Een boomstronk weggooien: wat zijn de kosten?

kosten voor het verwijderen van boomstronken

Wanneer een boom met succes is gekapt, blijven de stronk en wortels nog steeds aanwezig. In veel gevallen wil je ze ook kwijt, ze bieden immers een broedplaats voor boomschimmels, die zich dan kunnen verspreiden en vaak verstoren ze na het kappen gewoon het geplande gebruik van het gebied. In ons interview leest u welke kosten er te verwachten zijn voor het afvoeren van boomstronken en wortels.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het afvoeren van boomstronken?

Kostentracker expert: allereerst hangt het af van hoe u de stronk probeert te verwijderen en te vernietigen.

Het zelf verwijderen is gratis, maar het vergt meestal veel geduld. Iedereen die gaten in de boomstronk boort en deze vult met compost, kunstmest en compostversneller, kan de boomstronk in de loop van een paar jaar op natuurlijke wijze zien ontbinden - en heeft dan niets meer te verwijderen.

kosten voor het verwijderen van boomstronken


Verwijderen met een stobbenfrees kost ongeveer 100 EUR.

Wird mit der Stubbenfräse entfernt (Kosten von rund 100 EUR bis 150 EUR, bei größeren Baumstümpfen auch etwas mehr) fällt ebenfalls nichts an, was man später entsorgen müsste. Das Restmaterial, das die Stubbenfräse hinterlässt, kann man problemlos so liegen lassen, gegebenenfalls auch in den eigenen Kompost einarbeiten.

Als de stronk (wat zelden wordt gedaan) wordt verwijderd door uitgraven, zijn er extra verwijderingskosten in de orde van grootte van ongeveer 50 EUR tot 100 EUR bij het gespecialiseerde bedrijf, afhankelijk van de grootte van de boomstronk.

Als u zelf meerdere stronken opgraaft, kunt u ook een bak voor het caps van bomen krijgen. Voor een container van 5 m³ moet u ongeveer 120 EURO tot 200 EURO rekenen voor levering, ophaling en verwijdering, afhankelijk van de plaats van verwijdering en de dienstverlener.

Mocht u de boomstronken zelf willen verwijderen met een freesmachine (dit is alleen de moeite waard als er meerdere of veel boomstronken op het terrein staan) dan kunt u ook een freesmachine huren. De kosten voor het huren van een apparaat bedragen ongeveer € 150 tot € 200 per dag, plus bijkomende kosten.

Verwijder wortels

De hoeveelheid wortels die in de grond achterblijft is niet te onderschatten: bij een boom met een diameter van ongeveer een halve meter is de massa van het wortelhout al een halve kuub, bij bomen met een stamdiameter van een meter is dat meestal 2 m³ wortelhout.

Het is niet altijd wenselijk dat de wortels in de grond blijven: bij loofbomen groeien ze ook na het vellen door en kunnen daardoor schade aan leidingen of afwatering veroorzaken; rotte wortels in de grond zijn vaak niet bijzonder goed voor de bodem klimaat. Bij meerdere kappen kunnen de resterende wortels ook verzakking veroorzaken in het getroffen gebied.

Wortels moeten daarom indien mogelijk altijd worden verwijderd, wat meestal hogere kosten met zich meebrengt.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben het gespecialiseerde bedrijf twee boomstronken in onze tuin laten versnijden met de stronkenfrees. Het resterende materiaal leggen we op onze composthoop.

Postprijs
Aanpak, opbouw van de bouwplaats70 EUR
Stobbenfrees, 2 uur gebruik218 EUR
totale prijs288 EUR

De hier getoonde kosten zijn gemaakt voor het werk van een specifiek bedrijf en voor bomen met specifieke diameters. Afhankelijk van de omstandigheden in het individuele geval, de gebruikte methode en de prijsstelling van de uitvoerende onderneming, kunnen de kosten ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het opruimen van stobben?

kosten voor het verwijderen van boomstronken


Aan het bewijderen van een boomstronk zijn schillende kosten verbonden.

Kostentracker expert: Hier muss man bedenken:

  • of u het nu zelf afvoert of het aan een gespecialiseerd bedrijf overlaat
  • de grootte van de boomstronk (vaak wordt een vast tarief berekend op basis van de cm stamdiameter, in andere gevallen op basis van de benodigde tijd)
  • welke verwijderingsmethode wordt gebruikt
  • Hoe goed de bereikbaarheid van het afhaalpunt is bij zwaar machinaal gebruik (1 m doorgangsbreedte en stalvloer zijn voorwaarden)
  • welke individuele inspanning er is
  • of een boomstronk na het graven moet worden afgevoerd (extra verwijderingskosten)
  • of u een container nodig heeft voor het opruimen van meerdere zelf uitgegraven stronken