Elektriciteitsverbruik voor 2 personen: welke kosten zijn te verwachten?

elektriciteitsverbruik-2-persoons-kosten

Elektriciteit is relatief duur in Duitsland en de prijs van elektriciteit stijgt constant - dit veroorzaakt ook in een tweepersoonshuishouden gedurende het jaar aanzienlijke kosten. We wilden van de experts op het gebied van kostentracering weten hoe duur het elektriciteitsverbruik is voor 2 personen per jaar.

Vraag: Wat zijn de elektriciteitskosten in een 2-persoons huishouden?

Kostentracker expert: dat is natuurlijk over de hele linie moeilijk te beantwoorden. Het elektriciteitsverbruik kan sterk variëren van huishouden tot huishouden, afhankelijk van welke apparaten in huis op elektriciteit werken en hoe ze worden gebruikt.

elektriciteitsverbruik-2-persoons-kosten


De kosten van warm water zijn afhankelijk van de manier waarop het water wordt bewarmd.

Wird das benötigte Warmwasser mit einem Durchlauferhitzer anstatt mit der Heizungsanlage bereitet, oder eventuell sogar mit Strom geheizt wird, können die Stromkosten auch im Zwei-Personen-Haushalt bereits beträchtlich steigen. Umgekehrt kann, wenn nur wenige Geräte verbaut sind und man nur abends und am Wochenende zuhause ist, der Stromverbrauch auch relativ niedrig ausfallen.

In een eengezinswoning, die door 2 personen wordt bewoond, bedraagt ​​de gemiddelde waarde voor elektriciteitsverbruik ongeveer 3.000 kWh. In het geval van een appartement in een appartementsgebouw kan dit aanzienlijk lager zijn - hier is het landelijk gemiddelde rond de 2100 kWh.

Ervan uitgaande dat de elektriciteitsprijs ongeveer 30 cent / kWh is, bedragen de gemiddelde kosten van het elektriciteitsverbruik in een eengezinswoning ongeveer 900 EUR, terwijl dit voor appartementen in een flatgebouw ongeveer 630 EUR is. EUR.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We controleren onze elektriciteitsrekening

Postprijs
Jaarlijks verbruik 2-persoons huishouden2.672 kWh
Totale elektriciteitskosten ermee785,87 EUR

De elektriciteitskosten voor andere tweepersoonshuishoudens kunnen natuurlijk ook sterk variëren.

Vraag: Wat zijn de geschatte elektriciteitskosten voor een tweepersoonshuishouden?

Kostentracker expert: zoals eerder vermeld, zijn de kosten relatief variabel. Doorslaggevend hierbij is allereerst of het een vrijstaande woning is die bewoond wordt door 2 personen of een kleiner appartement.

De gemiddelde waarde voor een eengezinswoning kan worden geraamd op ongeveer 900 euro per jaar en ongeveer 630 euro per jaar voor het appartement. Hierop zijn echter enkele aanzienlijke afwijkingen.

Afhankelijk van de uitrusting en het gebruik van de woonruimte kan het individuele stroomverbruik dan aanzienlijk afwijken van deze waarden.

Als bijvoorbeeld het warme water wordt bereid met een doorstroomverwarmer en er veel wordt gedoucht, kunnen de elektriciteitskosten al ongeveer 300 EURO tot 500 EURO per jaar hoger zijn. Als elektriciteit wordt gebruikt voor directe verwarming, kan worden uitgegaan van kosten tussen ongeveer 20 EUR per m² tot 50 EUR per m² woonoppervlak per jaar, afhankelijk van de isolatie van het gebouw. De elektriciteitsrekening ziet er dan uiteindelijk heel anders uit.

Overigens lees je hier uitgebreid wat je moet betalen voor de kWh elektriciteit.

Vraag: Waar zijn de elektriciteitskosten in een tweepersoonshuishouden van afhankelijk?

elektriciteitsverbruik-2-persoons-kosten


Stroomverbruik hangt ook af van individueel gedrag.

Kostentracker expert: Maßgeblich ist hier:

  • het type woonruimte (eengezinswoning, appartement)
  • de apparatuur (aantal apparaten, leeftijd van de apparaten)
  • het individuele apparaatontwerp (bijv. grootte van de koelkast en vriezer, enz.)
  • of warm water wordt geproduceerd met elektriciteit
  • Of het nu wordt verwarmd met elektriciteit (bijv. Nachtopslagverwarming, directe elektriciteitsverwarming, infraroodverwarming, maar ook extra apparaten zoals elektrische vloerverwarming of elektrische kachels)
  • het individuele gebruiksgedrag (dit kan ook voor enorme verschillen zorgen)

Vraag: Wat is de beste manier om elektriciteitskosten te besparen?

Kostentracker expert: het belangrijkste hier is om uw eigen consumptiegedrag kritisch in vraag te stellen en ook om kritisch naar alle apparaten in het huishouden te kijken. Gebruik je bijvoorbeeld de ingebouwde reinigingsfunctie van de oven na elke bakbeurt, dan stuw je je elektriciteitsverbruik snel naar onvoorstelbare hoogten. Elektrische houtkachels als bijverwarming of geïnstalleerde luchtverhitters kunnen ook snel grote hoeveelheden elektriciteit verbruiken - met bijbehorende kosten.

Verouderde apparaten moeten beslist worden vervangen, aangezien hun stroomverbruik soms een veelvoud is van dat van moderne, energiebesparende apparaten. Een oude nachtaccumulator moet beslist worden vervangen - elke moderne verwarmingsinstallatie is hier waarschijnlijk aanzienlijk zuiniger.

Met verbruiksmeters die kunnen worden geleend bij consumentencentra of elektriciteitsleveranciers, is het ook heel eenvoudig om het elektriciteitsverbruik van individuele apparaten direct te bepalen als je vermoedt dat hun verbruik te hoog is.