Welke kosten moet ik verwachten voor het eerste appartement?

eerste huiskosten

Op een gegeven moment voelen jongeren behoefte aan onafhankelijkheid en keren ze “Hotel Mama” de rug toe. Het eerste eigen appartement is spannend, maar het moet ook financieel gezond zijn. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk welke uitgaven u kunt verwachten.

Met welke kostenfactoren moet ik rekening houden?

Kostentracker: de lopende kosten voor het appartement bestaan ​​uit verschillende items:

KunstOmschrijving
huurprijsDe hoogte is afhankelijk van de grootte, de prijs per vierkante meter, de locatie en de apparatuur.
Bijkomende kostenDenk hierbij aan zaken als verwarming, warm water, huismeester of tuinonderhoud.
Internet en telefoonDe prijs is afhankelijk van de provider en zijn diensten.
elektriciteitHoeveel u hiervoor moet uitgeven, hangt af van uw consumptiegedrag en de leverancier.
VerzekeringEr is geen verplichte verzekering. Wel is in ieder geval een opstalverzekering aan te raden.
Kosten van levensonderhoudU kunt hier veel besparen door voorzichtig met uw geld om te gaan.

Wat kost de huurprijs?

eerste huiskosten

Bij het zoeken naar een appartement dient u ervoor te zorgen dat de huurprijs "warm" is


Kostentracker: bij het bestuderen van de appartementadvertenties, moet u goed opletten of de huur koud of warm is. De koude huur is de zuivere vierkante meter prijs zonder bijkomende kosten. Hoe hoog dit zal zijn, is in algemene termen niet te kwantificeren, aangezien de huurprijzen in Duitsland sterk uiteenlopen. Ze zijn afhankelijk van de regio waarin u woont, de grootte, standaard en uitrusting van het appartement.

De bijkomende kosten worden naast de koude huur bijna altijd in maandelijkse termijnen betaald. Deze omvatten bijvoorbeeld:

 • Warm water en stookkosten
 • Waterkosten (watergeld en watermeter evenals de aflezing)
 • Riolering
 • Afvalinzameling
 • huis schoonmaken
 • facilitair manager
 • Tuinrand
 • Straat schoonmaken
 • Algemene elektriciteit
 • schoorsteenveger
 • Onroerend goed belasting
 • antenne
 • Kosten van gemeenschapsfaciliteiten

De extra kosten hoeven niet al deze punten te omvatten. Bespreek voor het tekenen van de huurovereenkomst de losse onderdelen met de verhuurder.

Tip: de warme huur mag niet meer zijn dan 30 procent van het nettoloon. Bij een winst van € 2.000, - komt dit neer op circa € 650, -.

Welke kosten moet ik verwachten voor de elektriciteit?

Kostentracker: Op basis van het gemiddelde van de huidige elektriciteitsprijzen, moet je rekening houden met maandelijkse elektriciteitskosten tussen 25 en 40 EUR bij normaal verbruik (1300 - 1.750 kWh). Als het water wordt verwarmd met elektriciteit, bedragen de kosten ongeveer 40 tot 50 euro.

Tip: met een verstandige keuze van leverancier en regelmatige wisselingen van elektriciteitsleverancier, kunnen de elektriciteitskosten aanzienlijk worden verlaagd.

Wat kosten internet en telefoon?

eerste huiskosten

Internet en telefoon worden meestal als pakket aangeboden


Kostentracker: Tegenwoordig zijn telefoon- en internetverbindingen meestal met elkaar verbonden. Hoeveel je hiervoor moet uitgeven, hangt af van welke provider in jouw regio beschikbaar is, welke bandbreedte je kiest en of je kiest voor extra aanbiedingen waar je tegen betaling aan moet betalen, zoals een tv-pakket. Voor een telefoonverbinding met internet moet u ongeveer 20 tot 40 EUR uitgeven.

Daarnaast is er de GEZ-vergoeding die voor elk huishouden geldt. Dit wordt maandelijks in rekening gebracht en kost 52 EUR.

Welke verzekering heb ik nodig en wat kost ik?

Kostentracker: Ook als de inboedel in uw eerste eigen appartement doorgaans beheersbaar is, is het raadzaam een ​​inboedelverzekering af te sluiten. De kosten hiervoor zijn gebaseerd op het aantal vierkante meters.

Afhankelijk van uw individuele omstandigheden heeft u ook nodig:

 • Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering,
 • Ongevallen- of arbeidsongeschiktheidsverzekering,
 • Ziektekostenverzekering, indien niet verzekerd bij de ouders,
 • Autoverzekering, als u een auto heeft.

De kosten voor deze verzekering variëren omdat het afhankelijk is van de individuele levensomstandigheden. U kunt online vergelijkingsportalen gebruiken om te bepalen welke uitgaven u kunt verwachten.

Wat zijn de kosten van levensonderhoud in één huishouden?

Kostentracker: dit hangt sterk af van hoeveel u kunt of wilt uitgeven aan kleding, boodschappen en vrije tijd. Veel geld kan met dit artikel veel worden bespaard. De ervaring leert dat de kosten van levensonderhoud voor één persoon 200 tot 400 EUR bedragen

Wat kost de installatie?

Kostentracker: dit kan nauwelijks in algemene termen worden gezegd. Als u erg zuinig bent, kunt u de meubels voor een appartement kopen voor 1.000 tot 2.000 EUR. Bent u technisch onderlegd of houdt u van tweedehands meubelen, dan is het wellicht nog goedkoper.

Let op: u moet bijna altijd een huurwaarborg achterlaten gelijk aan twee of drie keer de kale huurprijs. Dit bedrag moet u ook meenemen in de berekening.