Een hal bouwen met een appartement: welke kosten mag je verwachten?

hal-met-appartementen-bouwkosten

Zeker voor hele kleine bedrijven of eenmanszaken ligt het idee om tegelijk met het huis een werkplaats of opslagruimte te bouwen voor de hand. Soms hebben bedrijven ook graag iemand ter plaatse die buiten werktijd snel iets kan regelen. In beide gevallen is een combinatie van een werkplaatsruimte en een aangrenzende woning zeker een verstandige overweging. In ons interview hebben we de experts op het gebied van kostentracking gevraagd welke kosten er te verwachten zijn voor een dergelijke combinatie.

Vraag: Wat kost een commerciële hal met aangrenzend appartement?

Cost tracker expert: dat hangt natuurlijk af van de grootte van de hal en het bijbehorende appartement. Uiteraard speelt ook het design een belangrijke rol.

hal-met-appartementen-bouwkosten
De kosten voor een hal inclusief wooneenheid zijn afhankelijk van verschillende factoren.

In principe moet eerst worden vastgesteld dat de planningstaak “woonhuis en bedrijfshal in één gebouw” veel gecompliceerder is op te lossen dan simpelweg een huis bouwen en er een systeemhal naast plaatsen. In de meeste gevallen is dit de goedkopere oplossing.

Beiden hebben zeer verschillende normen en eisen op het gebied van brandbeveiliging, thermische isolatie en geluidsisolatie, die in één gebouw moeten worden verzoend. Daarnaast is er vaak de lastige goedkeuringssituatie, aangezien zowel een (mogelijk luidruchtig) bedrijf als een woongebouw op de betreffende locatie moet worden gekeurd. Om dit te doen, moet u over het algemeen bouwen in aangewezen gemengde gebieden.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een stuk grond gekocht waarop we een werkplaats willen bouwen met daarboven een appartement. We kozen voor een systeemhal in staalconstructie en met lessenaarsdak, waarbij de wanden bekleed zijn met cellenbetonpanelen.

De oppervlakte van het gebouw is 12 mx 12 m (144 m² per verdieping), de werkplaats met enkel rolluik bevindt zich op de begane grond, het appartement op de bovenverdieping.

De betonnen plafonds zijn ontworpen om draagkrachtig te zijn, dus er is een vrije ontwerpoptie voor de binnenmuren. Via een stalen trap is de bovenverdieping ook van buitenaf te bereiken, binnen is een betonnen trap ingebouwd.

Postprijs
Prijs opbouw inclusief levering en opbouw140.739 EUR
belasting over de toegevoegde waardeEUR 26.740
Planning- en goedkeuringskosten1.800 EUR (planningsondersteuning van de fabrikant)
Bouwkosten en exterieurontwerp (geschat)30.000 EUR
Totale bouwprojectkosten ermee199.279 EUR
Kosten per m² bruikbare ruimte (woning + werkplaats)1.383,88 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek huismodel van een specifieke aanbieder in een individueel ontwerp. De kosten voor andere bouwcombinaties van huis en werkplaats kunnen ook aanzienlijk verschillende prijzen hebben, afhankelijk van de aanbieder en uitvoering.

Vraag: Wat is de geschatte prijsklasse voor werkplaatshallen met geschakelde appartementen?

Kostentracker-expert: de kosten kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de grootte en het ontwerp.

Zelfs bij eenvoudige constructies moet men uitgaan van minstens 1.200 EUR per m² tot 1.400 EUR per m² bruikbare oppervlakte. De verdeling van de bruikbare ruimte tussen de bedrijfshal en de woonruimte kan dan per geval verschillen.

Vraag: Waar hangen de kosten van een hal met appartement in de praktijk van af?

hal-met-appartementen-bouwkosten
De kosten voor een hal inclusief appartement zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: de sleutel hier zijn:

  • de grootte van de totale oppervlakte (werkplaats en appartement)
  • de grootte van het halgedeelte
  • de constructie (bijv. systeembouw, solide constructie etc.)
  • de uitvoeringsdetails voor hal en appartement (poorten, ramen, kamerindeling, dakvorm, etc.)
  • de prijsstelling van de aanbieder

Vraag: Wat zijn de mogelijke nadelen van een dergelijke combinatie?

hal-met-appartementen-bouwkosten
Het nadeel is dat de hal later nauwelijks nog uit te breiden is.

Experts in kostentracker: waarschijnlijk het grootste nadeel is dat het een combinatie is. Latere uitbreidingen zijn nauwelijks mogelijk - noch in de garage, noch in de woonruimte. Indien beide apart gebouwd worden kan op elk moment een grotere hal worden gebouwd of kan de woonruimte worden uitgebreid door een uitbreiding of uitbreidingsmaatregelen. Bij een combinatieconstructie zijn beide bijna onmogelijk.

Met betrekking tot de duurzaamheid, levensduur en de technische nadelen van de constructie is het niet mogelijk om algemene uitspraken te doen - dat hangt individueel af van de individuele constructie. Controleer echter altijd kritisch of er mogelijk nadelen zijn ten opzichte van een andere bouwwijze (bv. Klassieke prefab woning), vooral in het woongedeelte.

Een ander nadeel zou het gevolg kunnen zijn van de mogelijk moeilijke goedkeuringssituatie en de daardoor slechts zeer beperkte selectie van mogelijke eigendommen voor een dergelijk bouwproject.