Een toilet plaatsen: wat zijn de kosten?

toilet-installatiekosten

Zeker bij sanitair- en badkamerinstallaties dient de installatie vakkundig te gebeuren, anders bestaat het risico op dure schade. Dit geldt ook voor de installatie van het toilet en de stortbak - in de praktijk is het beter om dit door een specialist te laten doen. We wilden van de cost tracker-experts weten welke kosten er te verwachten zijn voor de installatie.

Vraag: Wat kost de plaatsing van een toilet?

Kostentracker expert: zelfs de materiaalkosten kunnen heel verschillend zijn: terwijl voor een gewoon staand toilet, afhankelijk van het ontwerp, tussen ongeveer 30 EUR en 100 EUR en voor een simpele die er bij past. Stortbak vanaf ongeveer 20 EUR wordt verwacht, het hangende toilet is al aanzienlijk duurder. Hier moet u gemiddeld ongeveer 200 EUR rekenen voor het toilet zelf, er is een zogenaamd voorwandelement nodig voor installatie, wat in de meeste gevallen alleen al tussen ongeveer 150 EUR en 300 EUR kosten.

toilet-installatiekosten


Het installeren van een hangend toilet is meestal duurder.

Gleich unterschiedlich ist auch der Einbau-Aufwand: für das Montieren eines Stand-WCs werden meist nur tussen ongeveer 80 en 200 euro fällig, wenn alle Voraussetzungen für einen einfachen Einbau gegeben sind. Für den Einbau eines Hänge-WCs sind dagegen Einbaukosten von minstens 500 EUR zu rechnen. Je nach Einbau-Situation und erforderlichen Anpassungsarbeiten bei den Leitungen kann das auch das Doppelte sein.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We zitten midden in de renovatie van de badkamer. Aan het begin van de werkzaamheden hebben we de oude stortbak en toilet gedemonteerd. De installateur moet nu het nieuwe staand toilet en het nieuwe stortbakje monteren. Het toilet en de stortbak hebben we zelf al verzorgd.

Postprijs
Routebeschrijving45 EUR
Montage van bestaand vreemd materiaal, inclusief kleine onderdelen205 EUR
Totale kosten ermee260 EUR

De installatiekosten kunnen sterk variëren afhankelijk van het type toilet en de bestaande inbouwsituatie.

Vraag: Wat zijn de individuele kosten voor het plaatsen van een toilet?

Kostentracker expert: de installatie van een staand toilet kost meestal slechts tussen ongeveer 80 EUR en 200 EUR. Als er werkzaamheden aan de leidingen nodig zijn en er moet een geschikte afvoer- en toevoerleiding worden aangelegd, dan kunnen de kosten natuurlijk aanzienlijk hoger zijn. Er zijn ook kosten voor het afvoeren van een oud toilet, die doorgaans ongeveer 50 EUR bedragen.

Voor de pure installatie van een wandcloset met wandelement kunnen kosten van ongeveer 500 tot 1.000 euro worden gemaakt, en nog meer in gecompliceerde inbouwsituaties. In dit geval is het bijna altijd nodig om de lijnen aan te passen, waardoor de kosten beduidend hoger zijn. Als alleen een wandcloset vervangen moet worden door een bestaand voorwandelement, kunnen echter aanzienlijk lagere kosten worden verwacht.

Bijzonder hoge kosten zijn de ombouw van een staand toilet naar een hangende uitvoering. Naast de materiaalkosten zijn er ook de kosten voor een geschikt voorwandelement en de montage daarvan, inclusief de benodigde bekleding en betegeling van het voorwandelement, en aanzienlijke kosten voor het aanpassen van de aansluitingen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het plaatsen van een toilet afhankelijk?

toilet-installatiekosten


Hij zijn verschillende prijzen voor de installatie van toiletten.

Kostentracker expert: Entscheidend ist hier:

  • of er een staand toilet of een hangend toilet moet worden geïnstalleerd
  • of er een geheel nieuwe installatie of alleen een vervanging van het toilet moet plaatsvinden
  • hoe de inbouwsituatie tot in detail is vormgegeven
  • de individuele inspanning voor de installatie (extra aanpassing van lijnen, enz.)
  • eventueel extra werk vereist
  • de prijsstelling van de uitvoerende onderneming (arbeidskosten, reiskosten)

De installatie van hangende toiletten is over het algemeen veel complexer en duurder dan de installatie van staande toiletten. Indien nodig dient hier vooraf ook rekening mee gehouden te worden bij de keuze voor een bepaald type toilet. Ondanks de ontwerpvoordelen zorgen hangende toiletten ook voor aanzienlijk hogere kosten.