Veneers: de kosten van witte gevelstenen

fineer kosten

Onooglijk gekleurde tanden met kleine gebreken kunnen verborgen worden achter fineer, het zogenaamde fineer. Ze zorgen voor een perfecte rij tanden en zijn visueel niet te onderscheiden van echte tanden. In een interview met de kostentracker-expert beantwoorden we niet alleen wat deze verfraaiing kost, maar ook veel andere veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Wat zijn fineren?


Kostencontrole:
het woord fineer komt uit het Engels en betekent letterlijk fineer of gevel. De flinterdunne fineren, die slechts 0,3 tot maximaal 1,0 millimeter dik zijn, worden door middel van een speciale hechttechniek, de lijmtechniek, stevig aan je eigen tanden gehecht. Veneers worden speciaal gemaakt voor het anterieure en posterieure gebied. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de esthetische tandheelkunde en helpen veel patiënten om een ​​mooiere glimlach te krijgen.

Wat kosten het fineer?

Kostentracker: de kosten variëren sterk omdat ze afhankelijk zijn van verschillende factoren. Enerzijds bepaalt het gebruikte materiaal de prijs. Als er maar één voortand gefineerd moet worden, is dit natuurlijk veel goedkoper dan het verfraaien van het hele gebit.

Noodzakelijke voorbereidende werkzaamheden zoals een orthodontische aanpassing, het corrigeren van het tandvleesverloop of het bleken van de tanden hebben ook invloed op de prijs. Hier komen de laboratorium- en onderzoekskosten en het doktersvergoeding bij.

Vanwege de vele individuele factoren kunnen de kosten in de tabel slechts als globale richtlijn dienen:

Kunstkosten
Composiet fineervanaf 75 EUR
conventioneel fineer500 - 2.000 EUR
Niet voorbehandeld fineer700 - 1.000 EUR
Veneers to Govan 350 - 400 EUR
Veneers gemaakt in het buitenlandvanaf 450 EUR

Kan ik subsidie ​​krijgen van de zorgverzekeraar?

fineer kosten

Veneers betalen zeer zelden ziektekostenverzekeringen

Kostentracker: Helaas moeten patiënten bijna altijd het fineer uit eigen zak financieren. Financiering wordt over het algemeen afgewezen als het geen medische maar puur esthetische indicatie is. Het zijn dus de bevindingen van de tandarts die bepalen hoe hoog de te betalen kosten zijn. Maar zelfs met een medische rechtvaardiging zijn veel zorgverzekeraars het daar niet mee eens, omdat ze het standpunt innemen dat een kroon ook mogelijk zou zijn.

Aangezien aanvullende tandartsverzekeringen gebaseerd zijn op de dienstencatalogus van de zorgverzekeraars, vergoeden zij ook niet in alle gevallen fineer. U kunt alleen achterover leunen en ontspannen in de tandartsstoel als u in uw aanvullende of particuliere verzekering voor een tarief heeft gekozen dat uitdrukkelijk de behandeling met fineer of lumineers dekt.

U moet de kleine lettertjes echter ook nog eens lezen, want de medische noodzaak wordt hier vaak vermeld. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het fineer de tanden stabiliseert of dient om de tandsubstantie te behouden. In dit geval vereisen sommige aanvullende verzekeringen dat de tandarts het fineer als deelkronen factureert.

Dien daarom vooraf het genezings- en behandelplan van de tandarts, waarin alle kosten staan ​​vermeld, in bij de zorgverzekeraar en aanvullende verzekeraar of bij uw particuliere zorgverzekeraar. Alleen zo weet u zeker dat in ieder geval een deel van de dure behandelingskosten wordt vergoed.

Zijn er bepaalde vereisten?

Kostentracker: er moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan voordat fineer kan worden aangebracht:

  • Veneers kunnen alleen op uw eigen tanden worden aangebracht.
  • Er mag geen kunstgebit zijn, bijvoorbeeld een kroon of vulling, want fineren hechten alleen aan de natuurlijke tandsubstantie.
  • Ziekten zoals parodontitis moeten van tevoren worden behandeld om verdere ontsteking te voorkomen.
  • Extreme uitlijnfouten kunnen bijna nooit worden gecompenseerd met een fineerrestauratie. In deze gevallen is het meestal zinvoller om een ​​orthodontische behandeling met beugels uit te voeren.

Welke soorten fineer zijn er en wat zijn de verschillen daartussen?

Kostentracker: er zijn verschillende soorten fineer, die elk een andere voorbereiding van uw eigen tanden vereisen:

fineer kosten

Veneers zijn 0,3 tot 1 mm dik

Bij conventionele fineren, die tot een millimeter dik zijn en volledig van keramiek zijn gemaakt, moet de tandarts een klein laagje van de tandsubstantie verwijderen. Daarna volgt een afdruk van uw eigen gebit, waarna het fineer in het laboratorium wordt gemaakt. Het fineer wordt vervolgens met een speciale lijm op de geslepen tanden aangebracht.

Voor Non Pep Veneers, die slechts 0,3 millimeter dik zijn, zoals de Lumineers gepatenteerd in de VS, zijn de tanden echter niet speciaal geprepareerd. Het flinterdunne fineer wordt altijd gebruikt wanneer alleen minimale, oppervlakkige of zeer lichte defecten moeten worden verborgen. Ook hier produceert de tandtechnicus na een afdruk de keramische schalen, die vervolgens met een speciale lijm permanent aan de tanden worden bevestigd.

Veneers to Go (zacht fineer) bestaat uit volledig keramiek of een mengsel van kunststof en keramiek. Ze worden in één enkele sessie aan de tanden vastgemaakt. Er zijn geen kosten voor de tandtechnicus en het laboratorium, waardoor ze bijzonder goedkoop zijn.

Composietfineer bestaat uit tandheelkundige kunststoffen die ook worden gebruikt voor vullingen. Ze worden rechtstreeks op de tand aangebracht. In de regel gaat het bij deze procedure om voorlopige fineren, die alleen worden gebruikt om de tijd te overbruggen tot het conventionele fineren door de tandtechnicus is gemaakt.

Kan ik zelf het type fineer kiezen?


Kostencontrole:
helaas is dit niet mogelijk omdat niet elk fineer geschikt is voor elke patiënt. Welke methode uiteindelijk wordt gebruikt, is afhankelijk van:

  • de mate en het type verkeerd uitgelijnde tanden
  • de verkleuring van de tanden
  • de omvang van eventuele gebreken.

Doet de behandeling pijn?

Kostentracker: een verdoving voorkomt mogelijke pijn die kan optreden bij het slijpen van de tand. Er is geen verdoving nodig bij het plaatsen van niet-peperveneers, omdat de tand niet wordt geslepen.

Voorwaarde is nog steeds een goede reiniging van het gebit vooraf. Een professionele, medische tandreiniging en het verwijderen van tandsteen zijn verplicht voorafgaand aan het aanbrengen.

Kunnen er complicaties optreden?

fineer kosten

Veneers zijn een zeer veilige manier om tanden witter te maken

Kostentracker: de materialen waaruit fineer en kleefstoffen worden gemaakt, zijn zeer goed verdragen, biocompatibele stoffen. Het risico op het optreden van allergieën en intoleranties is daarom erg laag.

Als het fineer goed is afgesteld, is er geen verhoogd risico op tandbederf en ziekten van de mondholte. Dit is anders als het fineer niet perfect past. Hier kunnen bacteriën zich ophopen tussen de tanden en de dunne bekleding, die vervolgens tandbederf en ontsteking van het tandvlees veroorzaken.

Belangrijk: Grondige mondhygiëne is onmisbaar, zelfs bij zeer goed aangepaste en professioneel gecementeerde fineren. Vooral de overgangen van de tand naar het fineer moeten zeer zorgvuldig worden gereinigd.

Wat spreekt fineer tegen?

Kostentracker: als u 's nachts met uw tanden slijpt, de neiging heeft om op elkaar te klemmen tijdens het bijten of graag op potloden kauwt, kan het fineer gemakkelijk worden losgewrikt. Als je ondanks 's nachts tandenknarsen niet zonder een stralende lach wilt, moet je daarom een ​​spalk dragen.

Hoe lang gaan fineren mee?

Kostentracker: in de regel gaan flinterdunne fineren tussen de vijf en tien jaar mee. Er zijn nu fineren die vijftien jaar meegaan en, dankzij hun stabiliserende eigenschappen, zelfs verzwakte tanden stabiliseren. Het fineer kan echter niet zomaar weer worden verwijderd; op een gegeven moment moeten ze worden vervangen door een nieuw fineer of een tandkroon. Als u eenmaal voor dit type tandverfraaiing heeft gekozen, zult u te maken krijgen met verdere ingrepen en kosten.

Zijn er alternatieven voor fineer?


Kostencontrole:
Als het alleen een kwestie is van het bleken van de tanden, kan bleken (bleken) voldoende zijn. Als de tandranden erg versleten zijn en daardoor grijs- of bruinachtig lijken, kunnen ophopingen van plastic, vergelijkbaar met een vulling, een duidelijke visuele verbetering teweegbrengen.

Een mogelijk alternatief, afhankelijk van de mate van tandvernietiging en de verandering in tandvorm, kan ook een plastic vulling of een kroon zijn. Vanwege het verlies van tandsubstantie mogen kronen alleen worden gebruikt als daar medische redenen voor zijn.

Hoe kan ik de kwalificatie van de tandarts kennen?

fineer kosten

Niet elke tandarts kan en mag fineer aanbrengen

Kostentracker: veneers vereisen gespecialiseerde vaardigheden van de tandarts. Hechting is geen onderwerp van tandheelkundige studies, maar wordt geleerd in vervolgopleidingen op hoog niveau. Om fineer goed aan te brengen is nauwkeurige kennis van de voorbereidingstechnieken vereist, die fundamenteel verschillen van traditionele restauraties, bijvoorbeeld met vullingen. De speciale lijmtechniek moet ook onder begeleiding worden beoefend. Ook het laboratorium dat samen met de arts werkt, beslist over de kwaliteit van de flinterdunne tandschelpen.

Vraag daarom de behandelende arts naar de specialisatie in minimaal invasieve tandrestauraties en het aantal reeds bevestigde fineren.

Hebben fineren ook nadelen?

Kostentracker: voor conventioneel tandfineer moet u een beetje tandsubstantie opofferen die niet langer wordt gereproduceerd. Dit betekent dat de tand zonder het omhulsel zijn natuurlijke uiterlijk verliest en minder beschermd zou zijn. Als u waarde hecht aan een mooi gebit, zult u altijd fineer moeten dragen en de daaruit voortvloeiende, niet onbeduidende kosten.

Niet-voorbehandelde fineren zijn aanzienlijk duurder vanwege hun complexere productie. Omdat ze erg dun zijn, kan donkere verkleuring doorschijnen en voldoet het esthetische resultaat niet aan de verwachtingen.

De levering van fineer is erg duur en de kosten hiervoor worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraars.