Een houten huis bouwen: wat zijn de kosten?

bouwkosten van houten huizen

Veel bouwers overwegen toch om een ​​sfeervol en huiselijk houten huis te bouwen. Hier is echter vaak onzekerheid over de bouwkosten. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten je moet berekenen voor houten huizen en welke kostenverschillen mogelijk zijn.

Vraag: Een houten huis is toch niet zomaar een houten huis? En wat zijn de voordelen van een houten huis?

Kostentracker-expert: precies - houten huizen kunnen heel verschillend zijn.

In de praktijk zijn grofweg drie typen te onderscheiden:

 • het originele blokhut
 • de blokhut en
 • andere houten huisvormen, zoals het Zweedse huis

De originele blokhut is het soort huis dat je kent uit veel Wild West-films. Dergelijke huizen zijn opgebouwd uit hele stammen, die aan de uiteinden met de hand worden uitgesneden om perfect te passen.

Iedere woning is praktisch uniek, in veel gevallen worden de woningen eerst op één bouwplaats gebouwd, daarna worden de losse stammen genummerd en weer gedemonteerd en naar de eigenlijke opstellingsplaats getransporteerd. Daar wordt het huis dan eindelijk in elkaar gezet. Grotere huizen (originele blokhutten hebben meestal slechts 70 m² - 90 m² woonoppervlak) worden gebouwd met behulp van een interne "skeletstructuur".

Vanzelfsprekend is deze constructiemethode natuurlijk navenant duur vanwege de grote hoeveelheid handwerk die veel kennis vereist. Daarnaast wordt voor dit type woning vaak alleen echt eersteklas hout gebruikt, wat natuurlijk zijn prijs heeft.

Met blokhutten is alles een beetje eenvoudiger: de huismuren zijn gemaakt van geprefabriceerde, reeds op de juiste manier gesneden vierkante of ronde planken die alleen op elkaar hoeven te worden geplaatst en vastgemaakt.

De bouwwijze is ook bekend van tuinhuizen, maar in een woonhuis zijn de planken veel dikker dan in het klassieke houten tuinhuis.

bouwkosten van houten huizen

Het Zweedse huis is een typische vorm van het houten huis

De derde groep omvat alle andere huisvormen, waarvan het Zweedse huis de bekendste en meest populaire vorm is. Niet alle Zweedse huizen zijn trouwens rood, maar het is de klassieke kleur (het typische "Zweedse rood" of "Falun rood" is een houtbeschermingsverf die al eeuwenlang populair is in Zweden en is gemaakt van afvalmateriaal van kopermijnbouw en biedt een zeer effectieve bescherming).

Als het gaat om het bouwen van een houten huis, rijzen er veel twijfels, maar sommige zijn onterecht:

 • brandveiligheid
 • de levensduur
 • de thermische bescherming en last but not least natuurlijk
 • de bouwkosten

Qua brandbeveiliging hoef je je geen zorgen te maken over een houten huis. Hoewel hout ontvlambaar is, duurt het lang en zeer hoge temperaturen voordat massieve houtblokken of planken daadwerkelijk vlam vatten. Massief hout is technisch zeer brandwerend (ook onze dakspanten bestaan ​​uit dergelijke planken) - vaak beter dan veel andere bouwmaterialen. Iedereen die zijn gevel bekleedt met licht ontvlambaar piepschuim, zou zich eigenlijk veel meer zorgen moeten maken over brandbeveiliging. In huizen die volledig zijn uitgebrand, staat de dakopbouw vaak nog (bijna de enige), na een brand in een blokhut is het vaak voldoende om de enige licht beschadigde stammen gewoon weg te slijpen. Een gebrek aan brandveiligheid is dan ook zeker geen argument tegen een houten huis.

Er valt niet veel te zeggen over de levensduur van houten huizen - behalve dat het oudste houten huis ter wereld, de "Vindhausloftet" in Noorwegen, bestaat sinds 1170 en nog steeds stabiel is - ondanks zeer weinig onderhoud door de eeuwen heen. Er zijn een paar andere huizen in Europa die ook bijna 800-900 jaar oud zijn en nauwelijks schade vertonen. Moderne houtbescherming bestond in de middeleeuwen niet, dus het hout deed het allemaal vanzelf.

Als het om thermische isolatie gaat, is hout ook duidelijk superieur aan de meeste andere bouwmaterialen. Massieve stammen of planken bieden vaak zoveel thermische bescherming dat er geen verdere isolatie nodig is om de EnEV-waarden te halen. De ombouw van een houten huis naar een KfW-efficiëntiehuis met een bijzonder laag energieverbruik is vaak erg goedkoop.

Als het om bouwkosten gaat, wordt het iets ingewikkelder: houten huizen zijn niet per se goedkoper of duurder dan stenen huizen, het hangt altijd af van de individuele bouwwijze. Een voordeel dat houten huizen met zich meebrengen, is dat ze met een beetje vakmanschap aanzienlijk meer mogelijkheden bieden voor persoonlijk werk aan de bouw - wat op zijn beurt natuurlijk de prijs verlaagt.

Vraag: Houten huizen worden dus eigenlijk vaak onderschat. Welke prijs moet u berekenen voor een houten huis?

bouwkosten van houten huizen

De prijzen voor houten huizen variëren sterk, afhankelijk van het type, de grootte en het materiaal

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen, zoals ik al zei.

Het is natuurlijk duidelijk dat een origineel blokhut, bijna met de hand gemaakt van natuurlijk hout, in veel gevallen relatief duur is.

De prijzen voor zeer eenvoudige huizen in middelmatige houtkwaliteit beginnen bij ongeveer 1.200 EUR per m², maar kunnen ook 1.900 EUR per m² of zelfs meer sterk zijn als de constructie overeenkomstig complex is en de houtkwaliteit is hoog> kosten.

De skeletconstructie alleen al is in veel gevallen meer dan 1.000 EUR per m² en het skelet alleen kan soms tot 1.700 EUR per m² duur zijn.

Blokhutten zijn daarentegen veel goedkoper - in de regel is het kostenverschil met individueel vervaardigde natuurlijke blokhutten hier 20% of meer. Dus als je goedkoper wilt bouwen, moet je zeker planken gebruiken die al zijn voorbereid.

Het Zweedse huis heeft vaak behoorlijk verschillende prijzen, afhankelijk van de verscheidenheid aan ontwerpopties. Ook hier spelen veel factoren een rol, waardoor de bouwkosten nauwelijks in één keer kunnen worden aangegeven.

Houten huizen zijn vooral interessant in prefabbouw: hier kunt u in veel gevallen behoorlijk wat geld besparen in vergelijking met andere geprefabriceerde huizen. Je moet ook nadenken over de mogelijkheid om je eigen werk te doen (zogenaamd uitbreidingshuis).

Enkele prijsvoorbeelden uit de praktijk

Type huis, constructieGrootte van leefruimteprijs
Blokhut, ronde balk, traditioneel120 m²98.500 EUR
Zweden huis klein, twee verdiepingen70 m²80.200 EUR turnkey
Blokhut, groot balkon rondom, dakkapel, twee verdiepingen170 m²131.000 euro
Moderne houten woning, laagenergiewoning, inclusief ventilatiesysteem met warmteterugwinning114 m²180.000 EUR
Blokhut, modern design, royale beglazing, moderne dakconstructie (schilddak), galerij120 m²98.000 EUR
Blokhut modern, erker, balkon en dakkapellen, twee verdiepingen, extra. Isolatie van gegranuleerde kurk213 m²113.000 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeeldkosten voor individuele woningen van bepaalde aanbieders. De kosten voor andere houten huizen, zelfs die van vergelijkbare grootte, kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Uit onze lijst met prijsvoorbeelden blijkt duidelijk dat in sommige gevallen houten huizen vaak vrij goedkoop gebouwd kunnen worden.

Vraag: Waar hangt de prijs van een houten huis in de praktijk van af?

bouwkosten van houten huizen

Veel factoren zijn van invloed op de prijs van een houten huis

Kostentracker-expert: er zijn natuurlijk een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

 • het type huis (blokhut, zweeds huis, etc.)
 • de grootte van het huis
 • het respectieve ontwerp (wanddikte, isolatie, etc.)
 • de uitrusting van het huis (balkons, erkers, aantal en grootte van ramen, etc.)
 • de bestaande techniek (verwarming, ventilatiesystemen, sanitairtechniek, tegelkachel ...)
 • het afgesproken eigen werk

Al deze zaken hebben natuurlijk invloed op de prijs. Prijsvergelijkingen in het algemeen zijn dan ook altijd een beetje lastig, aangezien men de individuele eigenschappen van de woningen tegen elkaar zou moeten afzetten, wat niet altijd zinvol is.

Je kunt het beste een aantal criteria of minimumvereisten bedenken en op basis daarvan zoeken naar geschikte woningen. Bij de overige beperkte selectie kun je meestal individuele woningen met elkaar vergelijken en tot een besluit komen.

Energiecriteria (thermische isolatienorm, verwarmingstechnologie, enz.) Mogen niet worden genegeerd - ze hebben vaak een aanzienlijke impact op de latere bedrijfskosten van het huis. Aangezien u vele decennia in huis zult wonen, kunnen zelfs kleine verschillen op de lange termijn tot aanzienlijke kosten leiden.

Vraag: Als houten huizen, bijvoorbeeld als prefab woning, vaak goedkoper zijn dan andere woningen, heeft dat dan ook nadelen? Over een lagere inruilwaarde?

Kostentracker-expert: hier moet u een beetje onderscheid maken tussen de afzonderlijke woningtypen.

In de praktijk worden natuurlijke blokhutten beschouwd als zelden verkoopbaar - dus een huis als dit wordt meestal alleen voor uzelf of uw kinderen gebouwd. Er is gewoon nauwelijks een markt voor gebruikte natuurlijke blokhutten.

In het geval van de blokhut ziet de doorverkoop er iets beter uit - in de regel moet u er echter rekening mee houden dat u hier alleen vrij lage prijzen krijgt.

Dit is ook te zien aan de bereidheid van de banken om deze gebouwen te beveiligen: terwijl 85% van de woningwaarde meestal als onderpand wordt gebruikt, is dit in het geval van blokhutten, inclusief blokvarianten, meestal slechts 70% of zelfs minder . Banken oriënteren zich (begrijpelijk) op de inruilwaarde van een pand als het gaat om onderpand. Als de dekkingswaarde van meet af aan lager wordt vastgesteld, kan worden aangenomen dat bij doorverkoop een verkoopprijs kan worden gerealiseerd die ver onder de werkelijke woningwaarde ligt.

Deze beperkingen zijn nauwelijks van toepassing op Zweedse huizen; in de meeste gevallen zijn ze in ongeveer dezelfde mate beveiligd als stenen gebouwen. Sterker nog, er is ook een markt voor gebruikte Zweedse huizen, waar in de praktijk verkoopprijzen kunnen worden gerealiseerd die min of meer in lijn zijn met de woningwaarde.

Indien nodig zou u dit punt moeten heroverwegen, vooral bij blokhutten, vooral als het gaat om een ​​zekere verkoopbaarheid als uw eigen zekerheid.