Doorstroomboiler aansluiten: wat zijn de kosten?

boiler-aansluitkosten

Doorstroomboilers zijn te vinden in vrijwel elke elektronicawinkel, in bijna elke ijzerhandel en ook bij talloze online retailers. De aanschaf van het apparaat is maar één ding: het moet ook worden aangesloten. Welke kosten u voor een dergelijke aansluiting kunt verwachten, leest u in ons interview bij de kostentracker-expert.

Vraag: Hoe duur is het om een ​​doorstroomboiler aan te sluiten?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van het type apparaat en de installatielocatie of de lokale omstandigheden.

Moderne doorstroomboilers zijn in principe heel eenvoudig te monteren en aan te sluiten. Het vervangen van een oude doorstroomboiler door een nieuwe kan vaak door een specialist in aanzienlijk minder dan een uur worden gedaan. Dit resulteert meestal in kosten van minder dan 100 EUR.

Zware stroomverbinding

boiler-aansluitkosten
U moet voorzichtig zijn met hoogspanningsverbindingen.

Bij krachtige apparaten die een hoogspanningsaansluiting (400 V) nodig hebben, is het iets moeilijker. Een hoogspanningsaansluiting is niet altijd aanwezig in de badkamer - in deze gevallen is de elektricien vereist. De kabeldoorsnede moet ook voldoende groot zijn, anders kan de kabel in de muur te heet worden als de doorstroomverwarmer in werking is. De nodige bescherming van de lijn moet ook worden gegeven.

Welke kosten worden gemaakt voor het achteraf tot stand brengen van een hoogspanningsaansluiting, is afhankelijk van het individuele geval en de werklast voor de elektricien in dit geval.

Bij twijfel dient u indien mogelijk over te schakelen op een 230 V-apparaat om uzelf veel aansluitingsinspanning te besparen. In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn deze apparaten ook voldoende voor gebruik in het huishouden, zelfs als ze worden gebruikt om het water in de douche te verwarmen. In deze gevallen moet echter een vermogen van 21 kW tot 24 kW worden overwogen.

Indien nodig moet de elektricien eerst de stroomaansluiting voor de boiler tot stand brengen (de vereiste kabeldiameter moet worden gecontroleerd) - maar in de meeste badkamers is dit geen probleem als alleen een extra 230 V-aansluiting nodig is.

Idealiter geeft u natuurlijk een loodgietersbedrijf opdracht dat ook de juiste goedkeuring heeft voor elektrische werkzaamheden (d.w.z. voor beide beroepen).

Gas-doorstroomverwarmer: aanzienlijk hogere installatiekosten

boiler-aansluitkosten
De montage van een gasboiler is veel gecompliceerder.

Een uitzondering hierop is bij gas-instantboilers. In ieder geval mag u - naast de hoge aanschafkosten - ook installatiekosten verwachten van ongeveer 300 EUR, plus doorlopende onderhoudskosten die niet gelden voor elektrische doorstroomboilers.

Hoewel de gas-doorstroomboiler door de lagere exploitatiekosten een duidelijk kostenvoordeel heeft in bedrijf, zullen de hoge aanschafkosten en installatiekosten tot wel € 1.500 in sommige gevallen pas op lange termijn terugverdiend worden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben een boiler aangeschaft voor een nieuw gebouwde omaflat in onze kelder en willen deze laten installeren door een gespecialiseerd bedrijf. Naast het maken van enkele aanpassingen aan de koudwaterleidingen, moet ook een bijbehorende elektrische aansluiting worden gemaakt.

Postprijs
Afstelwerkzaamheden voor koudwaterleidingen, leidingen leggen275 EUR
Elektricien werk (kabels, stroomonderbrekers, verbindingen maken)320 EUR
totale prijs595 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de kosten voor een geheel nieuwe aansluiting inclusief extra aanpassing van de waterleiding en nieuw aangelegde elektriciteitsaansluiting. De kosten in andere gevallen, met name bij bestaande aansluitingen in de badkamer of een reeds bestaande boiler (vervanging), kunnen ook aanzienlijk lager zijn.

Als een hoogspanningsaansluiting (400 V) nodig is, kunnen de kosten beduidend hoger zijn.

Vraag: Wat bepaalt de aansluitkosten voor een doorstroomverwarmer?

boiler-aansluitkosten
De kosten voor het plaatsen van een ketel zijn afhankelijk van verschillende punten.

Kostentracker-expert: let op:

  • of het nu een gasboiler is of een elektrische boiler
  • of er een hoogspanningsaansluiting nodig is
  • of er al een boiler op de juiste plaats is geïnstalleerd (oud apparaat vervangen door nieuw apparaat)
  • welke werkbelasting ontstaat in het specifieke individuele geval voor de installateur en, indien van toepassing, de elektricien
  • de prijsstelling van het uitvoerende ambachtsbedrijf