Elektrische laadpaal: welke kosten moet je berekenen?

laadstation kosten

De laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in Duitsland is niet bepaald in orde: slechts een paar laadstations in openbare ruimtes, waarvan er vele defect zijn of vanwege hun aansluiting niet kunnen worden gebruikt. Daarnaast zijn er soms heel verschillende elektriciteitskosten. Zelfs wie thuis zijn eigen laadstation wil bouwen, moet rekening houden met hoge kosten. We wilden van de experts op het gebied van kostentracering weten welke kosten er verwacht kunnen worden bij het tanken van elektriciteit.

Vraag: Wat kost het gebruik van openbare laadpalen en wat kost een eigen laadpaal?

Kostentracker expert: iedereen die zijn batterijen oplaadt bij openbare laadstations, moet zich eerst een weg banen door een echte jungle van verschillende factureringsmodellen, aanzienlijk verschillende prijzen en vergoedingen.

Sommige laadstations rekenen een vast bedrag (elk met zeer verschillende bedragen) per laadproces, anderen rekenen volgens de laadtijd, bij weer andere betaal je volgens de opgeladen kWh - in dit geval prijzen tussen 0,29 euro per kWh tot 0,89 euro per kWh mogelijk.

laadstation kosten


De prijzen voor het opladen verschillen per aanbieder.

Man muss im öffentlichen Raum also immer genau darauf achten, wo man tankt und zu welchen Bedingungen. Meist muss man ohnehin schon prüfen, bei welchen Ladesäulen man überhaupt aus technischen Gründen (Stecker) tanken kann – häufig ist bei bestimmten Anbietern auch entsprechende Anmeldung im Vorfeld erforderlich, damit man dort überhaupt tanken kann. Wer viel fährt, ist dabei mit überregional vertretenen Anbietern meist am besten bedient – wenn die Kosten stimmen.

Als je in je eigen garage een “laadstation”, een zogenaamde wallbox, aan de muur wilt hangen, moet je vanaf ongeveer 700 EUR rekenen, plus de installatiekosten. Afhankelijk van de prestatie van de wallbox (dit bepaalt de laadtijd) kunnen de kosten ook beduidend hoger zijn. Wil je een hoger vermogen dan de gebruikelijke 22 kW, dan moet je voor de wallbox meestal rekening houden met 1.500 EUR tot 2.000 EUR. Ook hier zijn er extra installatiekosten.

In NRW wordt de installatie van een wallbox met een laadvermogen tussen 11 kW en 22 kW door de staat gefinancierd met 50% van de subsidiabele uitgaven. Voor een private wallbox geldt een maximum van € 1.000, - voor openbare oplaadpunten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We vergelijken verschillende individuele laadpalen en hun prijsopbouw.

Tankstation nr.LaadvermogenCompensatie navraagprijs
1.tot 50 kWtijd0,25 EUR per min.
2.nvt.vast tarief na opladen5,90 EUR
3.nvt.na kWh29,5 cent / kWh

Dit zijn de kosten van individuele aanbieders die laden aanbieden via publiek toegankelijke laadpalen. Uit de lijst blijkt al dat je in individuele gevallen heel precies moet berekenen als je de kosten voor een herlaadbeurt wilt vergelijken.

Vraag: Wat is het kostenbereik voor openbare en particuliere laadstations?

Kostentracker expert: in de publieke sector is het nauwelijks mogelijk om prijzen vast te stellen die zo gemakkelijk kunnen worden vergeleken. Dit komt doordat er momenteel veel verschillende factureringsmodellen van individuele providers zijn die niet gemakkelijk kunnen worden vergeleken: facturering op basis van prijs, vast tarief volgens het laadproces of volgens "getankt" kWh.

Met name bij tijdafrekening zijn de kosten uiteindelijk niet alleen afhankelijk van het laadvermogen van de eigen accu van het voertuig en de maximale laadsnelheid die door de boordcontroller is opgegeven, maar ook van het vermogen dat het laadstation kan leveren. De gemaakte laadkosten voor een volledige lading kunnen hier alleen redelijk worden geschat als u de bijbehorende prestatiewaarden kent en een beetje rekent.

Als er na het laadproces een vast tarief wordt opgeladen, is het moeilijk te zeggen hoelang de batterij volledig zal zijn opgeladen. Dat is op zijn beurt weer afhankelijk van het vermogen dat het individuele laadstation kan leveren (of het nu wisselstroom of gelijkstroom is) en de maximale laadsnelheid die is toegestaan ​​door de ingebouwde controller in uw eigen voertuig.

Wallbox

laadstation kosten


De installatie van een wallbox kost 700 EUR.

Für die Anschaffung einer Wallbox muss man mindestens 700 EUR rechnen, bei leistungsfähigeren Wallboxen auch das Doppelte und mehr. Dazu kommen noch Einbaukosten.

De installatie van een wallbox is niet absoluut noodzakelijk, elk elektrisch voertuig kan ook via een normaal huishoudelijk stopcontact worden opgeladen - het laadproces duurt meestal behoorlijk lang. Een wallbox doet dit tot wel tien keer sneller dan een normaal stopcontact. Ook hier is het maximaal mogelijke laadvermogen van het voertuig de natuurlijke beperking: als het te laag is, heeft zelfs de snelste wallbox geen zin.

Bij de installatiekosten moet er rekening mee worden gehouden dat een wallbox met een hoger vermogen mogelijk technische wijzigingen aan de stroomaansluiting door de elektriciteitsleverancier vereist. Dergelijke wijzigingen kunnen in individuele gevallen zeer kostbaar zijn en ook resulteren in bijbehorende bouwkostensubsidies, die u dan als eigenaar van de wallbox moet betalen. De benodigde kosten kunnen dan in individuele gevallen oplopen tot enkele duizenden euro's - dit dient altijd vooraf duidelijk te zijn.

Bij gebruik van een wallbox met een maximaal vermogen van 11 kW zijn dergelijke veranderingen doorgaans niet te vrezen.

In veel deelstaten kunnen ook subsidies worden aangevraagd voor de installatie van een wallbox. De subsidies voor particulier gebruikte wallboxen zonder openbare toegang kunnen tussen de 250 en 1.000 euro bedragen en zijn afkomstig van landen, provincies, steden of individuele elektriciteitsleveranciers. De financiering kan aan bepaalde voorwaarden worden gekoppeld (bijv. Type voertuig, noodzakelijke aankoop van een nieuw voertuig, aankoop van elektriciteit bij een specifieke elektriciteitsleverancier, tariefwijziging, enz.). U moet altijd op deze voorwaarden letten.

Vraag: Waar zijn de kosten van een laadpaal van afhankelijk?

laadstation kosten


U kunt de prijzen betalen voor het opladen van uw batterijen.

Kostentracker expert: Beim Tanken an öffentlichen Ladesäulen kommt es auf folgende Dinge an:

  • het type facturering (volgens tijd, forfait volgens het laadproces of volgens kWh)
  • de prijsstelling in detail
  • het maximale laadvermogen dat de kolom kan leveren (vooral belangrijk voor tijdgebaseerde facturering)
  • de maximale laadsnelheid die uw eigen voertuig toelaat (belangrijk voor facturering op basis van tijd)

Het volgende is cruciaal voor een wallbox:

  • de aanschafkosten voor de wallbox (afhankelijk van het model en maximale output)
  • de installatie- en aansluitkosten
  • eventuele noodzakelijke wijzigingen door de elektriciteitsleverancier (dure kostendeling mogelijk)
  • of je de wallbox privé wilt gebruiken of openbaar wilt maken
  • welke subsidies kunnen worden verkregen bij het installeren van de wallbox