Wat kost de bevalling door een verloskundige?

voucher kosten verloskundige

Verloskundigen zorgen voor de geboortevoorbereiding, begeleiden het geboorteproces en de nazorg in de weken na de bevalling. Dit maakt hen het belangrijkste aanspreekpunt voor de aanstaande moeder. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we onder meer duidelijk welke kosten er komen bij een verloskundige en hoe je de juiste verloskundige voor jou kunt vinden.

Wat is een geregistreerde verloskundige?

voucher kosten verloskundige
Begeleidende verloskundigen zijn freelancers en hebben meestal een gebruiksovereenkomst met een kliniek.

Kostentracker: deze verloskundigen zijn zelfstandige en hebben een contract met een of meer specifieke kraamklinieken. Ze werkt in de verloskamer van een ziekenhuis en begeleidt de geboorte van de vrouw voor wie ze zorgt. In geval van nood kan zij bij moeilijkheden de doktoren inschakelen die in de kliniek werkzaam zijn, wat u en uw kind de grootst mogelijke zekerheid biedt.

Wat kost de verloskundige?

Soort dienstkosten
Geboorte begeleidingGratis, afhankelijk van de ziektekostenverzekeraar, moet een bijdrage van ongeveer 200 euro worden betaald
Meerdere weken oproepbaar150 - 400 EUR
Kinderopvang natuurlijk40 - 100 EUR

Betaalt de zorgverzekeraar de verloskundige?

voucher kosten verloskundige
Voorbereidingscursussen voor de bevalling worden meestal betaald door de zorgverzekeraar.

Kostentracker: de uitgaven voor

 • Preventieve onderzoeken,
 • Geboorte voorbereiding cursus,
 • Geboorte,
 • Nazorg,
 • Postnatale gymnastiek,
 • Borstvoeding advies

worden in Duitsland gedekt door de wettelijke en bijna alle particuliere ziektekostenverzekeraars. De te vergoeden vergoedingen voor prenatale zorg en nazorg verschillen echter aanzienlijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor de uitgaven voor meerdere weken aanwezigheidsdienst of de cursus kinderopvang. Aanvullende aanbiedingen zoals acupunctuur of begeleidende therapieën moeten echter bijna altijd uit eigen zak worden betaald.

Vrouwen met een wettelijke ziektekostenverzekering hebben geen verwijzing nodig van de gynaecoloog. Toon gewoon je verzekeringspasje aan de verloskundige en zij rekent af bij de zorgverzekeraar.

Wat zijn de voordelen van zorg door een verloskundige?

voucher kosten verloskundige
U kunt de verloskundige niet kiezen.

Kostentracker: de verloskundigen die in de kliniek werken, werken in ploegen. Er is dus geen garantie dat de verloskundige die het meest sympathiek met u was toen u de kliniek bezocht, ook de bevalling zal begeleiden.

Bovendien bieden de verloskundigen al voor de bevalling uitgebreide prenatale zorg en prenatale cursussen aan.

Hoe vind ik een verloskundige?

Expense Tracker: misschien heb je een vriend die onlangs is bevallen en die persoonlijk positieve ervaringen mee heeft gehad

voucher kosten verloskundige
Vraag naar verloskundigen bij de apotheek, zij kunnen u informatie geven.
einer Beleghebamme gemacht hat. Auf der Internetseite des Hebammenverbandes können Sie ebenfalls nach einer Geburtshelferin suchen, deren Leistungsprofil Ihren Wünschen entspricht.

Goede adressen zijn ook:

 • De nationale verenigingen van verloskundigen,
 • Uw ziektekostenverzekering,
 • Apotheken,
 • de verantwoordelijke gezondheidsafdeling,
 • Verloskundigenpraktijken en geboortecentra ter plaatse,
 • Uw gynaecoloog,
 • Kraamklinieken,
 • Centra voor gezinsonderwijs,
 • de gele pagina's van het telefoonboek.

Aangezien de verloskundigen maar een bepaald aantal vrouwen kunnen begeleiden, is het raadzaam om altijd contact op te nemen met meerdere verloskundigen.

Na het eerste telefonische contact komt de verloskundige bij je thuis voor een uitgebreid gesprek. Hiervoor moet de chemie kloppen en moet je het gevoel hebben dat de geboortepartner goed kan inspelen op jouw behoeftes.

Vanaf hoeveel weken zwangerschap moet ik op zoek gaan naar een geregistreerde verloskundige?

voucher kosten verloskundige
U moet zo vroeg mogelijk op zoek gaan naar een verloskundige.

Kostentracker: Veel voorheen freelanceverloskundigen schakelen momenteel over naar een vaste baan omdat ze de kosten van hun aansprakelijkheidsverzekering niet meer kunnen dragen. Voordat u zwanger wordt, moet u uitzoeken welke verloskundige uw bevalling kan begeleiden.

Neem uiterlijk op het moment dat je zwangerschap met zekerheid is vastgesteld contact op met de verloskundige, want er zijn in de tussentijd zeker knelpunten in de zorg.