Een douche installeren: welke kosten moet je berekenen?

douche-installatie-kosten

In veel oudere badkamers is alleen een ligbad geïnstalleerd, in andere laat de douche al zijn leeftijd zien. In beide gevallen loont het de moeite om een ​​nieuwe douchecabine te plaatsen. Welke kosten er te verwachten zijn voor het plaatsen van een nieuwe douche, leest u in ons interview bij de cost tracker expert.

Vraag: Wat kost het plaatsen van een douche?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen. Doorslaggevend is welk type douche er geïnstalleerd moet worden, welke comforteisen er zijn en wat de individuele inbouwsituatie ter plaatse is.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

 • de kosten van het benodigde materiaal (douchecabine, fittingen, tegels) en
 • het werk dat nodig is voor de installatie

Materiaal

douche-installatie-kosten

De materiaalkosten zijn sterk afhankelijk van het type douche

Met de kosten voor het materiaal moeten eerst de douche en de armaturen worden berekend. Relatief eenvoudige en goedkope complete sets bestaande uit douche en kraan zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 350 EUR . Met hogere kwaliteit en extra comfortfuncties kunnen de prijzen dan snel stijgen, luxe douchecabines met veel extra's kunnen oplopen tot € 2.500 en meer.

Indien nodig worden er ook tegels toegevoegd als de douche betegeld moet worden. Badkamertegels beginnen bij ongeveer 5 EUR per m², maar kunnen tot 40 EUR per m² kosten als de kwaliteit goed is. Bijkomende benodigde materialen zoals tegellijm en voegmiddel veroorzaken doorgaans kosten in de orde van grootte van 3 EUR per m² tot 5 EUR per m².

Arbeidskosten

Als de installatie door een gespecialiseerd bedrijf wordt gedaan, moeten de installatiewerkzaamheden natuurlijk ook betaald worden. De installatie van een douche duurt ongeveer 8 uur, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden, en vereist 2 personen. Als alleen een douche vervangen moet worden, kan dit ook wat minder tijd kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben het oude bad uit onze badkamer verwijderd en een nieuwe douche geïnstalleerd. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. We kiezen voor een stevige douchewand van gemiddelde kwaliteit en eenvoudige badkamertegels om de douche te betegelen.

Postprijs
Douchecabine inclusief beslag (materiaal)660 EUR
Tegels, 15 m²95 EUR
Kleine voorwerpen, voegmortel, tegellijm45 EUR
Verwijderingswerkzaamheden oude badkuip960 EUR
Installatie van douche compleet met tegelwerk en afwerking1.520 EUR
totale prijs3.280 EUR
waarvan arbeidskostenEUR 2.480
Totale materiaalkosten (zoals aangerekend door het gespecialiseerde bedrijf)800 EUR

Dit is een kostenvoorbeeld voor het inbouwen van een douchecabine in een specifiek individueel geval. De kosten voor het installeren van een douchecabine kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen, vooral bij inloopdouches.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het installeren van een douche afhankelijk?

Kostentracker-expert: om hier in overweging te nemen:

douche-installatie-kosten

Veel zelf doen, bespaart veel geld

 • welk type douche is gekozen
 • welke uitrustingskwaliteit is gekozen voor de douchecabine
 • of er een gelijkvloerse douche moet worden geïnstalleerd
 • of de douche ook betegeld moet worden
 • of een badkuip vooraf moet worden verwijderd
 • de tijd die nodig is voor de installatie
 • welke nevenwerkzaamheden nodig zijn bij de aanleg (bv. aanpassing van het rioolstelsel)
 • de hoeveelheid tijd die nodig is voor het nabewerken (voegen en afdichten)
 • hoeveel persoonlijk werk wordt er gedaan

Met al deze factoren moet rekening worden gehouden als u in een individueel geval tot een solide kostenraming wilt komen.

Vraag: Kun je ook zelf een douchecabine plaatsen?

Kostentracker-expert: als het gewoon een kwestie is van het vervangen van een oude douchewand door een nieuw model, is het misschien wel mogelijk voor leken. In dit geval zijn de kosten de pure materiaalkosten, dat wil zeggen aanzienlijk goedkoper.

Het verwijderen van een badkuip en het achteraf inbouwen van een douche vereist zeker voldoende specialistische kennis. Met name in de badkamer kan de schade later zeer ernstig zijn als er op een onreine of verkeerde manier wordt gewerkt. Dit risico kunt u beter niet nemen, al was het maar om verzekeringsredenen.