Schoorsteen plaatsen: wat zijn de kosten?

haard-installatie-kosten

Een haard in de woonkamer is niet alleen een gezellig accessoire, het biedt ook tastbare praktische voordelen. In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit welke kosten je moet verwachten als je later een haard wilt laten plaatsen.

Vraag: Waarom zijn kachels zo'n winstgevende aankoop?

Kostentracker-expert: Veel mensen zien vooral het gezelligheidsaspect - de laaiende vlammen in een open haard zorgen voor veel comfort en een bijpassende haard kan een woonkamer aanzienlijk verbeteren.

Wat over het hoofd wordt gezien, is dat een houtkachel vooral één ding is: een warmtebron. En een heel voordelige.

Biomassa verwarming (houtblokken, pellets, houtsnippers) zijn niet alleen volledig CO2-neutraal maar ook zeer goedkope vormen van verwarming (gas: ca. 6 cent voor 1 kWh warmte, hout: 3,5 - 5 cent voor 1 kWh warmte).

De efficiëntie van gewone houtkachels wordt vaak onderschat. Met een verwarmingsvermogen van meestal 6 kW - 9 kW in kleinere, goed geïsoleerde huizen, kun je bij een goede planning vaak genoeg warmte genereren voor een hele verdieping.

Dit betekent dat de hoofdverwarming tijdens de overgangsperiode vaak uitgeschakeld kan blijven. Zelfs midden in de winter kan een watervoerende kachel een enorme ondersteuning bieden voor de hoofdverwarming en warmwaterbereiding, waardoor de verwarmingskosten aanzienlijk worden verlaagd terwijl u comfortabel voor de kachel zit.

Haardkachels zijn probleemloos te bedienen, robuust en duurzaam en hebben praktisch geen faalrisico.

In veel gevallen is hout vaak vrij goedkoop te verkrijgen door alternatieve bronnen te gebruiken. Dit kan de bedrijfskosten van de kachel nog verder verlagen.

Voordat u dit doet, moet u echter de aanschafkosten en de installatiekosten berekenen.

Vraag: Wat kosten houtkachels en hun installatie meestal?

haard-installatie-kosten

De omstandigheden ter plaatse zijn bepalend voor de installatiekosten

Kostentracker expert: De aanschafkosten zijn uiteraard altijd afhankelijk van het gekozen kachelmodel, de lokale omstandigheden spelen een belangrijke rol bij de plaatsing. Dat kun je dus nauwelijks in algemene termen zeggen.

Een goedkope houtkachel van goede kwaliteit met een normaal verwarmingsvermogen van 6 kW is meestal beschikbaar vanaf ongeveer 500 tot 600 EUR, eenvoudige werkplaatskachels van naamloze fabrikanten in de ijzerhandel zijn vaak nog duidelijker goedkoper. Met een hoger verwarmingsvermogen (bijv. 8 kW) is het meestal maar iets duurder.

Designkachels van hoge kwaliteit kunnen ook tot 2.000 EUR en meer kosten. Beklede haarden zijn meestal ook in prijsklassen vanaf ongeveer 1.000 EUR.

Daarnaast zijn er kosten voor accessoires in het bereik van ongeveer 100 EUR tot 250 EUR voor een haardplaat, de kachelpijpen en het haardgereedschap, evenals houtopslag.

De installatiekosten zijn altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden: als het kan worden aangesloten op een bestaande schoorsteen, liggen de installatie- en installatiekosten meestal rond de ongeveer 200 EUR.

Als er geen schoorsteen is, moet u een roestvrijstalen schoorsteen (aan de buitenkant van de woning) toevoegen. Als u dit zelf doet (wat meestal niet problematisch is), moet u rekening houden met kosten tussen ongeveer 400 EUR en 600 EUR. Als u de roestvrijstalen schoorsteen laat bouwen, kunt u meestal installatiekosten berekenen tussen ongeveer 800 EUR tot 1.000 EUR.

Als de achteraf aangebrachte schoorsteen binnenshuis moet worden gebruikt (de zogenaamde lichtgewichtschoorsteen), komt u meestal nauwelijks weg met de kosten van ongeveer 3.000 EUR tot 4.000 EUR voor de schoorsteen.

Watervoerende houtkachels - dat wil zeggen houtkachels die ook warm water produceren wanneer ze in bedrijf zijn - zijn over het algemeen verkrijgbaar vanaf ongeveer € 1.000 tot € 1.200 en hoger, plus de kosten voor een bufferopslag tank (meestal vanaf ongeveer 500 EUR, afhankelijk van de grootte). De kosten voor de aansluiting op het verwarmingssysteem zijn dan afhankelijk van de inspanning die in elk afzonderlijk geval vereist is. In de meeste gevallen moet u echter minstens ongeveer 3.000 EUR tot 6.000 EUR rekenen voor een waterkerend systeem inclusief de kachel.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Wij hebben een open haard in onze woonkamer en plaatsen een RVS schouw op een geschikte plek. De door ons geselecteerde kachel heeft een nominaal vermogen van 7,5 kW.

Postprijs
Schoorsteenkachel, 7,5 kW staal, zwart729 EUR
Kachelpijpen (complete set Senotherm coating)55 EUR
Bezorgkosten voor de kachel0 EUR
Ovenschaal, rechthoekig, glas64 EUR
Openhaardgereedschap, ontwerp72 EUR
Schoorsteen van roestvrij staal, materiaal524 EUR
Schoorsteen van roestvrij staal, installatiekosten850 EUR
Totale kosten inclusief RVS schoorsteen en montage2.294 EUR

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifieke kachel en specifieke lokale omstandigheden. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

In ons voorbeeld zijn ook de kosten opgenomen voor een achteraf gemonteerde RVS schoorsteen die door een gespecialiseerd bedrijf is geplaatst. Als de installatie door ons was gedaan, hadden we € 850, - aan kosten kunnen besparen.

Als we hadden kunnen aansluiten op een bestaande schoorsteen, zouden de kosten aanzienlijk lager zijn geweest, namelijk ongeveer 919 EUR - maar een extra aansluitingsvergoeding voor de kachel van ongeveer 250 EUR zou zijn gemaakt.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor het plaatsen van een haard in de praktijk afhankelijk?

haard-installatie-kosten

Het type en de bekleding van de oven zijn doorslaggevende prijsfactoren

Kostentracker-expert: zoals u eerder kon zien, spelen hier veel dingen een rol:

  • Allereerst natuurlijk welke kachel u wilt kopen
  • welke kosten worden gemaakt voor kachelpijpen en toebehoren
  • welke kosten worden er gemaakt voor het plaatsen en aansluiten van de kachel (eventueel ook extra aflever- of transportkosten)
  • of een volgende schoorsteeninstallatie nodig is
  • of de achteraf aangebrachte schoorsteen binnen of buiten het huis moet lopen
  • of de achteraf aangebrachte schoorsteen door uzelf of door een gespecialiseerd bedrijf is gebouwd
  • of er een watervoerende kachel moet worden gekocht en aangesloten op het verwarmingssysteem
  • welke maat wordt gekozen voor de bufferopslagtank en hoeveel inspanning er nodig is voor aansluiting op het bestaande verwarmingssysteem

Al deze factoren samen bepalen uiteindelijk de kosten van het installeren van een open haard in huis. In de praktijk kan dit door deze factoren enorme kostenverschillen met zich meebrengen - het is daarom altijd aan te raden om de mogelijke toepassingen en de uitvoering vooraf samen met een specialist te plannen. Op deze manier kan tegen redelijke kosten een maximaal voordeel worden behaald.

Vraag: Wat kost een kachel eigenlijk om te werken?

Kostentracker-expert: als u eenmaal de aanschaf- en installatiekosten heeft gedragen, zijn er nauwelijks lopende kosten.

De schoorsteenveger moet een of twee keer per jaar lage kosten berekenen voor de verplichte keuringen, maar in de meeste gevallen varieert dit tussen ongeveer 30 EUR tot 50 EUR per jaar. Er is nauwelijks onderhoud en reparatie aan een houtkachel en de schoorstenen van roestvrij staal zijn nagenoeg onderhoudsvrij.

Als het om houtverbruik gaat, zijn de kosten natuurlijk altijd gebaseerd op de prestaties van de kachel, het rendement (met goede houtkachels en correcte verwarming, meestal rond de 80%) en de bedrijfstijd. Voor de kWh warmte die een houtkachel genereert, kun je tegen de huidige brandhoutprijzen ongeveer 4 cent berekenen - het wordt nog goedkoper als je goedkopere bronnen voor je hout kunt vinden.

Dit maakt het gemakkelijk om de kosten van brandhout te berekenen als u de verwarmingsbehoefte van uw gebouw kent (een energieadviseur kan bijvoorbeeld zoiets berekenen).