Elektriciteit op de bouwplaats - welke kosten moet u berekenen?

bouw elektriciteitskosten

Tijdens de bouwfase hebben de bij de bouw betrokken beroepen al elektriciteit en water nodig. In een interview legt de cost tracker expert uitgebreid uit welke kosten je moet verwachten voor een bouwplaats elektriciteitsaansluiting en hoe je kosten kunt besparen.

Vraag: Waar moet je in het algemeen op letten als het gaat om bouwplaatsstroom?

Kostentracker-expert: Allereerst is het een kwestie van een voldoende aantal connecties aanvragen. Op dit punt zijn er altijd problemen.

De elektricien moet sowieso de stroomaansluiting op de bouwplaats aanvragen - maar hij moet ook van tevoren weten welke beroepen tegelijkertijd actief zijn en welke aansluitingen en in welk aantal ze nodig hebben voor hun machines en apparaten op de bouwplaats. Goede communicatie doet hier wonderen.

Een ander belangrijk punt is de plaatsing van de connector. Indien mogelijk moet het op het terrein of in de buurt worden geplaatst om lange afstanden, dure wegovergangen of sleufovergangen te vermijden en om de arbeiders die op de bouwplaats werken gemakkelijk te kunnen aansluiten.

Als het mogelijk is om verbinding te maken met een transformatorstation of een powerbox in de buurt, ontvangt u de stroomaansluiting op uw locatie meestal zeer snel - het duurt maar een paar dagen.

Indien de aansluiting op een transformatorstation of een powerbox in de buurt niet mogelijk is, bestaat de mogelijkheid om de latere huisaansluiting te gebruiken als elektriciteitsaansluiting op locatie. Maar hier moet je genoeg tijd voor nemen - het kan in veel gevallen al gauw 3 maanden duren voordat de elektriciteitsleverancier de bijbehorende aansluitkolom heeft opgezet - sommige elektriciteitsleveranciers schatten deze periode van tevoren in. In deze periode is er meestal niet veel te beleven op de bouwplaats omdat er geen stroomaansluitingen zijn.

bouw elektriciteitskosten

De powerbox van de site heeft een voldoende aantal aansluitingen nodig

Daarnaast heb je een site power box nodig met voldoende aansluitingen en voldoende bescherming voor de benodigde output.

De elektriciteitskast op de site kan rechtstreeks bij de elektricien worden verkregen, die meestal provisie en maandelijkse huur in rekening brengt. In sommige gevallen biedt de ontwikkelaar ook een powerbox op de site.

Het op slot doen van de box is vaak een groot probleem. In de regel moet een elektriciteitskast op locatie altijd worden vergrendeld om diefstal van elektriciteit te voorkomen. Het kan echter soms een beetje lastig zijn om te plannen welke transacties een sleutel moeten krijgen en hoeveel sleutels er moeten worden uitgegeven.

Als alternatief voor huren kunnen ook stroomkasten op locatie worden gekocht (gebruikt) - dit is vaak de moeite waard, vooral op langdurige bouwplaatsen. Bij het gebruik van een gebruikte power kit voor de bouwplaats moet u echter op een paar dingen letten.

Vanwege de hoge elektriciteitskosten die voortvloeien uit het elektriciteitstarief op de site, dient u altijd een beetje op het elektriciteitsverbruik te letten. Hier zijn enkele beproefde trucs, hoe je ervoor kunt zorgen dat de bedrijven op de bouwplaats niet zo verspillend elektriciteit gebruiken - bouwelektriciteit is immers al duur genoeg.

Vraag: Dat is ook de belangrijkste vraag: wat kost een stroomaansluiting op locatie?

Kostentracker-expert: het is niet zo eenvoudig om een ​​algemeen antwoord te geven.

Enerzijds maakt de elektriciteitsleverancier kosten voor de aansluiting - anderzijds moeten de kosten voor het opzetten, opzetten en huren van de site stroomverdeler (site power box) worden berekend. Beide kunnen van plaats tot plaats verschillen.

Bij aansluiting bij de elektriciteitsleverancier kan doorgaans worden uitgegaan van kosten in de orde van ongeveer € 250 tot € 400. Bij individuele elektriciteitsleveranciers kunnen de kosten echter ook verschillen.

In de meeste gevallen moet u ongeveer 70 tot 140 EUR berekenen voor de installatiekosten voor het huren van de stroomkast op de site, plus een maandelijkse huur van meestal ongeveer 40 tot 60 EUR.

Maar dit zijn slechts grove richtlijnen, de kosten kunnen variëren van bouwplaats tot bouwplaats en van elektrotechnisch bedrijf tot elektrotechnisch bedrijf.

bouw elektriciteitskosten

De kosten voor een stroomaansluiting op de bouwplaats met alles erop en eraan bedragen € 200 tot € 300 per maand

Globaal gesproken kost de stroomaansluiting op de site inclusief de stroomverdeler op de site ongeveer ongeveer 700 EUR tot 800 EUR voor 6 maanden zonder elektriciteitskosten. Ze worden vervolgens toegevoegd.

Als de latere huisaansluiting echter tijdens de bouwfase wordt gebruikt als elektriciteitsaansluiting op het terrein, moet u rekening houden met andere kosten. De kosten voor de laatste stroomaansluiting liggen vaak tussen de € 1.000 en € 1.500. Uit de meegeleverde aansluitdoos kan eerst elektriciteit op de site worden verkregen; zodra de volledige elektrische installatie is voltooid, wordt de vaste elektriciteitsaansluiting in gebruik genomen en wordt het tarief dienovereenkomstig gewijzigd.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Wij laten het met ons samenwerkende elektrotechnische installatiebedrijf een elektriciteitsaansluiting op locatie aanvragen en huren de meterkast ook rechtstreeks van het bedrijf voor 3 maanden.

Postprijs
Ter beschikking stellen van de aansluiting en een directe meetinrichting van de elektriciteitsleverancier337,82 EUR
Installatie en aansluiting van de stroomverdeler op de site (elektricien)140 EUR
Huur voor 3 maanden120 EUR
totale prijs597,82 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts kosten voor één zeer specifieke bouwplaats. Afhankelijk van de verantwoordelijke elektriciteitsleverancier en het uitvoerende elektriciteitsbedrijf kunnen deze kosten ook sterk variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor de elektriciteitsaansluiting op de site afhankelijk?

Kostentracker-expert: Dit gaat natuurlijk allereerst over de prijsstelling van de lokale elektriciteitsleverancier. De gehanteerde prijzen kunnen van leverancier tot leverancier verschillen.

Dat betekent altijd invloed hebben

  • het gebied waarin de bouwplaats zich bevindt
  • de prijsstelling van het elektriciteitsbedrijf dat de stroomverdeler ter plaatse levert
  • het ontwerp van de stroomverdeler op de site (aantal aansluitingen, submeters, enz.)
  • de tijdsduur dat de stroomaansluiting op de locatie vereist is
  • of het kan worden aangesloten op een openbare elektriciteitskast of de toekomstige stroomaansluiting van het huis zal worden gebruikt als een elektriciteitsaansluiting op de site

Bij de aansluitkosten moet met al deze zaken rekening worden gehouden - de kosten voor de elektriciteitsaansluiting op de site variëren vaak van bouwplaats tot bouwplaats.

Vraag: In hoeverre kunnen de kosten verschillen bij het huren van de stroomverdeler op locatie?

bouw elektriciteitskosten

De prijzen voor elektriciteit op de bouwplaats zijn behoorlijk verschillend

Kostentracker-expert: op de meeste particuliere bouwplaatsen is een elektriciteitskast op één locatie voldoende voor de meeste transacties.

Als een bouwplaats echter groter is, kan het zinvol zijn om deze op te splitsen in hoofdverdeelborden en onderverdelers om op alle punten op de bouwplaats voldoende stroomaansluitingen te hebben en gevaarlijke "uitbreidingsacties" met vergrendeling te vermijden. kabelhaspels.

In dit geval zijn er natuurlijk extra kosten, meestal is er per kast een huur nodig.

Vraag: Wat kost de kWh voor elektriciteit op de site eigenlijk?

Kostentracker-expert: dit is ook anders, aangezien de individuele elektriciteitsleveranciers verschillende tarieven hebben.

In de regel hebben de meeste leveranciers de mogelijkheid om te factureren via de zogenaamde basislevering of, als alternatief, via speciale tarieven voor elektriciteit op de site.

Met kleine hoeveelheden elektriciteit kunnen de prijzen wel oplopen tot tot 50 cent / kWh en meer.

Een andere mogelijkheid voor een elektriciteitstarief op de bouwplaats is bijvoorbeeld, net als bij een aanbieder, een basisprijs van ongeveer 200 euro per jaar en een werkprijs (elektriciteitsprijs) van ongeveer 27 cent / kWh strong>. Om dit te kunnen doen, moet het stroomverbruik een bepaalde limiet overschrijden.

Vraag: Hoe kunt u ter plaatse elektriciteit besparen?

Kostentracker-expert: in wezen gaat het erom de bedrijven die op de bouwplaats werken dringend aan te moedigen om zorgvuldig met elektriciteit om te gaan en geen elektriciteit te verspillen ten koste van de klant.

Een goede en bewezen manier is om bij elke handel op de bouwplaats een ondertekende kostenraming op te vragen over het verwachte elektriciteitsverbruik. Dit dwingt bedrijven om tot op zekere hoogte vast te houden aan het eerder ingeschatte verbruik.

Om dit uiteindelijk te kunnen regelen zijn echter aparte meters nodig bij de individuele aansluitingen en moet er altijd gelogd worden hoeveel elektriciteit er wordt verbruikt en wanneer. Dit kan zo worden gestructureerd dat het betreffende bedrijf altijd een sleutel moet ophalen voordat het een verbinding kan gebruiken. De tellerstand wordt in elk geval genoteerd.

Ook voor bouwplaatsen in de winter (die in de zomer al meer elektriciteit verbruiken dan bouwplaatsen) is het van belang om altijd te letten op hoe energiezuinig de verlichting van de individuele bedrijven is. Er wordt vaak veel geld verspild aan energieverslindende lichtbronnen.

Uiteraard is het ook belangrijk om zo vroeg mogelijk te werken om gebruik te kunnen maken van de "gewone" stroomaansluiting. Hiervoor dient al een afsluitbare kamer in de woning opgeleverd te worden. Hoe eerder u er bent, hoe eerder u van de dure elektriciteitstarieven op de bouwplaats af bent.