Deuren: welke prijzen mag je verwachten?

deur prijzen

Er is geen huis zonder deuren - maar de kosten worden vaak onderschat bij het bouwen van een nieuwe. In een interview legt de kostentracker-expert in detail uit welke prijzen je in het algemeen voor deuren kunt verwachten.

Vraag: Wat kosten deuren in het algemeen eigenlijk?

Kostentracker-expert: het is natuurlijk moeilijk om een ​​algemeen antwoord te geven.

Allereerst moet u bepalen wat voor soort deuren u bedoelt:

 • van voordeuren voor eengezinswoningen
 • van voordeuren voor appartementsgebouwen
 • van zij-toegangsdeuren
 • van de toegangsdeuren van het appartement
 • van binnendeuren
 • van openslaande deuren (zogenaamde "raamdeuren") of
 • van kelderdeuren

Afhankelijk van de categorie kunnen hier zeer verschillende prijzen van toepassing zijn.

Met voordeuren voor eengezinswoningen kan men doorgaans uitgaan van prijzen tussen ongeveer 400 EUR tot 5.000 EUR. Er is hier een enorme prijsklasse. Het aanbod varieert van zeer eenvoudige kunststof voordeuren uit de bouwmarkt tot bijzonder hoogwaardige aluminium of composiet voordeuren (hout-aluminium).

Met toegangsdeuren voor appartementsgebouwen is het over het algemeen een beetje duurder - hier moet je in ieder geval prijzen berekenen vanaf 1.000 EUR. Aan de bovenkant kan hij tot 10.000 EUR en meer gaan, met de overeenkomstige totale breedte van de deur inclusief zijpanelen.

Met zij-toegangsdeuren is het echter vaak veel goedkoper. Voor EUR 200 tot EUR 300 kunt u vaak mooie zij-toegangsdeuren van hout of kunststof krijgen. Om redenen van inbraakbeveiliging worden dergelijke deuren echter meestal slechts onder voorwaarden aanbevolen. Goede, voldoende inbraakwerende deuren met een gecertificeerde veiligheidsklasse (RC 2) zijn doorgaans al verkrijgbaar vanaf ongeveer 500 EUR.

Toegangsdeuren voor appartementen bevinden zich in het huis en hoeven daarom niet zo solide te zijn. Dit zorgt ook voor lagere prijzen. U kunt vaak eenvoudige deuren krijgen voor € 200 tot € 300, maar als u zekerheid waardeert, moet u meestal van € 400 tot € 500 rekenen.

deur prijzen

Deuren voor het interieur zijn aanzienlijk goedkoper

Natuurlijk heeft elk huis ook binnendeuren nodig - meestal een aantal. Hier loont het vaak de moeite om voor een goedkoop maar solide deurmodel te kiezen. Het verschil in kosten is dan per deur afzonderlijk merkbaar en loopt uiteindelijk vaak flink op. Binnendeuren van hoge kwaliteit zijn meestal verkrijgbaar vanaf ongeveer 120 euro tot 150 euro .

Er zijn ook grote prijsverschillen voor openslaande deuren: terwijl eenvoudige draai-kiepdeuren vaak beschikbaar zijn vanaf ongeveer 400 EUR, kosten comfortabele hef-schuifdeuren meestal meer dan 1.000 EUR. Voor patiodeuren met navenant hoogwaardig beslag en solide inbraakbeveiliging kan dan gemakkelijk een totaal van 3.000 EUR tot 4.000 EUR ontstaan.

Normale toegangsdeuren aan de zijkant worden in wezen gebruikt als kelderdeuren. De prijzen zijn dan navenant op hetzelfde niveau. Aangezien kelders vaak ongeïsoleerd zijn, zijn goedkopere deurmodellen zonder thermische isolatie vaak een optie - u kunt ze over het algemeen krijgen vanaf ongeveer 150 EUR .

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We zijn op zoek gegaan naar deuren voor ons vrijstaande huis, dat momenteel in aanbouw is, en we vonden het:

deur-Uitrustingskenmerkenkosten
HoofdingangMerkdeur, inbraakbeveiliging RC 2, thermisch geïsoleerd kozijn, thermisch gescheiden drempel, 5-puntssluiting1.760 EUR
Zij-ingangsdeur (achteringang)Kunststof, inbraakbeveiliging RC 2707 EUR
Kelderdeur (naar de onverwarmde kelder) 182 EUR
8 binnendeurenhoogwaardig, maar voordelig ontwerp (HPL wit), inclusief handgreepset1.520 EUR
Patio deurHef-schuifdeur van kunststof aluminium, breedte 2,50 m, met inbraakbeveiliging en aluminium rolluiken3.681 EUR
Totale kosten voor alle deuren in huis 7.850 EUR

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een bepaalde selectie deuren en een individueel aantal deuren. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al zien dat men de kosten van deuren niet mag onderschatten. Zeker met de hoofdingangsdeur en patiodeuren wordt het al snel erg duur als je de juiste eisen stelt aan veiligheid en comfort.

Vraag: Waar zijn de deurprijzen in het algemeen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: dit is natuurlijk altijd een beetje anders voor elke deur, maar er zijn algemene factoren die altijd de prijs van praktisch alle deuren bepalen:

deur prijzen
De kosten zijn afhankelijk van veel verschillende factoren

 • de deurbreedte en maat
 • het gebruikte deurmateriaal
 • speciale inbraakbeveiliging
 • speciale thermische beschermingsmiddelen
 • speciale comfortuitrusting
 • hoogwaardige beglazing
 • hoogwaardige ontwerpen
 • de kwaliteit van het sluitsysteem

Inbraakbeveiliging en thermische isolatie spelen meestal geen rol bij binnendeuren, daarom zijn binnendeuren ook voordeliger dan alle andere deurtypes. Er worden ook andere materialen voor gebruikt (in de meeste gevallen CPL of HPL). Ook vormgeving, sluitsysteem (in dit geval de krukgarnituur) en beglazing spelen een doorslaggevende rol in de prijs van bijvoorbeeld binnendeuren.

Vraag: Welke materialen worden voor alle andere deuren gebruikt - en wat voor invloed heeft dat op de prijs?

Kostentracker-expert: Het deurmateriaal is een zeer doorslaggevend criterium voor de prijs van bijna alle deuren.

De volgende worden doorgaans gebruikt (behalve binnendeuren):

 • plastic
 • Hout
 • aluminium
 • Composiet materialen (hout-aluminium, soms ook kunststof-aluminium voor openslaande deuren)
 • zelden ook staal (vooral voor kelderdeuren of massieve zij-toegangsdeuren)

In de meeste gevallen is plastic de goedkoopste optie. Aluminium is meestal al aanzienlijk duurder. Alleen bij hoofdingangsdeuren, waar kunststof deuren meestal extra, complexe verstevigingen hebben, liggen de prijzen van kunststof en aluminium deuren wat dichter bij elkaar.

Hout-aluminium is altijd de duurste variant - voor huisdeuren zijn deze deuren vaak twee tot vier keer zo duur als vergelijkbare kunststof varianten.

Houten deuren zitten qua prijs meestal tussen kunststof en aluminium in.

Stalen deuren daarentegen zijn meestal aanzienlijk goedkoper omdat ze niet geïsoleerd zijn.