Laat een elektricien de kachel aansluiten - wat zijn de kosten?

elektricien-kachel-aansluitkosten

Bij het kopen en plaatsen van een nieuwe keuken wordt vaak vergeten dat de elektricien ook kosten maakt voor het aansluiten van het fornuis en de oven. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit hoe hoog deze kosten kunnen zijn.

Vraag: Waarom is voor de aansluiting absoluut een elektricien nodig?

Kostentracker-expert: in veel gevallen (maar niet in alle) is dit eenvoudigweg wettelijk verplicht.

Hoewel het fundamenteel verplicht is voor alle openbare gebouwen dat alle elektrische installaties en aansluitwerkzaamheden alleen mogen worden aangesloten door een getrainde specialist, stelt de wet dit verplicht in de privésector alleen voor verhuurders strong > vooraan. Om gevaar voor derden af ​​te wenden, zijn ze ook wettelijk verplicht om alle apparaten die later verhuurd worden aan te laten sluiten door een gespecialiseerd bedrijf.

Wie de kachel in uw eigen privéwoning aansluit, kan (en wil) niet de wet dicteren. Maar je kunt ook tot de conclusie komen dat als de wetgever eist dat iedereen de aansluiting door een gespecialiseerd bedrijf laat doen, daar waarschijnlijk goede redenen voor zijn en dat het aansluiten van het fornuis uiteraard een aanzienlijk risicopotentieel in zich draagt.

Technisch gezien is dit eigenlijk het geval: Een aansluiting kan alleen goed worden uitgevoerd als je ook bijbehorende metingen kunt uitvoeren. Fouten bij het aansluiten (of simpelweg onvoldoende kennis en onbegrip) kunnen leiden tot een plotselinge stroomtoevoer naar de behuizing van de elektrische kachel of tot het plotseling onder spanning komen van metalen waterleidingen. In dit geval kan het duidelijk levensbedreigend zijn - temeer daar elektrische kachels meestal met hoogspanning werken.

elektricien-kachel-aansluitkosten

De aansluiting van de kachel moet worden uitgevoerd door een specialist

Een andere reden waarom de aansluiting van de kachel toch vaak door een elektricien moet worden uitgevoerd, is dat er te weinig aansluitmogelijkheden zijn (bij moderne kachels worden de kookplaten vaak op de hoogspanningsstroom van de oven aangesloten maar op een gewoon stopcontact - beide moet op de juiste plaats beschikbaar zijn). Je hebt in ieder geval een elektricien nodig om een ​​nieuw stopcontact te plaatsen of de hoogspanningsaansluiting te leggen.

Als er geen hoogspanningsstroom in de keuken staat (bijvoorbeeld omdat er vroeger met gas werd gekookt), is er ook een elektricien nodig om een ​​oplossing te vinden. Afhankelijk van de lokale omstandigheden en noodzakelijke aansluitingen kan de oplossing er dan individueel anders uitzien. De kosten voor het aansluiten van het fornuis kunnen dan ook aanzienlijk zijn.

Vraag: Welke kosten moet u in het algemeen verwachten voor de aansluiting van de kachel door de elektricien?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de vereiste inspanning.

In de overgrote meerderheid van de gevallen liggen de kosten voor de aansluiting door de specialist echter tussen de € 35 en € 50 als alle benodigde aansluitingen aanwezig en op de juiste plaats zijn. Anders zijn er extra kosten te verwachten.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als individuele aansluitingen verplaatst moeten worden. Ook als er geen geschikte aansluitmogelijkheid voor de oven is (dit is vaak het geval bij het vervangen van een keuken en het veranderen van een heel oud naar een modern fornuis), zijn er wel extra kosten te verwachten.

In het geval dat er geen driefasige AC-aansluiting is (ook bekend als: "hoogspanningsaansluiting"), moet u in bijna alle gevallen rekening houden met aanzienlijke meerkosten van minstens enkele honderden euro's voor het oplossen van het probleem.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We hebben onze nieuw aangekochte keuken helemaal zelf opgezet en laten nu alleen de elektricien ons fornuis aansluiten.

Postprijs
Routebeschrijving - vast tarief24 EUR
0,5 uur werktijd23 EUR
totale prijs47 EUR

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifiek bedrijf en een specifieke aansluitdienst onder individuele omstandigheden. In andere gevallen kunnen de kosten ook aanzienlijk verschillen.

Als het alleen om de aansluiting gaat (zonder verdere service van de elektricien), wordt deze meestal alleen als werktijd in rekening gebracht. In standaard gevallen zou geen enkele elektricien meer dan een half uur werktijd moeten besteden (meestal zijn slechts een paar minuten nodig) om aan te sluiten.

Vraag: Waar zijn de kosten voor de aansluiting van de kachel door de elektricien van af?

elektricien-kachel-aansluitkosten

Als alle benodigde aansluitingen aanwezig zijn, heeft dit een zeer positief effect op de prijs voor de aansluiting

Cost Tracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden als het om kosten gaat:

  • of alle vereiste verbindingen beschikbaar zijn
  • of de bestaande aansluitingen ook op de goede plek zitten
  • de prijsstelling van de respectieve elektricien (individuele bedrijven bieden vaak ook goedkope vaste aansluittarieven voor apparaten of een goodwillprijs wordt alleen aangeboden voor kortetermijnwerk)

Het belangrijkste is of alle benodigde aansluitingen ook daadwerkelijk beschikbaar zijn. Als er geen aansluitmogelijkheid is, maakt dit de aansluiting van de kachel veel duurder.

Vraag: Welke extra kosten kunnen er in de praktijk ontstaan?

Kostentracker-expert: Wat heel vaak gebeurt, is dat de aansluitdoos voor de elektrische kachel zich op een ongeschikte plaats bevindt. Het verplaatsen van de aansluitdoos of het installeren van een nieuwe kost gewoonlijk tussen de ongeveer 50 EUR tot 150 EUR, afhankelijk van de inspanning die vereist is.

Als er maar één stopcontact (vaste aansluiting) voor de oven extra moet worden ingesteld omdat deze op een geschikte plaats aanwezig is, kost dit meestal niet veel moeite. De kosten hiervoor zijn bijna altijd minder dan 100 EUR.

De daaropvolgende productie van een hoogspanningsaansluiting kan daarentegen erg duur zijn. In de meeste gevallen is dit niet de moeite waard - afhankelijk van de technische omstandigheden ter plaatse is het vaak nauwelijks mogelijk.

In de praktijk zijn er echter in bijna alle gevallen andere mogelijke oplossingen voor de aansluiting. Hier moet u samen met de elektricien naar mogelijke oplossingen zoeken. In de meeste gevallen zult u hiervoor echter beduidend hogere kosten moeten berekenen dan voor een eenvoudige aansluiting.

Vraag: Waarom zijn verbindingsdiensten vaak zo duur bij online retailers?

Kostentracker-expert: dit is een groot gebied voor veel handelaren om grote winsten te maken. De zuivere verbindingsdienst (die niet bijzonder duur is) wordt in veel gevallen gecombineerd met andere diensten om een ​​zogenaamd "flatrate verbinding" te vormen.

Het gaat daarbij niet alleen om het aansluiten van de kachel, maar vaak ook om het aanleveren en uitpakken van het apparaat, het weggooien van het verpakkingsmateriaal en een basisuitleg over de werking. Uiteindelijk kan dat oplopen tot een vrij hoog geprijsd vast tarief: het consumentenadviescentrum NRW ontdekte in prijsvergelijkingen dat dergelijke vaste aansluittarieven vaak ruim boven 150 EUR liggen, in sommige gevallen zelfs meer dan 250 EUR strong> Vereist voor verbindingsservice.

Gezien de kosten van een elektrisch fornuis, worden dergelijke bedragen behoorlijk duur - wat vaak helemaal niet nodig is. U kunt vaak ten minste enkele van de diensten missen die worden aangeboden met het forfaitaire tarief - u kunt indien nodig met behulp van de bedieningsinstructies ontdekken hoe u een kachel moet bedienen, en het weggooien van het verpakkingsafval van een afzonderlijk apparaat mag niet te veel gedoe.

elektricien-kachel-aansluitkosten

Alleen de aansluiting hoeft door een specialist te worden uitgevoerd

Als u in plaats daarvan uw kachel zelf uitpakt, de gebruiksaanwijzing leest en de elektricien om de hoek de aansluiting laat maken, heeft u in sommige gevallen tot 200 EUR bespaard.

Daarnaast kan de elektricien ter plaatse bij onvoorziene problemen - bijvoorbeeld als de aansluitingen op de verkeerde plek zitten - rustig een schone oplossing voor de aansluiting creëren of eventueel zelfs meerdere aansluitingen tegelijk aanpassen, indien nodig aan een algehele betere verbindingssituatie creëren.