Wat kost een lekkende kraan en de reparatie ervan?

druipende kraan kosten

Een druipende kraan maakt niet alleen een erg vervelend geluid, er loopt ook veel waardevol drinkwater ongebruikt door de afvoer. Wat dat kost en hoeveel je moet investeren om de defecte kraan te repareren, weet de cost tracker-expert in een interview.

Wat zijn de kosten van een lekkende kraan?

druipende kraan kosten
Een continu druipende kraan kost vaak meer dan verwacht.

Kostentracker: als de afdichting van de kraan poreus wordt, sijpelt er continu water naar buiten. Afhankelijk van hoe sterk het druppelt, kan er dagelijks tot 45 liter drinkwater weglopen, waarvoor u ongeveer 30 EUR over het jaar moet betalen.

Wat kost het om de kraan te repareren?

druipende kraan kosten
De kosten voor het repareren van een kraan zijn altijd individueel.

Kostentracker: dat hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de kraan alleen verkalkt is, is de beschadiging vrijwel altijd te verwijderen met een goedkoop ontkalkingsmiddel. Als u daarentegen een nieuwe kraan nodig heeft, wordt deze iets duurder:

KostenfactorPrijs vanaf
Ontkalkingsmiddel1 EUR
Dicht poreus af1,50 EUR
Perlator niet langer continu6 EUR
Mengkraan moet worden vervangen50 EUR

Houd er rekening mee dat de bovenstaande prijzen alleen als grove richtlijn kunnen worden gebruikt, aangezien elke bouwmarkt iets anders rekent.

Ontkalk de kraan

Als de beluchter verkalkt is, blijft het water na het uitschakelen nog een tijdje druppelen. Schroef de beluchter los met een waterpomptang en plaats deze in de ontkalkingsoplossing. Dan zou de kraan weer normaal moeten werken.

De ingebouwde, fijnmazige beluchter slijt door de jaren heen. Als het ontkalken niet het gewenste resultaat oplevert, moet u de afdichting of de gehele beluchter vervangen. U kunt de bijbehorende reserveonderdelen krijgen in elke goed gevulde ijzerhandel.

De kraan is kapot en druipt. Kan ik het zelf vervangen?

druipende kraan kosten
Als u een ervaren vakman bent, kunt u een lekkende kraan eenvoudig zelf vervangen.

Kostentracker: moderne eengreepsmengkranen zijn voorzien van een cartridge aan de binnenkant, die na verloop van tijd vuil wordt en verslijt. Het vervangen van dit onderdeel is zo duur dat het zelden de moeite waard is om te repareren. Een nieuwe kraan is meestal de goedkopere optie.

Met een beetje handvaardigheid kun je zelf een mengkraan verwisselen en jezelf de dure installatie door een loodgieter besparen.