Droge steen: u moet deze prijzen berekenen

droge steen prijzen

Natuurstenen muren in de tuin zijn nog steeds trendy en droog metselwerk ziet er bijzonder authentiek en aantrekkelijk uit. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke prijzen je moet verwachten van droge stenen.

Vraag: Hoe wordt droge steen verwerkt - en wat zijn hun speciale kenmerken?

Kostentracker expert: gipsplaatstenen zijn - zoals de naam al doet vermoeden - gewoon "droog", dat wil zeggen gelaagd zonder mortel. De muur houdt voornamelijk vast door het gewicht van de stenen en is ook verrassend stabiel. Als er stenen van verschillende afmetingen en vormen worden gebruikt, houdt de muur ook bij elkaar door het "in elkaar grijpen" van de stenen - maar hiervoor moeten ze correct worden gelegd. Correct en correct geconstrueerde droge stenen muren gaan vaak vele eeuwen of zelfs millennia mee.

Alle stenen die voldoende weerbestendig en stabiel zijn, zijn geschikt voor droge stenen muren. Dit hoeven niet per se natuurstenen te zijn - kunststenen kunnen ook worden gebruikt voor droog metselwerk als ze de juiste maat en sterkte hebben. Het verschil is in dit geval de prijs - en de authenticiteit van de look.

Vraag: Wat kunnen stenen kosten voor een gipsplaat?

droge steen prijzen

Voordelige medicijnprijzen beginnen bij € 30, - per vierkante meter

Kostentracker expert: dat is over de hele linie moeilijk te zeggen - het bereik is hier enorm.

Het materiaal voor een gipsplaat kan 30 EUR per m² tot 40 EUR per m² metselwerk kosten, evenals 250 EUR per m² of zelfs 400 EUR per m² meer.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen een eenvoudige droge stenen muur bouwen, maar werken snel en gemakkelijk. We kiezen daarom voor een zandsteen die aan de achterkant is uitgehouwen met een ruwe spleet.

SteensoortPrijs per steenSteenverbruik per m²Kosten per m²
Zandsteen, aan de achterkant ruw8,50 EUR13 stenen per m²106 EUR per m² metselwerk

Het duurdere alternatief zou het volgende zijn:

SteensoortPrijs per steenSteenverbruik per m²Kosten per m²
Granietsteen, donker, aan 4 zijden gezaagd12 EUR19 stenen per m²228 EUR per m² metselwerk
droge steen prijzen

Zandsteen is goedkoper dan graniet

Dit zijn natuurlijk maar twee voorbeelden van vele. De prijzen hier verwijzen naar een bepaald type muurconstructie en een specifieke steensoort. Zelfs stenen van een vergelijkbaar type en ontwerp kunnen in andere gevallen aanzienlijk verschillende prijzen hebben.

Ons prijsvoorbeeld laat echter al zien welke prijzen u in het algemeen kunt verwachten, ook als u goedkope stenen gebruikt en zelf de muur bouwt.

Vraag: Waar zijn de kosten van droge steen meestal van afhankelijk?

Kostentracker expert: hier zijn enkele criteria die van toepassing zijn:

  • of het nu natuurlijke of kunstmatige stenen zijn
  • welk ontwerp kunstmatige stenen hebben
  • wat voor steen het is natuursteen
  • hoe natuurstenen worden verwerkt
  • hoeveel schroot je hebt bij het sorteren

Al deze factoren hebben invloed op de prijs van gipsplaat. Om deze reden zul je nauwelijks twee verschillende soorten steen vinden die eigenlijk dezelfde prijs hebben.

Vraag: In hoeverre verschillen natuurlijke en kunstmatige stenen in prijs?

Kostentracker expert: Kunststenen zijn meestal veel goedkoper.

De eenvoudigste betonblokvarianten kosten slechts tussen 30 EUR per m² tot 35 EUR per m², veel steenvarianten zijn nog onder de 50 EUR per m² voor kunststenen.

Natuursteen is hier veel duurder: in de meeste gevallen moet u rekening houden met prijzen meer dan 80 EUR per m². Er is nauwelijks een bovengrens - met zeldzame en uitvoerig bewerkte natuurstenen kunnen enkele honderden euro's per m² worden gemaakt.

Vraag: Wat zijn de verschillende versies van kunstmatige stenen?

droge steen prijzen

Kunststenen kunnen bijvoorbeeld van hout is gemaakt

Kostentracker expert: Kunststenen kunnen worden gemodelleerd naar natuursteen en hun speciale uiterlijk - met kruimelige randen, puistjes of oppervlaktevormen die er iets anders uitzien. Ook aan het oppervlak worden verschillende behandelingen toegepast om een ​​rustieke uitstraling te krijgen.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich holle kamerstenen of systeembakstenen van beton. Ze worden gewoon op elkaar gestapeld en vervolgens laag voor laag gevuld met aarde. Je kunt dus snel muren bouwen, die dan ook nog redelijk stabiel zijn door de vulling. In andere gebouwen worden dergelijke stenen vaak direct gevuld met beton als sjaalstenen.

Qua prijs zijn ze een zeer interessant alternatief - in het algemeen moet je rekening houden met ongeveer 25 EUR per m² - optisch gezien zijn dergelijke muren niet voor iedereen geschikt en zijn ze niet echt rustiek.

Dergelijke wanden kunnen dan ook aan de bovenzijde worden afgedekt als u een gesloten wandkroon wilt. Voor dergelijke hoezen moet u meestal 10 tot 15 EUR per lusmeter berekenen. Ze zijn beschikbaar om te passen bij de respectievelijke stenen of holle stenen.

Vraag: Welke prijsverschillen zijn er bij natuursteen in relatie tot de steensoort?

Kostentracker expert: de steensoort biedt altijd een basisprijsklasse - zelfs als individuele steensoorten buiten deze prijsklasse kunnen vallen.

De volgende tabel kan als algemene richtlijn dienen:

Steensoortprijs
Zandstenen60 - 90 EUR per ton
Kalksteenvanaf ongeveer 120 EUR per ton
Graniet, eenvoudige stenenvanaf ongeveer 150 euro per ton, vanaf ongeveer 200 euro per ton voor stenen van hoge kwaliteit
Basalt, leisteen, andere zeer hoogwaardige steensoortenmeestal € 250 - € 400 per ton

Terracottastenen evenals individuele porfier- en gneissoorten behoren ook tot de meer kosteneffectieve steensoorten, hoogwaardige graniet, garbbros en Juramikkers behoren zeker tot de zeer dure varianten.

Met zulke dure stenen kost uw gipsplaat doorgaans € 600 per m² tot € 1.000 per m².

Vraag: In hoeverre heeft de manier van bewerken van stenen invloed op de prijs?

Kostentracker expert: een eenvoudige vuistregel kan worden gebruikt voor natuursteen:

Hoe meer een steen werd opgemerkt, hoe duurder hij is.

Natuurstenen kunnen ‘hamervaste’ stenen zijn, of volledig natuurlijk (in dit geval zijn ze toch meestal een beetje gesorteerd).

Hamer-rechtse stenen zijn:

  • gebarsten
  • Aan meerdere zijden bewerkt met een grove voeg
  • gezaagd
  • Aan meerdere kanten gezaagd
  • op de juiste maat (bv. dezelfde diepte) gebracht en op maat gemaakt

Deze behandelingen maken het veel gemakkelijker om de muur later te bouwen.

droge steen prijzen

Onregelmatige rode blokken zijn een goedkope optie voor natuursteen

Sogenannte Findlinge (vom Wasser rund geschliffene Steine) sind meist ebenfalls noch recht kostengünstig. Sie ergeben beim Aufeinanderschichten eine ganz eigene Optik, eine sogenannte „Zyklopenmauer“. In der Regel müssen Sie für Findlinge rund van 160 EUR per ton tot 180 EUR per ton rechnen.

Zogenaamde systeemstenen zijn een bijzondere bewerking: ze worden aan alle kanten op maat gemaakt, alleen aan de (zichtbare) voorkant zijn ze natuurlijk. Hierdoor zien ze er enerzijds heel authentiek en rustiek uit, maar anderzijds ook heel gemakkelijk te leggen.

Vraag: Wat is het beste scenario voor onbewerkte stenen?

Kostentracker expert: onbewerkte stenen zijn meestal veel goedkoper - u kunt vaak onbewerkte steengroevesteen krijgen voor van 40 EUR per ton tot 60 EUR per ton, soms zelfs goedkoper in steengroeven.

Het stapelen van de stenen in verschillende maten en vormen op elkaar vereist veel vaardigheid en een goed oog voor het matchen van stenen. Meestal heb je ook wat oefening nodig om een ​​echt stabiele muur te krijgen en niet te grote "gaten" in de muur achter te laten.

Qua prijs is het hierbij relevant dat je vaak niet alle stenen kunt gebruiken - het uitvalpercentage kan oplopen tot 20% als je volledig ongesorteerde stenen gebruikt.

Vraag: Wat zijn de bezorgkosten voor stenen?

Kostentracker expert: de prijzen hier kunnen heel verschillend zijn en zijn altijd afhankelijk van de respectievelijke verkoper. Er zijn ook verschillen in leveringstermijnen waar altijd rekening mee moet worden gehouden. Door het hoge gewicht van de stenen (meestal zijn er meerdere tonnen stenen nodig) zijn de bezorgkosten navenant hoog, zeker bij langere afleverafstanden.