Elektrische installatie in huis: welke kosten zijn te verwachten?

elektrische installatie huiskosten

We wonen (nog) niet allemaal in volledig geautomatiseerde hightechappartementen - maar dat is een beetje een gedachte bij het plannen van de elektrische installatie. Zeker bij nieuwbouw is het belangrijk om zo toekomstbestendig mogelijk te plannen. De behoefte aan stopcontacten en de algemene installatievereisten zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen - en dit zal in de toekomst zo blijven. De cost tracker expert legt in ons interview uit welke kosten je moet verwachten voor een moderne elektrische installatie.

Vraag: Wat kost de elektrische installatie vandaag de dag voor een nieuwbouwhuis?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van het individuele geval - van de grootte van het huis, de inrichting van het huis en persoonlijke comfortvereisten.

Enkele richtlijnen

elektrische installatie huiskosten
De kosten van elektronica mogen niet worden onderschat.

Als u de kosten slechts globaal wilt schatten, kunt u ervan uitgaan dat in de meeste gevallen ongeveer 3% tot 5% van de totale bouwkosten moet worden aangenomen voor een minimaal noodzakelijke basisuitrusting in een zeer eenvoudig ontwerp . Naarmate het huis groeit, nemen ook de installatiekosten toe - wat in de praktijk altijd wordt bevestigd.

Als u deze waarden berekent tot de typische bouwkosten voor een eengezinswoning, kunt u ruwweg uitgaan van kosten in de range van ongeveer 45 EUR per m² tot 85 EUR per m².

Voor eengezinswoningen van typische grootte en constructie kosten tussen de € 8.000 en € 12.000 voor een degelijke, maar toch eenvoudige basisuitrusting. Wilt u meer comfort en heeft u hogere eisen, dan krijgt u al snel te maken met hogere kosten tot wel € 20.000 en meer, afhankelijk van uw wensen.

Verlaag de kosten bij elektrische installatie

De planning van de installatie en het aansluiten van de leidingen moet beslist door een vakman worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er veel dingen die u zelf kunt doen om veel kosten te besparen.

elektrische installatie huiskosten
U kunt ook zelf wat werk doen.

Het uitfrezen van sleuven, het naar binnen trekken van kabels en ook het plaatsen van inbouwdozen kunt u als u een beetje vaardig bent eenvoudig zelf doen - en dat scheelt de elektricien veel werk. Uiteraard dienen de werkzaamheden vooraf met het elektrotechnisch bedrijf te worden besproken.

Het effect op de kosten kan zelfs aanzienlijk zijn door dit eenvoudige, maar meestal vervelend en vervelend werk: 10% tot 20% van de kosten kan vaak gemakkelijk worden bespaard.

Materiaal

Men moet niet besparen op de kwaliteit van het materiaal - dat loont op de lange termijn. Als het echter om de prijs van materialen gaat, zijn er vaak besparingen mogelijk - vooral als u afziet van ongebruikelijke ontwerpen en in plaats daarvan vertrouwt op solide maar eenvoudig materiaal.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We laten de elektrische installatie doen door een specialist in ons huis van 135 m². We vertrouwen op een gemiddeld uitrustingsniveau, zien af ​​van overdreven luxe, maar het aantal aansluitingen ligt ruim boven het minimumniveau.

Postprijs
Meterkast en aansluiting1.650 EUR
Som van materiaalkosten6.200 EUR
Som van arbeidskosten8.400 EUR
Totale elektrische installatiekosten ermee16.250 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de elektrische installatie in een nieuw gebouw op een iets hoger niveau en volgens individuele planning. De kosten voor installatie in andere gebouwen kunnen natuurlijk ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Waar zijn de kosten van elektrische installatie in huis van afhankelijk?

elektrische installatie huiskosten
De kosten van elektrische installatie zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte van de woning.

Cost Tracker Expert: hier zijn een heleboel dingen om te overwegen:

  • de grootte van de woning (woon- en gebruiksoppervlakte)
  • het uitrustingsniveau (aantal aansluitingen en stopcontacten, kwaliteit en prijs van het gebruikte materiaal enz.)
  • de gemaakte arbeidskosten en de prijsstelling van het elektrische installatiebedrijf
  • de omvang van de uitgevoerde eigen werkzaamheden bij het installeren van de elektrische installatie

De effecten van "kleine" luxe apparatuur op de totale kosten mogen nooit worden onderschat: als je elektrische rolluikbedieningen op alle ramen wilt, moet je daar extra kabels laten leggen en de juiste schakelaars laten installeren. Programmeerbare schakelaars, kamerthermostaten of zelfs een centraal huiscontrolesysteem (Smart Home) kunnen de installatiekosten snel nog verder verhogen.