De fascinatie van de onderwaterwereld: wat kost het om een ​​duikbrevet te halen?

duiklicentie kosten

De magisch mooie onderwaterwereld oefent voor velen een onbeschrijfelijke aantrekkingskracht uit. Bijna gewichtloos door het water glijden en naar drijvende mantaroggen of de kleurrijke clownvissen in het koraalrif kijken, is de droom van velen. Maar vóór het opwindende duikplezier komt de aanschaf van de duikbrevet. Welke kosten je moet verwachten voor dit levenslange certificaat, welke opleidingscriteria er zijn en veel geweldige duiktips, hebben we in dit artikel duidelijk voor je samengevat.

Wat kost een duikcursus die eindigt met een duikbrevet?

Kostentracker: Als je de prijzen van duikscholen vergelijkt, zowel in je woonplaats als in het buitenland, zul je snel merken dat ze sterk verschillen:

plaatsLooptijdprijs
Duikclub dicht bij huisomdat alleen in het weekend gedurende enkele maandenvaak inbegrepen in het clubgeld
Duikschool in Duitslandafhankelijk van de aangeboden cursus250-300 EUR
Duikschool in DuitslandPrivécursus met gratis timing400 - 550 EUR
op vakantieongeveer een week250 - 450 EUR
duiklicentie kosten

Duikcursussen in Duitsland worden meestal deels in een zwembad en deels in een meer gevolgd

De indirecte kosten zijn inclusief eventuele accommodatie op de vakantiebestemming. Velen gebruiken de beste weken van het jaar om hun duikbrevet te halen. Het is echter ook mogelijk om zonder problemen een goede duikcursus in Duitsland te volgen. Zeker als je lid bent van een vereniging is dit een goedkoop alternatief.

Als een duikcursus in een school ruim onder de 250 EUR kost, moet je deze aanbieding goed bekijken. Aangenomen mag worden dat er op één belangrijk gebied wordt bespaard. Soms bieden deze scholen minder voorbereidende duiken aan; belangrijke technieken worden slechts kort geoefend of worden helemaal niet behandeld.

Zorg er ook voor dat alle kosten werkelijk zijn inbegrepen en lees de kleine lettertjes aandachtig door. Zeer goedkope uitwisselingsscholen maken vaak extra kosten voor het lesmateriaal of het certificaat, waardoor de uiteindelijke prijs zelfs hoger kan zijn dan bij een zogenaamd duurdere duikschool.

Wat moet ik uitgeven aan duikuitrusting?

Kostentracker: bij een goede duikschool is de huurprijs voor ABC-uitrusting inbegrepen in de cursusprijs. Dit is aan te raden, want op deze manier kunt u in de theoriecursus de nodige kennis opdoen over uw nieuwe hobby voordat u vervolgens duikuitrusting aanschaft die is afgestemd op uw individuele behoeften.

Een complete duikuitrusting bestaat uit de onderstaande items en kost ongeveer 1.000 EUR.

Deel van uitrustingPrijs vanaf
Duikmasker40 EUR
snorkel10 EUR
Vinnen50 EUR
Wetsuit150 EUR
Sokken30 EUR
Duikjack300 EUR
Duikcomputer200 EUR
2 toezichthouders200 EUR per stuk
manometer60 EUR
Kabel en "octopus"100 EUR
lood7 EUR per kilo
Duikfles180 EUR

Tip: Als u niet zoveel geld wilt uitgeven omdat u bijvoorbeeld alleen op vakantie duikt, kunt u nog steeds goedkoop materiaal of onderdelen ervan huren, zelfs als u al een duikbrevet heeft je zak.

Waarom heb ik een duikbrevet nodig?

Kostentracker: zodat u:

 • duiken zonder instructeur,
 • Ga op duiktrips met een organisator,
 • vallen onder bepaalde diepten,
 • of duikgroepen leiden,

een duikbrevet is vereist.

Welke aanvullende cursussen zijn interessant?

duiklicentie kosten

Grotduiken is een aanvullende kwalificatie

Kostentracker: duikers houden een logboek bij waarin alle duiken schriftelijk worden geregistreerd. Hoewel dit geen officieel document is, wordt het gebruikt om het ervaringsniveau van de duiker te documenteren en is het naast het duikbrevet een belangrijk goedkeuringsdocument voor verdere cursussen.

Naast de verschillende duikcertificaten voor uitrusting en apneuduiken, kunt u de volgende aanvullende kwalificaties verwerven:

 • Duik diep
 • Nachtduiken
 • Grotduiken
 • Duiken in een bergmeer
 • historisch duiken
 • Ijsduiken
 • Oriëntatieduiken.

Cursussen over mariene biologie zijn ook populair. Als je je wijdt aan onderwaterfotografie en de ervaringen van de duiken op deze manier wilt documenteren, raden we je een cursus aan die is gewijd aan dit specifieke onderwerp. De prijs voor deze extra cursussen is tussen 65 en 500 EUR.

Wat houden de basiscursussen Scuba Diver en OWD in?

Kostentracker: dit zijn de meest populaire basisduikcursussen. Hoewel ze door verschillende organisaties worden aangeboden, is de inhoud van de training grotendeels hetzelfde. Ze zijn geschikt voor beginners zonder voorkennis, omdat alle basisprincipes van het duiken in detail worden uitgelegd.

Wat is het verschil tussen de Open Water Diver en de CMAS?

Het OWD-duikbrevet wordt in het Duitse vakjargon "open water diver" genoemd. Het wordt aangeboden door veel duikverenigingen, omdat de inhoud van de cursus en het examen hier precies wordt gedefinieerd.

Deze duikcursus omvat:

 • Vijf theoretische lessen.
 • Vijf duiken in een zwembad.
 • Vier duiken in open water met behulp van het persluchtapparaat.

Theoretische en praktische delen vinden vrijwel altijd plaats op één dag zodat je het geleerde direct in praktijk kunt brengen.

Daarentegen moet je bij de CMAS eerst slagen voor een theorie-examen en pas daarna mag je met het apparaat het water in. Ook hier vinden de eerste praktische oefeningen vrijwel altijd plaats in een zwembad.

Zijn er aanvullende licenties voor ervaren duikers?

duiklicentie kosten

Iedereen die 25 duikcursussen heeft voltooid, kan de 2-sterren duikbrevet halen

Kostentracker: Voor gevorderde duikers die minstens 25 duiken en speciale cursussen kunnen bewijzen, is de 2-sterren duikbrevet ideaal. Hierop is het 3-sterren duikbrevet gebaseerd, dat je aanvult met het brevet “duikgroepleider”. Om dit te doen, moet u minimaal 64 duiken hebben gemaakt.

Voor het 4-sterren brevet moeten er minimaal 165 duiken in het logboek staan. Tegelijkertijd moet je twee jaar actief lid zijn van een duikclub. U kunt dan het examen als duikinstructeur halen en uw enthousiasme voor duiken en uw specialistische kennis doorgeven aan beginners.

Hoe vind ik de juiste duikschool?

Kostentracker: zoals hierboven al vermeld, moeten kosten alleen niet doorslaggevend zijn. Zorg ervoor dat de duikschool die u overweegt deel uitmaakt van een vereniging.

De volgende punten zijn bijzonder belangrijk:

 • Orde en hygiëne in de duikschool. Ten slotte dragen andere studenten de maskers en pakken voor je neus.
 • Is het verhuurmateriaal goed onderhouden en in jouw maat beschikbaar?
 • Je krijgt ook de compressorruimte te zien waar de duikflessen worden gevuld.
 • Een goed onderbouwd overleg, waarin het personeel de tijd neemt om alle vragen te beantwoorden, is de basis. Gebeurt dit oppervlakkig, dan mag je er vanuit gaan dat ook in de cursussen tijd wordt bespaard.
 • Geven de duikinstructeurs rust, klopt de chemie? Dit is vooral belangrijk tijdens het duiken.
 • Welke certificaten en kwalificaties kunnen de instructeurs voorleggen?
 • Is er individuele hulp bij problemen?
 • Hoeveel mensen vormen een duikgroep? Het mogen niet meer dan drie studenten en een leraar zijn.
 • Bent u gedetailleerd en transparant geïnformeerd over de kosten waarmee u te maken krijgt?

De ervaring leert dat duikscholen bijzonder druk zijn tijdens vakantieperiodes. Heeft u de mogelijkheid om in het laagseizoen een cursus te boeken wanneer het aantal aanmeldingen lager is.

Aan welke eisen moet ik voldoen om het duikbrevet te halen?

Kostentracker: voorkennis is niet vereist, maar u moet aan de volgende punten voldoen:

 • Je moet lichamelijk gezond zijn en in een goede basisconditie verkeren,
 • kan goed en veilig zwemmen,
 • voldoen aan de leeftijdsgrens van de door u gekozen organisatie (meestal minimaal 15 jaar),
 • en kan, afhankelijk van de nationale regelgeving, een certificaat van bekwaamheid om te duiken overleggen.

Voor uw eigen veiligheid is het raadzaam om voor aanvang van de duikproefcursus uw huisarts of een speciale duikarts te raadplegen en u te laten controleren op duikfitness. Hoewel een medische gezondheidsverklaring niet altijd verplicht is, om geen onnodig risico te nemen, is het in ieder geval aan te raden om de arts te raadplegen.

Heeft een proefcursus zin?

duiklicentie kosten

De basisveiligheidsmaatregelen worden uitgelegd en geoefend tijdens de proefcursus

Kostentracker: Tenzij er niets mis is met uw gezondheid, kunt u in theorie direct een cursus boeken. We raden echter aan om vooraf een proefcursus te volgen. Bij het duiken speelt niet alleen de fysieke fitheid maar ook de psyche een belangrijke rol.

Op de proefdag krijg je een eerste briefing en ga je voor de eerste keer duiken. Voor velen vertegenwoordigt dit, in tegenstelling tot de verwachtingen, een bepaalde moeilijkheid die kan worden geassocieerd met angst. De proefduik biedt de ideale gelegenheid om te kijken of je de uitdagingen onder water aankan en kunt genieten van de ervaring zoals gehoopt.

Deze cursussen zijn niet duur, je boekt een proefcursus voor ongeveer 30 EUR. Veel duikscholen rekenen ook tenminste een deel van de kosten, mits je je dan aanmeldt voor het duikbrevet.

Kan ik van mijn duikhobby een baan maken?

Kostentracker: duiken biedt ook tal van professionele facetten. U kunt bijvoorbeeld worden opgeleid tot reddingsduiker met een kwalificatie van de DLRG of de waterreddingsdienst.

U moet aan de volgende vereisten voldoen:

 • De duikbrevet om te duiken (Scuba Diver of Open Water Diver).
 • Zorg dat de badmeester goud of zilver in uw zak heeft en
 • U kunt uw vaardigheden ook bewijzen in praktische oefeningen.

De kwalificatie is alleen mogelijk als je lid bent van een van de bovengenoemde organisaties. Naast het hebben van een duikbrevet als reddingsduiker, moet je aantonen dat je een EHBO-cursus en een medische opleiding klasse A, B en C hebt gevolgd. Nadat u het examen met goed gevolg heeft afgelegd, heeft u het certificaat “Waterredder in de Waterreddingsdienst” in handen.

tips en trucs
Tot een paar jaar geleden mochten mensen met bepaalde onderliggende ziektes zoals diabetes niet duiken. Inmiddels zijn deze bepalingen versoepeld. Als de dokter groen licht geeft en er worden speciale voorzorgsmaatregelen genomen, kan deze groep mensen nu ondergronds. Het vooronderzoek moet echter beslist worden uitgevoerd door een gekwalificeerde duikarts.