Wintertuin toevoegen: welke kosten mag u verwachten?

serre-groeiende-kosten

In tegenstelling tot het terras is een wintertuin ook bij slecht weer en in het koudere seizoen nog bruikbaar. Door de toevoeging van een wintertuin ontstaat er ook een gemakkelijk bruikbare extra ruimte in het huis. Van de experts op het gebied van kostentracering wilden we weten welke kosten er verwacht mogen worden bij het toevoegen van een wintertuin.

Vraag: Wat kost het om een ​​wintertuin aan te leggen?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk sterk af van welk type wintertuin je aan de huismuur wilt bouwen.

Een normale koude wintertuin zonder verwarming kan meestal pas in 3 seizoenen gebruikt worden, maar ook deze variant van de wintertuin is relatief goedkoop. Continu verwarmde warme wintertuinen of residentiële wintertuinen bevinden zich dan aan de andere kant van het prijsspectrum.

Voor een koude wintertuin als aangebouwde wintertuin beginnen de prijzen bij ongeveer 100 EUR per m² tot 150 EUR per m² voor de eenvoudigste variant als zelf geconstrueerde bouwpakketten. Als u solide kwaliteit wilt en de koude wintertuin door een specialist wilt laten aanleggen, moet u rekening houden met kosten van ongeveer 500 EUR per m² tot 600 EUR per m² .

In het geval van de woonserre bent u eerder op het gebied van woningbouwkosten. Solide ontwerpen van een gespecialiseerd bedrijf kosten tussen ongeveer 1.200 euro per m² en 2.500 euro per m².

Bijkomende kosten

serre-groeiende-kosten
In het geval van een serre aan huis zijn er bijkomende kosten.

Bij het aanleggen van een wintertuin moet ook rekening gehouden worden met diverse bijkomende kosten. In alle wintertuinen zijn er kosten voor de fundering. De productie van een betonnen fundering kost meestal tussen ongeveer 70 EUR per m² en 120 EUR per m². Daarnaast zijn er de kosten voor de nodige grondwerken, die u ook gemakkelijk zelf kunt doen om kosten te besparen.

Of een bouwvergunning vereist is, hangt af van de betreffende deelstaat en van het ontwerp en de grootte van de wintertuin. Voor verwarmde wintertuinen, waarvoor dan ook de specificaties van de EnEV gelden en waaraan voldaan moet worden, heeft u altijd een bouwvergunning nodig. Op dit punt leest u precies welke kosten er gemaakt worden voor planning en goedkeuring voor de wintertuin .

In het geval van de woonserre zijn er ook bijkomende kosten: voor het leggen van een vloerbedekking en de bijbehorende uitbreiding van het verwarmingssysteem. Bij alle direct aangebouwde servertypen moet rekening worden gehouden met extra kosten voor toegang (wandopening en deurmontage) en indien nodig zonwering- en hittebeschermingsoplossingen en ventilatieoplossingen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een verwarmde wintertuin aan ons huis toevoegen. We kiezen voor een standaardversie van het gespecialiseerde bedrijf, die we individueel aanpassen en laten de aanbieder vervolgens direct aan de zuidkant van het huis installeren.

Onze wintertuin moet 4 mx 5 m zijn.

Postprijs
Fundering maken (betonneren geïsoleerde fundering)1.950 EUR
Conservatoriumbouw (gespecialiseerd bedrijf, inclusief alle werkzaamheden)31.000 euro
Totale kosten voor planning en goedkeuring6.400 EUR
Binneninrichting en meubilair (vloeren, verwarmingsuitbreiding)3.200 EUR
Totale kosten ermee43.550 EUR
Kosten per m² wintertuinruimteEUR 2.177,50 per m²

De kosten voor het aanleggen van een koude wintertuin zijn aanzienlijk lager, en in sommige deelstaten is geen bouwvergunning vereist. Omgekeerd kunnen grotere en luxere wintertuinen ook aanzienlijk duurder zijn.

Vraag: In welke prijsklasse bewegen de kosten zich in detail?

Kostentracker-expert: De kosten voor een wintertuin die door een gespecialiseerd bedrijf wordt aangelegd, variëren afhankelijk van het ontwerp en type in een zeer breed assortiment. Als de wintertuin verwarmd moet worden (en dus het hele jaar door bruikbaar is), moet je minstens ongeveer 1.200 EUR per m² aan pure bouwkosten rekenen.

De productie van een fundering inclusief alle benodigde werkzaamheden kan tot EUR 150 per m² kosten, voor planning en goedkeuring moet u (indien nodig) 10% tot 20% van de totale bouwkosten extra berekenen .

De kosten voor vloerbedekkingen, verwarmingsexpansie, zonwering en hittebeschermingsoplossingen en andere apparatuur worden dan toegevoegd.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het aanleggen van een wintertuin afhankelijk?

serre-groeiende-kosten
De prijs voor een serre-uitbreiding is afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • of er nu een warme of een koude wintertuin moet worden aangelegd
  • hoe groot de wintertuin moet zijn
  • welk materiaal moet worden gebruikt (kunststof, hout, aluminium, staal of roestvrij staal)
  • welke stichtingskosten worden gemaakt
  • welke kosten voor planning en goedkeuring in elk afzonderlijk geval te verwachten zijn
  • welke extra apparatuur wordt geselecteerd
  • welke beglazingskwaliteit wordt gekozen
  • welke thermische bescherming en zonweringoplossing is geïnstalleerd
  • welke instelkosten worden door de aanbieder in rekening gebracht
  • welke extra kosten worden gemaakt voor verwarming, ventilatie, hun bediening, vloeren en uitrusting van de wintertuin