Elektrische vloerverwarming: wat zijn de kosten?

elektrische-vloerverwarming-kosten

Voorverwarmde vloeren in de badkamer zijn een echte luxe. Ze kunnen ook worden gerealiseerd met behulp van elektrische vloerverwarming zonder watervoerende vloerverwarming in huis - maar dat heeft zijn prijs. In een interview legt de cost tracker-expert gedetailleerd uit wat de aanschaf en bediening van elektrische vloerverwarmingssystemen kan kosten.

Vraag: Wat zijn de klassieke toepassingsgebieden voor elektrische vloerverwarming?

Kostentracker-expert: in de overgrote meerderheid van de gevallen wordt elektrische vloerverwarming geïnstalleerd in badkamers en wellnessruimtes - bijvoorbeeld rond een keldersauna om de vloer warm te houden. Ook hiervoor is elektrische vloerverwarming het meest geschikt.

In sommige gevallen kan het zinvol zijn om de vloer iets onder een bureau of op andere plaatsen op te warmen om geen koude voeten te krijgen. Vloerbedekkingen zoals tegels kunnen in het koude seizoen een beetje koel worden, ondanks hun andere voordelen, als de kamertemperatuur nog steeds binnen het gemiddelde bereik ligt.

In wezen is elektrische vloerverwarming echter slechts een bijverwarmingssysteem - het is nauwelijks geschikt als hoofdverwarmingssysteem vanwege het relatief lage rendement en de hoge energiekosten.

Een overblijfsel uit vroegere tijden is de zogenaamde dekvloerboiler. In tijden dat nachtelektriciteitstarieven nog de regel waren, werd de verwarming 's nachts opgeladen met de goedkope nachtelektriciteit, waarbij de bestaande dekvloer, waarin de vloerverwarming was gebouwd, als opslagmedium werd gebruikt. Gedurende de dag gaf de verwarmde dekvloer langzaam en gelijkmatig zijn warmte af aan de kamer.

Dergelijke warmteaccumulatoren zijn vandaag de dag nauwelijks meer up-to-date en zijn simpelweg een ramp, zowel ecologisch als economisch. Daarnaast hebben veel elektriciteitsleveranciers geen nachtelijke elektriciteitstarieven meer, waar ze nog beschikbaar zijn, zijn ze ook aanzienlijk duurder dan voorheen.

In de tweede helft van de 20e eeuw was goedkopere nachtelektriciteit een middel om op een redelijke manier de "overtollige" elektriciteit uit centrales, die voornamelijk op bruinkool werken, kwijt te raken. Kolencentrales hebben een gelijkmatige belasting nodig om efficiënt te werken - maar aangezien bijna niemand 's nachts elektriciteit verbruikt, werden nachtverwarmers uitgevonden en geïnstalleerd in veel gebouwen, vooral in de jaren zestig en zeventig.

Vanwege de over het algemeen slechte efficiëntie van warmteaccumulatoren, is het vandaag de dag nauwelijks de moeite waard om ze te gebruiken, zelfs niet als u de benodigde elektriciteit zelf hebt opgewekt met behulp van een fotovoltaïsch systeem. Er zijn betere manieren om de elektriciteit voor verwarming te gebruiken, zoals verwarming met een warmtepomp. Dit betekent dat elektrische vloerverwarming 's nachts kan worden beschouwd als een overblijfsel uit vervlogen tijden.

Elektrische vloerverwarming als directe verwarming heeft daarentegen nog een zekere rechtvaardiging, althans op het gebied van comfortverhoging - al moet ook hier kritischer naar de kosten gekeken worden.

Vraag: Wat kost elektrische vloerverwarming?

elektrische-vloerverwarming-kosten

De prijzen voor elektrische vloerverwarming beginnen bij 50 € per vierkante meter

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van de respectieve prestaties en het type constructie.

In de meeste gevallen verwacht u echter kosten van ongeveer 50 EUR per m² tot 120 EUR per m² - afhankelijk van de prestaties en de grootte van de verwarmingsmat. In de meeste gevallen zijn er al een thermostaat en een regel- en besturingseenheid beschikbaar.

Kortom, de elektrische verwarmingsmatten worden aanzienlijk goedkoper naarmate ze groter zijn. De prijs voor een mat van 10 m² kan een kwart zijn van de prijs voor een mat met een oppervlakte van 1 m².

Naast de prijs van de mat (meestal met besturingseenheid en benodigde bekabeling) dienen aansluitkosten te worden berekend.

U moet dus altijd een zo groot mogelijk oppervlak in één stuk bedekken als u kosten wilt besparen bij aanschaf.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

In onze badkamer van 10 m² willen we een elektrische verwarming plaatsen tussen de douche en de deur. De benodigde afmeting is 4 m². Tegelijkertijd voegen we een isolatielaag toe onder de mat zodat de warmte niet naar de vloer wordt uitgestraald, maar alleen naar boven de kamer in. We kiezen voor een verwarmingsvermogen van 150 W.

Postprijs
Complete set 2 x 2 m² incl. Bediening, thermostaat en zelflerende functie, touch display408 EUR
Vloerisolatie 20 mm dik142 EUR
Aansluitkosten elektricien175 EUR
totale prijs725 EUR
Kosten per m²181,25 EUR per m²

Dit zijn natuurlijk alleen de kosten van een specifieke mat van één fabrikant. In andere gevallen kunnen de prijzen ook aanzienlijk verschillen.

In ons geval wordt de plaatsing van de mat en de vloerisolatie bij het leggen van de tegels door de vakman overgenomen. De elektricien zorgt voor de bevestiging van de besturingsunit aan de muur en voor het aansluiten van de besturingsunit voor ons.

Vraag: Van welke factoren zijn de totale kosten van elektrische vloerverwarming afhankelijk?

Kostentracker-expert: u moet natuurlijk altijd goed kijken naar wat u waar wilt installeren. De acquisitiekosten zijn afhankelijk van

  • het aangrenzende gebied van de verwarmingsmat
  • de prestaties van de verwarmingsmat
  • de vloerbedekking erboven
  • het type isolatiemat (indien gebruikt)
  • de aansluitkosten voor de verwarmingsmatten

De belangrijkste kostenfactor is de maat van de mat, zoals we al hebben gezien. De prestatie heeft ook invloed op de prijs.

Vraag: Hoeveel kosten isolatiematten?

Kostentracker expert: dat hangt altijd af van de dikte van de isolatiemat en het materiaal waarvan deze is gemaakt. Daarnaast hebben isolatiematten verschillende prijzen, afhankelijk van het type vloer waar ze onder gebruikt worden.

De volgende tabel met richtprijzen voor ondervloeren maakt dit duidelijk:

voor vloerenKosten met een dikte van 10 mmKosten bij 20 mm dikteKosten bij 30 mm dikte
alle zwevende vloerbedekkingen20 EUR per m²22,50 EUR per m²25,50 EUR per m²
Tapijt en vinylvloeren, linoleum, kurk29,50 EUR per m² (uniforme dikte, hoger niet mogelijk)niet mogelijkniet mogelijk
Tegels en alle verlijmde vloerbedekkingen32 EUR per m²37,80 EUR per m²41,50 EUR per m²

De prijzen zijn slechts globale richtprijzen ter oriëntatie, maar illustreren met name de kostenverschillen zeer goed. In individuele gevallen kunnen de prijzen van de winkelier uiteraard ook afwijken van deze richtprijzen.

Vraag: Hoe zit het met de verbruikskosten nu? Hoe duur is het?

elektrische-vloerverwarming-kosten

De jaarlijkse elektriciteitskosten voor vloerverwarming zijn beperkt

Kostentracker-expert: het is gemakkelijk te berekenen.

Laten we voor de berekening onze badkamerverwarming uit het kostenvoorbeeld gebruiken: Op een grootte van 4 m² produceert onze verwarming 4 x 150 W, dus 600 W in totaal. Dat is 0,6 kW.

Voor elk uur dat onze verwarming aan staat, verbruikt hij 0,6 kWh. De kWh kost ongeveer 30 cent tegen de huidige elektriciteitsprijs. Dit betekent dat elk uur dat onze vloerverwarming draait 0,18 EUR kost.

Als we hem het hele stookseizoen continu laten draaien (in ons deel van de wereld is dat ongeveer 2.000 uur per jaar) zou dat 360 euro per jaar kosten.

In de praktijk zullen we de vloerverwarming echter zeker niet zo lang laten draaien. Als u rekent met 2 uur 's ochtends en 3 uur' s avonds, dus met 5 uur werking per dag gedurende 6 maanden van het jaar (oktober t / m maart), zou dit resulteren in elektriciteitskosten van € 162, - per jaar.

Hoe groter de vloerverwarming natuurlijk is en hoe hoger het rendement, hoe duurder de elektriciteitskosten worden. Als de verwarming dan ook voor langere tijd in bedrijf is, kan dit tot aanzienlijke elektriciteitskosten leiden.

Vraag: Is elektrische vloerverwarming de moeite waard als complete verwarming voor bijvoorbeeld de badkamer?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk af van de lokale omstandigheden, maar meestal is het nauwelijks economisch.

Laten we eens rekenen op basis van ons voorbeeldbadkamer: we hebben een huis dat voldoet aan de EnEV-norm - het berekende energieverbruik voor verwarming is ongeveer 70 kWh / m² / jaar.

Als we zouden verwarmen met elektriciteit, zouden we de verwarmingsenergie direct kunnen omzetten: om 1 kWh warmte op te wekken, hebben we ongeveer 1 kWh elektriciteit nodig (minimale verliezen niet meegerekend).

In onze badkamer zou dat een energieverbruik zijn van 700 kWh per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van 30 cent per kWh levert dit elektriciteitskosten op van 210 euro per jaar - alleen al voor het verwarmen van de badkamer. Het is de vraag of men bereid is dit bedrag te betalen voor verwarming in een badkamer van 10 m² - vooral omdat een aansluiting op de hoofdverwarming veel goedkoper zou zijn.

Met gasverwarming waarop de badkamer zou worden aangesloten, zouden de kosten voor het verwarmen van de badkamer ongeveer 42 euro per jaar bedragen, ofwel een vijfde.

De elektrische vloerverwarming is alleen nuttig als comfortbijverwarming - als hoofdverwarming moet je veel geld uitgeven om een ​​kamer warm genoeg te krijgen.