Piercing oorbellen - wat kost het?

oorpiercing kosten

Oorjuwelen hebben een lange traditie, want duizenden jaren geleden versierden mensen hun oren met studs en kleine ringetjes. Tot op de dag van vandaag heeft het niets van zijn fascinatie verloren en geniet het een ononderbroken populariteit, niet alleen bij vrouwen. In een interview met de kostentracker-expert maken we onder meer duidelijk wat het kost om je oren te laten piercen.

Wat is het verschil tussen oorpiercings en oorpiercings?

Kostentracker: Gepiercete oren (complimenten) worden altijd in de oorlel geprikt. Afhankelijk van de anatomie kunnen hier één of meerdere sieraden geplaatst worden. Bij body piercing worden echter andere delen van het oor versierd.

Afhankelijk van hun plaatsing worden deze oorknopjes genoemd

 • Conch,
 • Knus,
 • Industrieel,
 • Helix,
 • Tragus,
 • Rook,
 • Diath,
 • Voorwaartse helix

aangewezen. Ze moeten worden doorboord met een piercer met een steriele holle naald voor eenmalig gebruik.

Wat kost het om een ​​oorpiercing of -prik te hebben?

oorpiercing kosten

Er zijn bijna geen grenzen aan piercings.

Kostentracker: zowel juweliers als piercers bieden oorpiercings aan voor een all-in prijs. Dit omvat bijna altijd de eerste sieraden, het benodigde ontsmettingsmiddel en een middel voor latere verzorging thuis:

KunstKosten vanaf
Doorboorde oren bij de juweliervanaf 10 EUR
Piercer's oren gingen doorvanaf 20 EUR

Hoe wordt het oor doorboord bij de apotheker of dokter?

Kostentracker: er zijn verschillende systemen waarmee een gat gemaakt kan worden. Als u besluit om in de apotheek of bij de dokter te prikken, wordt het gaatje meestal met een precisie-instrument door de oorlel gedrukt. Tegelijkertijd wordt de sluiting van de plug achter het oor aan de pin van de oorknopjes bevestigd.

oorpiercing kosten

Na desinfectie wordt het gat geprikt met het pistool.

Dankzij het speciale cartridgesysteem komt het oor niet meer in contact met het instrument zoals vroeger, maar alleen met het steriel verpakte oorknopje en de sluiting. De procedure is als volgt:

 • Eerst wordt de oorlel grondig gedesinfecteerd.
 • De plek waar het oorknopje moet zitten, wordt gemarkeerd met een markeerstift. De pen wordt slechts één keer voor u gebruikt.
 • Dan kun je jezelf weer in de spiegel bekijken en beoordelen of de latere pasvorm van de oorbellen overeenkomt met jouw wensen.
 • De blisterverpakking is geopend.
 • Het patroon met de oorbellen wordt ingebracht zonder ze aan te raken. Pas dan wordt de blaar verwijderd.
 • De punt van de oorknop wordt op het gemarkeerde punt op de oorlel geplaatst, het instrument wordt erdoor geduwd en vervolgens voorzichtig naar beneden getrokken.

Zorg ervoor dat de persoon die het onderzoek uitvoert nieuwe onderzoekshandschoenen draagt ​​en laat alleen een oor doorboren door getrainde specialisten.

Hoe doorboort de piercer het oorgat?

Kostentracker: als je de piercer in je oor laat prikken, is dit een beetje duur. Tegelijkertijd is dit de zachtere variant, omdat, in tegenstelling tot de bovenstaande methode, de naald het weefsel niet vernietigt, maar alleen verplaatst.

Het voordeel: in tegenstelling tot doorpersen rafelen de wondranden niet en geneest de wond beter. Bovendien kan het precisie-instrument niet volledig worden gedesinfecteerd, wat ook uit hygiënisch oogpunt twijfelachtig is.

oorpiercing kosten

Piercing is meestal iets duurder dan steken.

Als u de piercer uw oor laat doorboren, is de volgende procedure gebruikelijk:

 • Allereerst legt de piercer je uit hoe de piercing wordt gezet en hoe je hem daarna moet verzorgen.
 • De oorlel wordt grondig gedesinfecteerd.
 • Het door te prikken punt wordt gemarkeerd met een wegwerppen.
 • Met behulp van een spiegel kunt u de geplande positie van het sieraad nogmaals controleren.
 • De piercer zet de oorlel vast met een klem of pincet.
 • De huid wordt doorboord met een naald die in een steriele verblijfscanule wordt geplaatst.
 • De klem wordt verwijderd en het sieraad wordt in de canule gestoken.
 • Deze wordt uitgetrokken en de eerste sieraden worden gesloten.

De piercer moet voor al het werk wegwerphandschoenen en een hygiënisch gezichtsmasker dragen.

Wat zijn de hygiënevoorschriften voor oorpiercings?

Kostentracker: Het prikken of piercen van oorgaatjes is onderworpen aan de hygiënevoorschriften van de Duitse deelstaten. De vereisten voor het pand, hun uitrusting en de procedure voor het prikproces worden nauwkeurig geregeld in speciale plannen.

De persoon die de werkzaamheden uitvoert, moet daarom wegwerphandschoenen dragen en de handen zorgvuldig desinfecteren. Piercing studs en sluiting moeten in een gesloten wegwerpverpakking worden bewaard.

Als het speciale instrument wordt gebruikt, mag het niet in direct contact komen met het oor en moet het na elk gebruik worden gedesinfecteerd. Dit geldt ook voor de werkplek van de piercer en alle werkoppervlakken.

Van welk materiaal moeten de oorbellen zijn gemaakt?

Kostentracker: ongeacht of u allergisch bent of niet, u moet ervoor zorgen dat u materialen kiest die zeer goed worden verdragen, zoals chirurgisch staal, titanium of hoogwaardig goud dat in de geneeskunde wordt gebruikt. Het moet worden geëtiketteerd als anti-allergisch en voldoen aan de EU-nikkelverordening 2004/96 / EG.

Dit geldt ook voor latere sieraden, want in sommige sieraden zit namelijk nog allergene nikkel. Zelfs als u dergelijke sieraden tot nu toe heeft getolereerd, kunnen de oorbellen tot eerste reacties leiden en in het ergste geval kunt u geen oorbellen meer dragen.

Hoe moeten de nieuwe gaatjes in de oren worden verzorgd?

oorpiercing kosten

De prikplaats moet de volgende dagen grondig worden schoongemaakt.

Kostentracker: Direct na het piercen is de kans op infectie vrij hoog, aangezien de wonden nog niet gesloten zijn. Zodat deze snel genezen, moet u:

 • Raak de oren en sieraden alleen aan met gereinigde en indien mogelijk gedesinfecteerde handen.
 • Druk de sluiting van de plug niet dichter bij uw oor. Een goede luchtcirculatie is alleen gegarandeerd als deze los zit.
 • Maak de voor- en achterkant van de oorbel twee keer per dag schoon met het beoogde product en een steriel wondkompres.
 • Draai vervolgens de stekker voorzichtig een paar keer om. Dit voorkomt dat het metaal per ongeluk stevig wordt.
 • Vermijd de eerste twee weken contact met water en was je haar heel voorzichtig.
 • Een bezoek aan het zwembad en de sauna is in deze tijd taboe.

Hoe lang duurt het voordat het oorgat is genezen?

Kostentracker: aangezien de oorlel goed van bloed wordt voorzien, geneest de kleine wond snel. In de regel kun je de eerste studs na zes weken vervangen door andere oorbellen. De gaatjes in de oren zijn na zes maanden volledig genezen en de gaatjes sluiten ook niet als je het sieraad uittrekt, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Daarentegen is de genezingsfase voor gaten die door het kraakbeengebied van het oor zijn gestoken aanzienlijk langer. Omdat er geen bloedtoevoer naar deze gebieden is, duurt het tot een jaar voordat de gaatjes in de oren genezen. Draag de eerste sieraden daarom minimaal drie maanden.

Doet de oorpiercing pijn?

Kostentracker: Professioneel uitgevoerd met moderne apparatuur, het kleine gaatje maken is niet erg pijnlijk. U voelt hoogstens een korte snoek.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen een oor laten piercen?

oorpiercing kosten

Ouders beslissen wanneer de oren van hun kind worden gepiercet.

Kostentracker: in Duitsland is er geen wettelijke leeftijdsgrens voor oorpiercings. Als de ouders schriftelijk instemmen, kunnen oren zelfs bij jonge kinderen worden doorboord. Voor de oorpiercing moeten de ouders echter tot 16 jaar persoonlijk aanwezig zijn.

Sommige artsen raden echter af om oren te laten prikken bij kinderen die de voorschoolse leeftijd nog niet hebben bereikt. Overleg daarom van tevoren met uw kinderarts over eventuele risico's.

Kan ik oorbellen dragen als ik allergisch ben?

Kostentracker: als u weet dat u allergisch bent voor stoffen zoals nikkel, huisstof, pollen of bepaalde ontsmettingsmiddelen, moet u met uw arts overleggen of u oorbellen mag dragen. Dit is erg belangrijk omdat dit de enige manier is om pijnlijke complicaties te voorkomen.

Moeten oorbellen worden verwijderd tijdens het sporten?

Kostentracker: als je de nieuwe oorstekers eruit zou halen, zou het pas doorboorde gaatje binnen de kortste keren weer genezen. Daarom moeten de eerste sieraden minimaal zes weken in het gaatje blijven.

Als je de oorbellen al een hele tijd draagt, kun je ze gemakkelijk uittrekken tijdens het sporten. Na ongeveer zes maanden heeft zich een huid gevormd in het prikkanaal. Ook als je lange tijd geen oorbellen draagt, blijft het gaatje zitten. De indruk dat het gesloten is, wordt meestal gewekt door een plug talg die pijnloos weer naar buiten kan worden gedrukt.

Wat zijn de risico's van oorpiercing?

Kostentracker: er zijn enkele contra-indicaties waarvoor oorpiercing niet wordt aanbevolen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u:

 • Hemofilie, hepatitis of HIV hebben.
 • Heb de neiging om ernstige littekens te ontwikkelen.
 • U heeft ernstige metaalintoleranties.

Als u regelmatig medicijnen moet innemen of resistent bent tegen antibiotica, dient u vooraf uw arts te raadplegen.

Zijn er risico's verbonden aan het dragen van zeer grote oorbellen?

Kostentracker: veel vrouwen houden van opvallende oorbellen. Dit is echter relatief zwaar en belast na verloop van tijd het bindweefsel van het oor. Onder bepaalde omstandigheden verdwijnt deze schade niet, ook niet als je weer overschakelt op kleine stekkers. Daarom moeten deze oorbellen worden gereserveerd voor speciale gelegenheden.