Donsjack in de schoonmaak: welke kosten dit kan veroorzaken

donsjack schoonmaakkosten

Vullingen gemaakt van echt dons, zoals gebruikt in jassen en slaapzakken van hoge kwaliteit, zijn een zeer delicaat materiaal dat volledig kan worden geruïneerd met slechts één verkeerde wasbeurt. Om deze reden worden donsjassen vaak naar de stomerij gestuurd. De cost tracker expert legt in ons interview uit welke kosten je moet verwachten voor het schoonmaken van de jas.

Vraag: Wat kost het om een ​​donsjack te laten reinigen?

Kostentracker-expert: dat verschilt altijd van bedrijf tot bedrijf, elk bedrijf berekent zijn prijzen anders.

De meeste drogers kunnen donsjassen over het algemeen professioneel laten reinigen voor een prijs van 15 tot 25 EUR.

Eventuele extra kosten of speciale prijzen

Voor jassen en anoraks met capuchon kan een kleine toeslag ( bijna altijd minder dan 5 EUR) aangerekend worden voor sommige schoonmaakdiensten.

donsjack schoonmaakkosten

De schoonmaakkosten voor jassen zijn meestal iets hoger dan voor jassen.

Als het een donsjas is, kunnen de prijzen ook iets hoger uitvallen. In deze gevallen wordt meestal een prijs tussen de € 20 en € 30 in rekening gebracht voor professionele reiniging. Donsvesten daarentegen kosten vaak iets minder dan donsjassen - in dit geval moet u meestal rekening houden met kosten tussen de € 10 en € 20.

Indien extra impregnering gewenst is, moeten in veel gevallen meerkosten worden berekend, de prijzen kunnen dan tot 30% hoger zijn. Bij sommige schoonmaakbeurten wordt de jas, het vest of de jas altijd geïmpregneerd - de meerkosten zijn meestal al in de prijs inbegrepen.

Als donsjassen sterk vervuild zijn of speciaal gereinigd moeten worden, kunnen er ook extra kosten gemaakt worden, die meestal naargelang de inspanning in rekening worden gebracht.

Sommige bedrijven vragen ook een toeslag voor het schoonmaken door de meestervakman zelf - maar dit is nu vrij zeldzaam geworden.

Voorbeeldkosten uit de praktijk

Nadat het wandelseizoen voorbij is, laten we onze beide donsvesten professioneel reinigen voordat we ze in de kast hangen voor de winter.

Postprijs
2 donsvesten, reinigen en impregneren35 EUR
totale prijs35 EUR

De hier getoonde verwijzen alleen naar een specifiek bedrijf. De kosten die andere textielreinigers in rekening brengen, kunnen ook verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor het schoonmaken van een donsjack?

donsjack schoonmaakkosten

Vaak variëren de prijzen binnen textielreiniging.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • naar welk schoonmaakbedrijf
  • of het nu een donsvest, een donsjack (met capuchon) of een donsjas is (verschillende geldende prijzen)
  • of de jas ook geïmpregneerd moet worden
  • of er speciale aanbiedingen van toepassing zijn
  • of er extra verzendkosten zijn (voor online aanbiedingen voor textielreiniging)

Vraag: Wat gebeurt er als een duur donsjack beschadigd raakt door het schoonmaken?

Kostentracker-expert: in wezen moet een bedrijf alle textiel heel professioneel en voorzichtig kunnen reinigen. Dat mag men aannemen. Als hij schade veroorzaakt, moet hij die in principe betalen - tenzij er uitdrukkelijk geen aansprakelijkheid is voor mogelijke schade voor bepaalde diensten (bijv. Speciale reiniging of voorreiniging). Dit moet echter duidelijk worden vermeld.

Als het bedrijf weigert de schade te betalen en beweert dat de schade al bestond, wordt het moeilijk. Als klant ben je uiteraard verplicht om te bewijzen dat de jas bij inlevering nog helemaal in orde was. In veel gevallen kan dit achteraf moeilijk te bewijzen zijn. Als er geen concessie is van het schoonmaakbedrijf en het donsjack van grote waarde is, kun je het beste juridische hulp krijgen.

Idealiter moet het onderwerp echter van tevoren worden besproken bij het inleveren van de jas. Het is ook mogelijk om een ​​bevestiging te hebben dat de jas geen enkele schade heeft. Dat ontlast u in ieder geval van de latere bewijslast. In de overgrote meerderheid van de gevallen zullen er echter geen problemen zijn met echt professionele schoonmakers.