Dekbedreiniging: welke kosten moet u verwachten?

dekbed schoonmaakkosten

Donzen dekbedden moeten regelmatig worden vervangen. Professionele reiniging van de dekbedden maakt het mogelijk om de levensduur van de bedden aanzienlijk te verlengen. In ons interview met de cost tracker-expert leest u welke kosten er te verwachten zijn voor professionele schoonmaak en of het uiteindelijk de moeite waard is.

Vraag: Hoe duur is het reinigen van dekbedden?

Kostentracker-expert: het kan variëren van aanbieder tot aanbieder. Je moet ook onderscheid maken tussen gewone quilts of echte donzen dekbedden - deze laatste zijn aanzienlijk duurder om schoon te maken.

U moet rekening houden met kosten van 15 EUR tot 20 EUR per item, zelfs voor eenvoudige schoonmaak (wasbeurten) van de meeste aanbieders, voor een Frans bed vaak ongeveer 25 EUR tot 30 EUR sterk>.

Professionele reiniging (intensief)

dekbed schoonmaakkosten
Een bijzonder intensieve wasbeurt in de was kost in sommige gevallen tot 50 euro.

Als de dekbedden niet alleen gewassen maar ook bijzonder intensief moeten worden gereinigd (inclusief het reinigen van de veren), zijn de kosten meestal aanzienlijk hoger. In dit geval kan men bij de meeste providers prijzen aannemen in het bereik van ongeveer 35 EUR tot 50 EUR. Afhankelijk van de omvang en kwaliteit van de aangeboden schoonmaak kan dit in individuele gevallen nog hoger zijn.

Als alternatief rekenen sommige aanbieders ook per vierkante meter om rekening te houden met de verschillende maten dekbedden. De aangerekende vierkante meter prijzen kunnen heel verschillend zijn, ze variëren tussen ongeveer 15 EUR per m² en 40 EUR per m².

Opknappen van donzen bedden

Naast het reinigen van dekbedden wordt vaak een complete revisie aangeboden. In dit geval worden niet alleen de veren verwijderd, schoongemaakt en opnieuw gevuld, maar wordt ook de inlaat vervangen en vervangen door een nieuwe. Indien nodig wordt de vulling ook toegevoegd.

dekbed schoonmaakkosten
Soms is het voldoende om de veren te herstellen.

De hoge kosten van de inlaat (meestal rond de 50 euro) resulteren dan natuurlijk in hoge totale kosten voor verwerking. Met een 4-kamerbed moet u rekening houden met totale kosten van 90 EUR tot 110 EUR.

De vraag rijst dan natuurlijk altijd of het nog de moeite waard is. Gezien de hoge mogelijke kosten, moet je altijd een afweging maken tussen opknappen en een nieuwe aanschaffen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We brengen 3 kussens en 3 donzen dekbedden mee voor het schoonmaken. We kiezen voor de aangeboden intensieve schoonmaak.

Postprijs
Kussens, 3 stuks, normale maat34,50 EUR
Donzen dekbedden, 3 stuks73,50 EUR
totale prijs108 EUR

De kosten in ons kostenvoorbeeld hebben betrekking op de prijzen van één aanbieder. Ook voor andere soorten schoonmaak kunnen afwijkende prijzen in rekening worden gebracht.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het reinigen van dekbedden afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier moet rekening mee worden gehouden:

  • de prijzen van het betreffende schoonmaakbedrijf
  • de aanvullende diensten waarvoor opdracht is gegeven (bijv. beddesinfectie, speciale reiniging, allergiereiniging, enz.)
  • eventueel verzendkosten (voor online providers)

Vraag: loont het renoveren of zelfs wassen van dekbedden?

Kostentracker-expert: volgens experts moeten dekbedden minstens om de 3 jaar volledig worden schoongemaakt en indien nodig worden opgeknapt, kussens indien mogelijk om de 2 jaar.

dekbed schoonmaakkosten
Een donsbed moet regelmatig worden opgeknapt.

Hygiënedeskundigen stellen hiervoor aanzienlijk kortere deadlines en overwegen om de 2 jaar schoon te maken voor seizoensdekens en eenmaal per jaar voor het hele jaar door dekens. Als de bedden geen gebruikssporen vertonen, kan dit ook een grondige reiniging betekenen, wat in ieder geval voldoende is.

Hoogwaardige donzen dekbedden zijn beschikbaar - afhankelijk van het ontwerp - voor prijzen tussen ongeveer 80 EUR en 200 EUR, een vervanging is niet altijd onmiddellijk de moeite waard als een eenvoudige schoonmaak (30 EUR tot 50 EUR) ook is voldoende. Dat is dan ook veel duurzamer.

Als het nodig is om eraan te werken, rijst eigenlijk de vraag of het nog de moeite waard is. Dit loont hoogstwaarschijnlijk alleen bij zeer hoogwaardige en dure bedden; bij gewone goederen is een nieuwe aankoop zeker goedkoper.

Dekens van synthetische vezels, die je vaak nieuw kunt krijgen voor een prijs van tussen de 30 en 50 euro, zijn bijna altijd de moeite waard om te vervangen, al was het maar vanwege de moeite die het kost om ze schoon te maken.