Defecte verwarmingspomp: welke kosten zijn te verwachten voor de reparatie?

verwarming-pomp-defect-kosten

Als de radiatoren koud blijven terwijl de verwarming op volle toeren draait, is er waarschijnlijk een defect aan de warmtepomp. In sommige gevallen kan dit worden gerepareerd, maar soms moet de warmtepomp worden vervangen. In ons interview hebben we de kostentracker gevraagd welke kosten er te verwachten zijn.

Vraag: Wat zijn de kosten van een defecte verwarmingspomp?

Kostentracker expert: Hierbij moet je eerst onderscheiden of het een herstelbaar defect is of dat de pomp vervangen moet worden.

verwarming-pomp-defect-kosten
De pompwaaier is vaak beschadigd en moet worden gerepareerd.

Vooral aan het begin van het stookseizoen kan het voorkomen dat er zich afzettingen op de waaier hebben gevormd, waardoor de waaier niet vrij kan draaien. In dit geval kan dit meestal snel worden verholpen met een paar eenvoudige stappen. Zelfs elektrische problemen met de pompregeling kunnen meestal met weinig moeite worden opgelost.

Als de waaier is beschadigd of de pomp zelf zijn werk niet meer doet, is een volledige vervanging van de pomp meestal niet te vermijden. Kosten in de orde van grootte van ongeveer 300 EUR tot 400 EUR zijn te verwachten.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Onze warmtepomp draait niet meer en er zijn geen stromings- of werkgeluiden te horen. We bellen een installatiebedrijf die de pomp vervangt door een modern, hoog rendement model.

Postprijs
Routebeschrijving36 EUR
Verwarmingspomp295 EUR
Installatiekosten104 EUR
totale prijs435 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een pompvervanging in een specifiek individueel geval door een specifiek gespecialiseerd bedrijf. De kosten kunnen ook in andere gevallen variëren.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten bij een defect aan de warmtepomp?

Kostentracker-expert: Als de oorzaak van de pompstoring kan worden verholpen, zijn meestal alleen lage arbeidskosten te verwachten.

verwarming-pomp-defect-kosten
Als de pomp moet worden vervangen, moet u ongeveer 400 EUR verwachten.

Als de pomp moet worden vervangen, bedragen de kosten ongeveer 300 tot 400 EUR. Doe je het zonder hoogrendementpomp dan kunnen de kosten iets lager uitvallen, maar door de beduidend lagere stroomkosten heeft dit in de meeste gevallen weinig zin.

Als er ook magneetscheiders of vuilafscheiders worden toegevoegd, stijgen de kosten meestal met ongeveer € 200 tot € 300.

Indien nodig kan ook financiering worden aangevraagd voor het plaatsen van een hoogrendementpomp (EEI lager dan 0,20). De subsidie ​​is dan 30% van de kosten, dus het kan de moeite waard zijn.

Vraag: Waar zijn de verwachte kosten van afhankelijk als de warmtepomp defect is?

verwarming-pomp-defect-kosten
De kosten van een defecte warmtepomp zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: de doorslaggevende factor hierbij is:

  • het soort schade en de aard van het defect
  • of het kan worden gerepareerd of de pomp kan worden vervangen
  • bij vervanging, de kosten van een nieuwe pomp en de arbeidskosten om deze te vervangen
  • of er aanspraak kan worden gemaakt op subsidie ​​voor de plaatsing van een nieuwe hoogrendementpomp
  • de volgende mogelijke besparingen op het elektriciteitsverbruik door een modernere pomp te installeren

Vraag: In hoeverre verschilt het stroomverbruik van een hoogrendementpomp van het stroomverbruik van een gewone warmtepomp?

verwarming-pomp-defect-kosten
Er zijn ook verschillende modellen voor de warmtepomp.

Kostentracker-expert: dat hangt af van welke pomp oorspronkelijk is geïnstalleerd. Als de pomp volledig ongereguleerd was (constant pomptoerental, geen regelmogelijkheid, alleen zeer oude pompen), is het toekomstige stroomverbruik slechts een twintigste van het oorspronkelijke verbruik. Dat kan leiden tot verschillen in elektriciteitsverbruik van meer dan 100 euro per jaar.

Bij handmatig bedienbare pompen zijn de verwachte elektriciteitskosten ongeveer 10% van de oude waarde; als een elektronisch gestuurde pomp van slechts 10 jaar oud wordt vervangen, kan nog steeds een kostenbesparing van ongeveer 50 euro per jaar worden verwacht.

Het vervangen van warmtepompen is in veel gevallen financieel de moeite waard - reparaties zouden dus niet lang moeten duren als er een defect is. Door het lagere stroomverbruik van moderne hoogefficiënte pompen zijn de vervangingskosten meestal binnen enkele jaren terugverdiend.