevestigen.