Droge dekvloer: wat is de prijs?

prijs droge dekvloer
Ook bij droge dekvloeren moet een droogtijd in acht worden genomen

In veel gevallen kan droge dekvloer een goed alternatief zijn voor conventionele dekvloer. In een interview laat de cost tracker-expert zien welke prijzen doorgaans te verwachten zijn voor droge dekvloeren en welke prijsverschillen er zijn in vergelijking met andere soorten dekvloeren.

Vraag: Om dit meteen duidelijk te maken: wat is het verschil tussen een droge dekvloer en andere dekvloeren?

Kostentracker-expert: in tegenstelling tot conventionele soorten dekvloeren, die altijd nat worden geïnstalleerd, wordt droge dekvloer geïnstalleerd met behulp van een paneelsysteem. Dit heeft enkele voordelen:

 • Het is niet nodig om te wachten op een droogtijd, zoals bij andere dekvloeren (ongeveer 30 dagen voor cementdekvloeren)
 • er komt geen extra bouwvocht binnen
 • de ondergrond is binnen 24 uur na plaatsing beloopbaar
 • Droge dekvloer kan ook probleemloos bij lage temperaturen worden gelegd (bijv. In de herfst of winter in onverwarmde ruimtes)
 • er zijn geen speciale apparaten nodig voor de installatie
 • Specialisten zijn niet per se nodig voor de plaatsing (bij conventionele dekvloeren moet u zelf niets proberen)
 • Droge dekvloer kan ook alleen en zonder assistent worden geïnstalleerd
 • Door de vele verschillende diktes van de dekvloer die kant-en-klaar kunnen worden gekocht, kan de droge dekvloer eenvoudig worden aangepast
 • Zelfs grotere oneffenheden kunnen worden ingebouwd zonder ingewikkelde egalisatiemortels, en pijpenlagen worden automatisch ingebouwd

Al deze voordelen kunnen in individuele gevallen een rol spelen - dan is droge dekvloer een goed alternatief voor conventionele natte dekvloeren.

Vraag: Dat zijn veel voordelen. Ze hebben waarschijnlijk hun prijs - wat kost een droge dekvloer in het algemeen?

Cost tracker expert: Qua materiaal is droge dekvloer eigenlijk aanzienlijk duurder dan conventionele natte dekvloeren.

prijs droge dekvloer

Droge dekvloer is duurder dan natte dekvloer

In het algemeen moet u rekening houden met prijzen tussen EUR 15, - per m² en EUR 30, - per m² voor droge dekvloeren.

Naast de dekvloerelementen kunnen er extra kosten zijn. Dit kan van geval tot geval verschillen.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

In een voorheen ongebruikte aangrenzende ruimte moet de dekvloer in het late najaar worden aangebracht. De oppervlakte van de kamer is 44 m². Er moeten 60 mm dikke droge dekvloerelementen worden gelegd. Vanwege de oneffen ondergrond is een egalisatielaag nodig. Er moet ook een dampscherm worden geïnstalleerd.

Postprijs
Dekvloer-elementenEUR 1.232
Lijm42 EUR
Compenserende betaling450 EUR
Dampschermfolie110 EUR
Kleine artikelen (schroeven, voegvuller, vezelversterkt)50 EUR
totale prijs1.884 EUR

Alleen al de materiaalkosten voor dit project bedragen 42,81 EUR per m². Dit is natuurlijk slechts een kostenvoorbeeld uit de praktijk - in andere gevallen, afhankelijk van de vereiste dikte van de dekvloerelementen en lokale omstandigheden, kunnen de kosten beduidend hoger of lager zijn.

In ons voorbeeld moet u de droge dekvloer zelf leggen. Dat vereist immers een beetje vaardigheid. Als u het werk door de vakman laat uitvoeren, moet u in de meeste gevallen tussen 300 EUR en 500 EUR bij rekenen.

In vergelijking met conventionele cementdekvloeren of een anhydriet vloeiende dekvloer zijn de kosten voor droge dekvloeren natuurlijk erg hoog - er moet een goede reden zijn voor de plaatsing.

In ons geval is een droge dekvloer duurder als het gaat om zelfinstallatie dan een conventionele cementdekvloer, inclusief plaatsing door de experts.

Vraag: Waar zijn de prijzen voor droge dekvloeren in het algemeen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een aantal factoren die een rol spelen:

 • de sterkte van de benodigde dekvloer en het statische draagvermogen
 • de samenstelling van de geselecteerde droge dekvloerelementen
 • de dikte van de gewenste isolatielaag
 • de dikte van de benodigde egalisatielaag
 • de prijzen voor de aanvullende materialen (lijm, voegvuller, etc.)

Vraag: Welke prijsverschillen zijn er voor de afzonderlijke dekvloerelementen?

Kostentracker-expert: de prijsverschillen zijn gebaseerd op verschillende criteria:

 • afhankelijk van het type dekvloerelement
 • afhankelijk van de dikte van de dekvloerlaag
 • volgens de bestaande isolatie

De volgende tabel zou dit een beetje moeten illustreren:

ElementtypePrijs per m²
Dekvloerelement van gipsvezel, 20 mm, isolatie 2E11EUR 16,76 per m²
Dekvloerelement van gipsvezel, 30 mm, houtvezelisolatieplaat 10 mmEUR 21,52 per m²
Dekvloerelement MW, 35 mm, minerale wol isolatie 10 mmEUR 24,22 per m²
Dekvloerelement van gipsvezel, 50 mm, isolatie polystyreen hardschuim 20 mm23,36 EUR per m²
Voedingspaneel (TE cementgebonden) 25 mm, zonder isolatie32,87 EUR per m²
Aquapanel (TE cementgebonden), 12,5 mm zonder isolatie20,90 EUR per m²

Dat laat al de verschillen zien. Wat vooral opvalt, is dat de cementgebonden varianten met dezelfde dikte aanzienlijk duurder zijn dan de dekvloerelementen van gipsvezelplaten.

Als een hoog draagvermogen gewenst is, of als de oppervlakken zwaar worden belast, is er vaak geen ontkomen aan cementgebonden dekvloerelementen.

In veel gevallen zult u ook de volledige vloeropbouw statisch moeten berekenen om in elk individueel geval een zinvolle dekvloerdikte te bepalen. De kosten voor het gehele project zijn dan voor een groot deel afhankelijk van het resultaat.

In de praktijk is de belangrijkste prijsfactor dan ook de dekvloerelementen zelf.

Vraag: In het kostenvoorbeeld bleek de compensatielaag ook relatief duur: welke verschillende kosten moet je verwachten?

Kostentracker-expert: dat hangt weer af van de hoeveelheid die wordt gebruikt. Als egaliserende vulling worden verschillende perlietmaterialen gebruikt, die ook iets andere eigenschappen hebben.

De meeste fabrikanten van TE-elementen bieden ook de juiste egalisatiemassa aan. De prijzen kunnen hier behoorlijk variëren.

Daarnaast dient men altijd rekening te houden met het verbruik per m² en cm storthoogte.

ProductVerbruik en zakmaatprijs
BIT perliet (gebitumineerde egaliserende vulling, gebonden vulling)11 l / m² en cm, 100 liter zak30 EUR per zak van 100 l
Perlite HAWA (egaliseermiddel met harde waslaag)11 l / m² en cm, 100 liter zak38 EUR per zak van 100 l
BS Perlite (gebitumineerde egaliserende vulling, gebonden vulling)10,5 l / m² en cm, 40 liter zak8,90 EUR per zak van 40 l
HYPerlit (gehydrofobeerde egaliserende vulling, gebonden vulling)12 l / m² en cm, zak van 100 liter11,16 EUR per zak van 100 l
BituPerl compenserende plamuur, gebonden plamuur)11 l / m² en cm, 100 liter zak25 EUR per zak van 100 l
BIT perliet (gebitumineerde egaliserende vulling, gebonden vulling)11 l / m² en cm, 100 liter zak30 EUR per zak van 100 l
Fermacell egaliseermiddel,10 l / m² en cm, zak van 50 liter12 EUR per zak van 50 l
Fermacell gebonden egalisatiemiddel, gebonden plamuur)10 l / m² en cm, 80 liter zak30 EUR per zak van 80 l
prijs droge dekvloer

De kosten van de egalisatielaag moeten ook in aanmerking worden genomen

Je kunt dus zien dat er hier zeker prijsverschillen zijn. Op het eerste gezicht lijken de verschillen niet zo groot, soms worden ze gemaskeerd door verschillende containerformaten.

Als je vervolgens uitrekent, zie je zeker verschillen tussen 0,24 euro per liter en 0,39 euro per liter voor individuele producten. Gezien de grote vraag kan dit behoorlijk groot zijn - in ons belangrijkste voorbeeld gebruikten we ongeveer 1.300 liter bulkmateriaal.

Bovendien moeten voor een gepland isolatie-effect, afhankelijk van het product, verschillende niveaus van bulkmateriaal worden gecreëerd - dit moet dan, omgekeerd, gerelateerd zijn aan het verbruik in liters en de prijs in liters product.

Vraag: Zijn er vergelijkbare grote prijsverschillen voor de andere verbruiksmaterialen?

Kostentracker-expert: als we kijken naar wat u nodig heeft, dan zijn dit:

 • Lijm voor dekvloerelementen
 • Schroeven (verschillend, afhankelijk van de dekvloer)
 • vezelversterkte voegvuller en een
 • Dampschermfolie

Als het gaat om de lijm voor de droge dekvloerelementen, zijn er nog kleinere verschillen, afhankelijk van het product dat wordt gebruikt. In ons voorbeeld hebben we een gebruiksklare lijm van Fermacell gebruikt, hier is de prijs per kilo ongeveer 15 EUR, andere lijmen kosten ongeveer 10 EUR per kg en kunnen ook oplopen tot 30 EUR per kg.

Maar aangezien 1 kg lijm meestal voldoende is voor bijna 20 m², zijn de verschillen niet zo groot.

Bij de voegvuller moet je ervoor zorgen dat je vezelversterkte plamuur gebruikt - conventionele Rigips-vuller is hier niet voldoende. Met de voegvuller moet u rekenen vanaf ongeveer € 1,60 per kg. Het verbruik ligt tussen de 0,2 en 0,4 kg / m², afhankelijk van de plaatdikte en het aantal (gips) randen. Dit betekent dat de voegvuller tussen € 0,30 per m² en € 0,60 per m² kost.

De gipsplaatschroeven die nog nodig zijn, zijn meestal vrij goedkoop - 1.000 schroeven kosten doorgaans tussen 10 EUR en 15 EUR. In ons voorbeeld konden we dat goed vinden. Kleinere hoeveelheden (bijv. 250 schroeven) zijn dan navenant goedkoper.

Met de dampschermfolie moet u over het algemeen rond de 2,50 euro per m² rekenen. Afhankelijk van het type film dat u gebruikt, kan de prijs echter iets boven of onder deze waarde liggen.

Vraag: Dat geeft een goed overzicht van de materiaalkosten die kunnen ontstaan. Hoe duur wordt het als je ze laat verhuizen?

Kostentracker expert: De prijzen voor vakmensen zijn natuurlijk heel verschillend, veel hangt ook af van de tijd die nodig is op de specifieke locatie. En vakmensen rekenen natuurlijk verschillende prijzen voor hun werk.

Als u echter iemand laat installeren, zult u de extra kosten voor de vakmannen schatten tussen 7 EUR per m² en 12 EUR per m².

Vraag: Wat is de beste manier om kosten te besparen met een droge dekvloer?

Kostentracker-expert: Allereerst natuurlijk door waar mogelijk zonder te doen. Een klassieke natte dekvloer inclusief plaatsing is doorgaans goedkoper dan de pure materiaalprijs voor droge dekvloer.

Maar als er goede redenen voor zijn en het moeilijk is om een ​​droge dekvloer te vermijden, kunt u overwegen om deze zelf te installeren. Dit is over het algemeen niet al te ingewikkeld. Op deze manier bespaart men minimaal de installatiekosten.

Tips en trucs

Hoe u zelf een droge dekvloer op de juiste manier installeert, wordt hier in detail beschreven.