Wat kost het om een ​​kat te laten castreren?

kat-onzijdig-kosten

Samenwonen met katten geeft de eigenaar veel onvergelijkbare momenten. Het hebben van een huisdier brengt echter kosten met zich mee, ook voor de dierenarts. Castratie is absoluut aan te raden, omdat vanaf de leeftijd van zeven maanden minstens twee keer per jaar ongewenste nakomelingen kunnen voorkomen.

Waarom moeten katten worden gecastreerd?

Kostentracker: er zijn verschillende redenen om de fluwelen poot te castreren:

 • Gecastreerde katten zijn niet zo agressief en hebben een kleiner territorium. Dit verkleint niet alleen de kans op ongelukken voor buitenkatten, maar verkleint ook de kans op gevechten met andere katten.
 • Koninginnen worden niet krols en zijn evenwichtiger.
 • Katers onthouden zich van de impopulaire markering van het appartement. Bovendien ruikt haar urine niet meer zo sterk.
 • Door het gebrek aan stress bij het vinden van een partner en de kleinere straal waarin de dieren bewegen, neemt de levensverwachting toe.

Wat kost castratie?

kat-onzijdig-kosten
De kosten van vrouwelijke katten zijn meestal iets hoger.

Kostentracker: het raamwerk voor de prijs van castratie wordt geleverd door het vergoedingsschema voor dierenartsen. Omdat de procedure iets gecompliceerder is bij vrouwelijke katten, zijn de kosten van een vrouwelijke gonadectomie hoger:

Kostenfactorprijs
Castratie kater20 - 58 EUR
Castratie vrouw58 - 170 EUR
Castratie van een man met algehele anesthesie en wondbehandeling70 - 90 EUR
Castratie van een vrouwtje120 - 250 EUR

Let op: het basistarief mag normaal gesproken niet worden onderschreden. Sinds 2017 kunnen dierenartsen echter individuele prijzen overeenkomen met dierenwelzijnsorganisaties. Als u een dier overneemt dat eerder werd verzorgd door dierenrechtenactivisten of in een dierenasiel, kunt u profiteren van deze bijzondere voorwaarden.

Naast de castratie kan de dierenarts de volgende behandelingen factureren:

 • Vereiste aanvullende examens
 • Speciale anesthesietechnieken
 • Halskraag of lichaam als wondbescherming
 • Vervolgonderzoeken
 • Medicatie.

Omdat elke dierenarts net iets anders rekent, dient u bij het maken van een afspraak te informeren naar de exacte castratiekosten.

kat-onzijdig-kosten
Voor de operatie kunt u het beste de dierenpraktijk vragen naar de exacte kosten.

Belangrijk: elke procedure kan tot onverwachte complicaties leiden. Dit kan verdere medische behandeling en / of tijdelijke ziekenhuisopname van de kat vereisen. Houd er rekening mee dat een onvoorziene noodsituatie ervoor kan zorgen dat de kosten omhoogschieten.

Ik kan de castratiekosten niet betalen. Wie helpt in dit geval?

Kostentracker: er zijn dierenartsen die afwijken van het verplichte tariefschema voor mensen in nood. Een goed adres zijn dierenartsen die samenwerken met regionale dierenwelzijnsorganisaties.

In veel regio's vinden castratiecampagnes keer op keer plaats. De meeste hiervan zijn georganiseerd door dierenwelzijn. Of en wanneer dit bij u in de buurt het geval is, kunt u vinden op internet, de plaatselijke dierenwelzijnsvereniging en uw behandelend dierenarts weten het.

Wanneer moet worden gecastreerd?

Kostentracker: de meningen hierover verschillen enigszins:

 • Sommige dierenliefhebbers adviseren om de kat niet te laten castreren voor de eerste geslachtsrijpheid.
 • Veel dierenwelzijnsorganisaties bevelen aan om de procedure eerder uit te laten voeren. De reden: katten worden vruchtbaar voordat ze hun eerste levensjaar hebben bereikt.
kat-onzijdig-kosten
Katten castreren heeft ook voordelen.

Vrouwtjes worden krols na zes tot tien maanden. Je kunt zien dat je fluwelen poot in de puberteit is door de luide snuit van de poes. De viriliteit van katers komt voor rond de leeftijd van tien maanden. Vanaf dit punt ruikt de urine van de dieren onaangenaam en kunnen ze aftekenen in het appartement.

Voor- en nadelen van vroege castratie:

voordelennadeel
Betrouwbare preventie van ongewenste nakomelingenJong dier is nog niet volledig ontwikkeld.
Dit betekent dat er geen kittens in het asiel terechtkomen of als zwerfdieren de kost moeten verdienen.Dieren kunnen kleiner blijven dan hun soortgenoten.
Bepaalde ziekten zoals borsttumoren worden verminderd.Katers krijgen soms een ongewoon uiterlijk.
 De katten blijven speelser en kittenachtig.

Hoe urgent een castratie is, hangt ook af van de respectieve huisvestingsomstandigheden. Bespreek daarom in een vroeg stadium het juiste moment met uw dierenarts.

Hoe weet ik of mijn kat krols is?

kat-onzijdig-kosten
Er zijn verschillende tekenen dat uw kat krols is.

Kostentracker: het eerdere gedrag van uw kat verandert plotseling van de ene op de andere dag:

 • De kat rolt over de grond en duwt zijn bovenlichaam met opgeheven achterste over de grond.
 • Om een ​​kater aan te trekken, miauwt de kat heel hard en continu.
 • Sommige fluwelen poten zijn bijzonder aanhankelijk en knuffelig.
 • Ze kunnen echter ook ongewoon agressief zijn tegen de vorderingen van hun eigenaar.
 • Het dier ziet er onrustig uit, vooral 's nachts, en wil wanhopig naar buiten.
 • Sommige katten beginnen urine buiten de kattenbak te verspreiden.
 • Verlies van eetlust kan ook een indicatie zijn van warmte.

Deze aandoening duurt ongeveer acht tot tien dagen en mag niet worden gecastreerd. Probeer het dier in deze fase niet extra te belasten en zorg voor een rustige sfeer.

Als de kat niet wordt gedekt, blijft de hormoonspiegel op een zeer hoog niveau. Dit kan ertoe leiden dat het na twee tot drie weken weer warm wordt of permanent warm blijft.

Dit legt veel stress bij de vrouw en kan zelfs leiden tot hormoongerelateerde ziekten zoals:

 • Ovariële cysten,
 • Baarmoederkanker en / of
 • Uteriene infecties

leiden. Als het vrouwtje tussen de reeksen niet meer tot rust komt, raakt ze zichtbaar uitgemergeld omdat ze lijdt aan constante stress en onwil om te eten.

Hoe wordt een mannetje gecastreerd?

Kostentracker: de dierenarts verwijdert beide testikels onder algehele narcose. De hiervoor benodigde huidincisie is zo klein dat deze meestal niet eens genaaid hoeft te worden.

kat-onzijdig-kosten
Bij mannelijke katten wordt castratie vaak preventief gedaan.

Het gebeurt keer op keer dat een of beide testikels niet in het scrotum migreren als het kittens zijn. In dit geval is castratie onvermijdelijk, omdat de aangetaste dieren erg vatbaar zijn voor tumorziekten.

Het verwijderen van de interne testikels is complexer en de procedure duurt langer. Voor castratie in het geval van cryptorchisme moet u rekening houden met kosten vanaf 150 EUR.

Hoe wordt een vrouwelijke gonadectomie uitgevoerd?

Kostentracker: bij een poes verwijdert de dierenarts de eierstokken via de buikwand onder algemene anesthesie. Om dit te doen, maakt de dierenarts een kleine incisie in het midden van de buik, pakt de eierstok, bindt deze meerdere keren af ​​en verwijdert deze.

Hoe lang duurt de operatie?

Kostentracker: de castratie is een poliklinische procedure die slechts ongeveer 15 minuten duurt. Gaat dit zoals gepland, dan kunt u uw dier direct daarna gemakkelijk mee naar huis nemen. De dierenarts zal u meestal ontstekingsremmende en pijnstillers geven.

kat-onzijdig-kosten
Na de operatie moet vaak een nekbrace worden gedragen.

Kittens moeten een paar dagen een bodysuit of kraag dragen, zodat je de wond met rust kunt laten. De hechtingen worden na ongeveer 10 tot 14 dagen getrokken. Gedurende deze tijd moet de kat binnen worden gehouden om de verse wond te laten genezen en om goed te herstellen van de operatie.

Welke complicaties zijn er mogelijk?

Kostentracker: deze operatie is een routineprocedure met nauwelijks complicaties. Af en toe hebben de dieren na de ingreep problemen met de bloedsomloop of verdragen ze de medicatie slecht. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk. Bloeden komt zeer zelden voor.

Kan ik mijn kat ook laten steriliseren?

Kostentracker: dat slaat nergens op. Bij sterilisatie snijdt de dierenarts alleen de eileiders van het vrouwtje of de zaadkanalen van een mannelijke kat door. De katten kunnen zich niet meer voortplanten, maar de invloed van de hormonen op het gedrag verandert niet.

Het vrouwtje krijgt nog steeds warmte en zwerft door een groot gebied op zoek naar katers. Katers markeren in het appartement, vechten bloedige territoriale gevechten tijdens de buitenactiviteit en verplaatsen zich kilometers van hun huis.

Is er een verplichte castratie in Duitsland?

kat-onzijdig-kosten
In Duitsland is er nog geen castratieverplichting.

Kostentracker: ondanks het feit dat er in Duitsland meer dan twee miljoen zwerfkatten zijn, is er momenteel geen verplichte castratie. Er is echter bepaald dat in regio's waar het aantal wilde huiskatten hoogtij viert, deze door de deelstaten en gemeenten kunnen worden geïntroduceerd. De onbeveiligde vrije doorgang voor niet-gecastreerde huiskatten in de vruchtbare leeftijd is hier verboden.

Op de website van de Duitse Vereniging voor Dierenwelzijn kunt u nagaan of de gemeentelijke verordening in uw gemeente al is gewijzigd.

Wat spreekt castratie tegen?

Kostentracker: De castratie kan tot ongewenste bijwerkingen leiden, maar deze hebben geen invloed op het gedrag van het dier. Sommige dieren komen aan. Dit kan worden tegengegaan door op de juiste manier te voeren. Dit is belangrijk omdat obesitas een risicofactor is voor diabetes, artrose en aandoeningen van de urinewegen.

Wat is chemische castratie?

Kostentracker: als u specifiek wilt fokken, kunt u de hitte van de kat onderdrukken met tabletten. De wekelijkse toediening van een pil met een progestageen voorkomt de vorming van het follikelstimulerend hormoon en LH.

Bij een kater komt er continu een actief ingrediënt vrij door de implantatie van een superloin-chip onder de huid. Dit onderdrukt de vorming van die boodschappersubstanties die nodig zijn voor de aanmaak van testosteron en andere geslachtshormonen. De testikels krimpen en de voor katten typische penishaken verdwijnen.

Houd er rekening mee dat hormonale preparaten vermoedelijk verschillende soorten kanker bevorderen. Ze zijn daarom alleen geschikt als tijdelijke brug, maar mogen niet permanent worden beheerd.