Balanceren: wat zijn de kosten?

kosten voor het egaliseren van de vloer

Als een betonvloer al zwaar beschadigd en erg oneffen is, kun je het doen met egalisatiemiddel. Het zorgt voor een perfect egaal oppervlak en vult automatisch eventuele scheuren en kieren in de vloerbedekking. Hierdoor ontstaat een egaal oppervlak dat zelf kan worden afgedekt De kostentracker-expert legt in ons interview uit welke kosten er berekend moeten worden voor het egaliseren van een vloer.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor het egaliseren van een vloer?

Kostentracker expert: dat hangt altijd af van de mate van oneffenheid in een vloer, uiteindelijk natuurlijk ook van de grootte van het vloeroppervlak en of je het zelf wilt doen (dit hoeft niet vereisen veel vaardigheid) of kan worden gedaan door het ambachtsbedrijf.

Kosten van de specialist

kosten voor het egaliseren van de vloer
Als je een professional het werk laat doen, zijn de kosten meestal erg hoog.

Als u de vloer door een specialist laat egaliseren (als ondervloer voorbereiding), zijn er aanzienlijke kosten te verwachten. Als de oneffenheid gemiddeld 5 mm of meer bedraagt, moet u rekening houden met kosten van 25 EUR per m² tot 45 EUR per m².

Om kostenredenen gebruiken sommige vakmensen vaak zelfnivellerende dekvloer om de totale kosten een beetje te verlagen. Vloeibare dekvloer is beduidend rendabeler dan zelfegaliserende egalisatiemiddelen, maar het werk duurt langer omdat de vloeiende dekvloer enkele dagen nodig heeft om te drogen en gedurende deze tijd niet belopen mag worden.

Professionele vakmensen gebruiken meestal extra netten, die niet bijzonder duur zijn (meestal EUR 2 tot EUR 4 per m²). Voor het aansluitend schuren van de nieuw geëgaliseerde vloer, dat meestal ook wordt uitgevoerd, hoeft u doorgaans slechts ongeveer 1 EUR per m² tot 3 EUR per m² te rekenen.

Zelfbalancerende kosten

Als u uw vloer zelf wilt egaliseren, kunt u uzelf aanzienlijke kosten besparen. Het aanbrengen van zelfnivellerende egalisatiemiddelen is relatief eenvoudig. In dit geval is het probleem echter de kostprijs van het materiaal.

Wil je hoogteverschillen van circa 1 cm compenseren (tot maximaal 3 cm is bij de meeste producten mogelijk), dan heb je bijna een volle zak van 25 kg egalisatiemiddel per vierkante meter nodig. De kosten voor een zak van 25 kg liggen tussen de ongeveer 20 EUR en 35 EUR, afhankelijk van het product.

kosten voor het egaliseren van de vloer
Met een beetje vaardigheid kun je het evenwichtswerk zelf doen.

Om kosten te besparen is het daarom aan te raden om vooraf met gewoon dekvloerbeton te werken en zelfs de ruwste oneffenheden weg te werken met een spatel. Nadat de dekvloer is opgedroogd, kunt u zelfnivellerende egalisatiemassa aanbrengen. Op deze manier kan het ruimtebeslag en dus ook de kosten van de zelfegaliserende egalisatiemassa vaak aanzienlijk worden verminderd. Een zak dekvloer van 25 kg is meestal beschikbaar voor EUR 2 tot EUR 3.

Mogelijk moet u ook primer gebruiken. Dit brengt meestal slechts lage kosten met zich mee, meestal tussen de 2 EUR en 6 EUR per liter voor goedkope producten.

Sample kosten

kosten voor het egaliseren van de vloer
De kosten voor het egaliseren van de vloer zijn grotendeels afhankelijk van de oppervlakte.

Wij laten de vloer van onze woonkamer egaliseren door een specialist. Onze woonkamer is 35 m². De hoogteverschillen van de oude gietvloer liggen in de orde van grootte van gemiddeld 5 mm.

Postprijs
Materiaal: netten en egalisatiemiddel725 EUR
Werkprestaties gieten108,50 EUR
Gemalen slijpen84 EUR
totale prijs917,50 EUR
Totale kosten per m² ermee26 EUR per m²

De hier getoonde kosten zijn het gevolg van uitvoering door een specifiek ambachtelijk bedrijf in een specifiek individueel geval. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk variëren afhankelijk van de gegeven hoogteverschillen en het gebruikte materiaal.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van vloernivellering?

kosten voor het egaliseren van de vloer
De kosten voor het egaliseren van de vloer zijn afhankelijk van verschillende punten.

Kostentracker-expert: hier is doorslaggevend:

 • of het balanceren door uzelf of door een specialist wordt uitgevoerd
 • of zelfnivellerende pasta of zelfnivellerende dekvloer wordt gebruikt (droogtijd!)
 • of het ook geschuurd is door een specialist
 • of netwerken ook door een specialist worden gebruikt
 • wat het gemiddelde hoogteverschil is
 • hoe groot het vloeroppervlak is
 • of de dekvloer vooraf wordt gebruikt
 • voor zelfnivellering: welke egalisatiemassa wordt gebruikt (materiaalkosten)
 • voor zelfnivellering: welke dekvloer wordt gebruikt voor voornivellering (materiaalkosten)
 • of een primer nodig is en welk product wordt gebruikt (materiaalkosten)
 • welke individuele voorwaarden ter plaatse bestaan
 • of vooraf extra reparatiewerkzaamheden aan de dekvloer nodig zijn (reparatiemortel)