Een nieuwe tuin aanleggen: welke kosten zijn te verwachten?

nieuwe-tuinkosten

Bij nieuwbouw wordt vaak vergeten dat het ontwerp van de buitenruimte vaak aanzienlijke meerkosten met zich meebrengt. Naast het aanleggen van opritten en paden omvat dit ook het tuinontwerp. In ons interview bespreken we met de kostentracker welke kosten je zeker moet berekenen wanneer je een nieuwe tuin wilt aanleggen.

Vraag: Wat kost het om een ​​nieuwe tuin aan te leggen?

Kostentracker expert: dat hangt natuurlijk altijd af van het individueel gewenste tuinontwerp in elk individueel geval - en natuurlijk ook van de grootte van de tuin die moet worden ontworpen.

Het is altijd moeilijk om hier richtprijzen te noemen, omdat de ontwerpvereisten vaak aanzienlijk verschillen. Waar de een vooral een gazon wil, een paar struiken en fruitbomen, droomt de ander van een Chinese Feng Shui-tuin met vijver, steiger en prieel.

Tuinplanningskosten

nieuwe-tuinkosten


Ook de planningskosten voor een tuinbouwarchitect zijn niet te onderschatten.

Wer bereits sehr genaue Vorstellungen davon hat, wie sein Garten später aussehen soll, kann sich zunächst einmal von einem Gartenbau-Experten beraten lassen. Im Zuge einer solchen Beratung und Planung kann dann auch bereits eine grobe Kostenschätzung abgegeben werden, die einen ersten, grundlegenden Anhaltspunkt für die zu erwartenden Kosten ergibt.

De planningskosten zelf mogen indien mogelijk niet worden onderschat: gedetailleerde planning en advies vooraf kunnen tot 1.000 EUR kosten. Als de opdracht op een later tijdstip wordt gegund, zullen veel tuinbouwbedrijven een deel van de kosten later compenseren.

Maak een schatting van de kosten

Als u alleen een grove richtlijn nodig heeft voor de kosten van gangbare tuinontwerpen, kunt u het beste de bouwkosten van uw woning als schatting gebruiken.

De kosten voor de tuinbouw in Duitsland zijn vrij consistent Tussen 12% en 18% van de bezorgkosten van de bijbehorende woning met de gebruikelijke ontwerpvormen. Als je dus ongeveer 15% van de bezorgkosten als richtlijn hanteert, krijg je een redelijk goede inschatting voor gewoon tuinontwerp.

Indien uw woning afwijkt van de gebruikelijke afmetingen (beduidend groter of kleiner), is het vaak zinvol om te rekenen met vierkante meter kosten. Ga in dit geval uit van kosten tussen ongeveer 30 EUR per m² en 100 EUR per m² voor tuinontwerp.

U moet zeer zorgvuldig berekenen, vooral voor eigenschappen op een heuvel. In de meeste gevallen zijn de kosten bijna twee keer zo hoog als voor vlakke percelen. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. De inspanning en noodzakelijke maatregelen zijn in de praktijk totaal anders voor woningen op een helling.

Sample kosten

We willen het tuintje van ons nieuw gebouwde huis heel eenvoudig maken. Wij bouwen zelf een schanskorf, de benodigde afrasteringslengte is 25 m. We hebben een gespecialiseerd bedrijf dat in totaal 50 m² bestrating heeft - hiermee zijn de oprit maar ook het terras en het pad om het huis al aangelegd.

We bereiden zelf de grond voor en zaaien het gazon in dat voldoende tijd heeft om in alle rust te groeien. We zetten een tuinhuisje op, lieten de tuinman in totaal 20 m² perken aanleggen en planten 11 ligusterstruiken verspreid over het terrein.

Postprijs
Gabion-omheining (pure materiaalkosten, zelfmontage)EUR 2.900
Bestratingswerkzaamheden door een gespecialiseerd bedrijf (kwelverharding)3.250 EUR
Beddengoed en planten650 EUR
Liguster en aanplant door de tuinman320 EUR
Gazonzaad (op 350 m²) - materiaalkosten, inclusief kunstmest550 EUR
Totale kosten ermee7.670 EUR
Kosten per m² erbij18,26 EUR per m²

Het getoonde kostenvoorbeeld betreft het ontwerp van een zeer kleine tuin met uitgebreide persoonlijke bijdragen. De kosten voor andere ontwerpen en indien hetzelfde ontwerp wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf kunnen ook veel hoger zijn.

Vraag: Waar zijn de kosten van tuinontwerp van afhankelijk?

nieuwe-tuinkosten


De kosten voor het laten aanleggen van een tuin door een expert zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker expert: Zu berücksichtigen sind hier:

  • de afmetingen van de tuin (oppervlakte, lengte omheining)
  • of het nu een vlak perceel is of een perceel met een helling
  • de toegankelijkheid van het pand voor machinaal gebruik
  • het gekozen type afrastering en de kosten van de afrastering
  • de grootte van verharde of grindgebieden
  • de kosten van aanplant (bijv. heggen, struiken, bomen)
  • de kosten van het aanleggen van tuinvijvers, het opzetten van tuinhuizen
  • de materialen die voor het ontwerp zijn gebruikt en de kosten ervan (natuursteen of betonverharding, hoogwaardige planten, graszoden, enz.)
  • Of het nu gaat om een ​​opgerolde grasmat (zeer snel beloopbaar) of normaal gazonzaad (duurt enkele maanden om op te lopen) wordt gekozen voor de vergroening
  • de hoogte van de eigen bijdrage die aan het ontwerp wordt geleverd