Funderingsstenen - welke prijzen mag men verwachten?

eerste steen prijzen
Funderingsstenen worden bijvoorbeeld gebruikt voor muren

Funderingsstenen kunnen op veel meer manieren worden gebruikt dan je op het eerste gezicht zou denken. De cost tracker expert laat in een interview uitgebreid zien welke prijzen je van funderingsstenen kunt verwachten en welke prijsverschillen er kunnen zijn.

Vraag: Waar heb je funderingsstenen voor nodig?

Kostentracker-expert: Bij een plint-onderconstructie worden bijvoorbeeld ondersteunende balken op funderingsstenen geplaatst. Ze worden daar stevig vastgehouden, de steen stabiliseert vervolgens de fundering, terwijl deze zelf in een laag grind of grind zit.

Funderingsstenen zijn hier een snelle en goede oplossing, die stabiel is, maar ook snel kan worden verwijderd. Dergelijke onderconstructies en funderingen worden heel vaak gebruikt bij de aanleg van houten terrassen. Daarnaast worden er vaak kleinere tuinhuizen en houten schuren op dit type fundering geplaatst.

eerste steen prijzen

Funderingsstenen worden vaak gebruikt bij het bouwen van terrassen

In veel gevallen kunnen dergelijke funderingsstenen ook worden gebruikt voor andere funderingstoepassingen - bijvoorbeeld voor kelderbouw - bijvoorbeeld als bekisting voor een strookfundering of als omtreksrand bij het storten van gewapende betonvloeren. Om deze reden worden ze vaak gevonden onder de term "bekistingsblokken".

Voor het betonneren van een stijl in het dakgebied worden de stenen eenvoudigweg voorzien van verstevigingen en gevuld met beton, net zoals bij kelderbouw.

Vraag: Wat kosten funderingsstenen in het algemeen?

Kostentracker-expert: de prijzen kunnen verschillen en zijn afhankelijk van de steen zelf en het ontwerp.

Met eenvoudige betonblokken voor een houten balkondersteuning in de afmeting 22 x 17 cm, wat vrij vaak voorkomt, kunt u uitgaan van prijzen vanaf ongeveer 6 EUR per steen.

Bij hogere kwaliteit en speciale ontwerpen stijgen de prijzen echter meestal aanzienlijk.

Voor pure bekistingsblokken beginnen de prijzen bij circa € 2,50 voor blokformaten van 50 x 25 cm en een hoogte van circa 20 cm.

Prijsvoorbeelden

Steensoortprijs
Funderingssteen voor de terrasconstructie5,99 EUR
Eerste steen 50 x 25 x 17,5 cm2,69 EUR
Funderingssteen rond voor montageconstructie, diameter 20 cm19,20 EUR
Ronde funderingssteen voor montageconstructie, diameter 25 cm33,72 EUR
eerste steen prijzen

Afhankelijk van het soort gebruik worden er andere stenen gebruikt

Uit het tabeloverzicht blijkt al dat je altijd goed moet opletten welke soort stenen je nodig hebt of kunt gebruiken. Bij grotere hoeveelheden moet je vaak de bezorg- en verzendkosten bij de prijzen optellen - dit kan een aankoop vaak aanzienlijk duurder maken, afhankelijk van waar je bestelt.

Vraag: Waar zijn de prijzen van de eerste steen in wezen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: Ten eerste, voor welk doel ze zijn bedoeld. Daarnaast spelen de volgende punten een rol:

  • de grootte van de stenen
  • de concrete kwaliteit van de steen
  • het type steen (normale steen, kopsteen, etc.)
  • het bestelde bedrag

Vraag: In hoeverre heeft de maat van de stenen ook invloed op de prijs?

Kostentracker-expert: zoals bij alle betonblokken, kunnen grotere blokformaten de prijs vaak vrij snel verhogen.

Dit is ook te zien in onze tabel hierboven: een toename van de diameter van 20 cm naar 25 cm - dat wil zeggen met 20%, de prijs verdubbelt bijna. In ons voorbeeld is de prijsstijging 75% met een maatstijging van slechts 20%.

Het motto hierbij is vaak: gebruik zo klein mogelijke formaten.

Vraag: Hoeveel speelt de kwaliteit van het beton een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: in sommige gevallen zijn stenen van hoge kwaliteit vereist die ook gegarandeerd een hoge sterkte hebben. Dit is ook vaak van belang bij het bouwen van funderingen.

eerste steen prijzen

De kwaliteit van het beton heeft een grote invloed op de prijs

Hogere, beproefde kwaliteiten - zoals stenen in betonkwaliteit C25 - zijn dan meestal duurder dan stenen met een lagere betonkwaliteit. Dergelijke stenen vindt u vaak onder de term "sjaalsteen". De betonkwaliteit van deze stenen is belangrijk voor het draagvermogen. Als er een fundering mee wordt gebouwd, wordt ook rekening gehouden met het draagvermogen van de stenen - deze moet dus precies passen. In deze gevallen schrijft de bouwplanner of constructeur echter in de regel de steensoort voor.

Vraag: Zijn de stenen ook anders duur, afhankelijk van hun ontwerp?

Kostentracker-expert: Ja, er zijn altijd kleine prijsverschillen. Maar ze zijn niet serieus. Toch kosten de zogenaamde normale stenen of middenstenen meestal iets minder dan bijvoorbeeld een eindsteen.

Vraag: Hoe beïnvloedt de bestelhoeveelheid de prijs?

Cost Tracker Expert: een zeer hoge - het maakt een aanzienlijk prijsverschil uit of u een enkele steen of een hele pallet koopt.

Prijsverschillen kunnen hier aanzienlijk zijn. In veel gevallen gelden de aangeboden prijzen alleen als je daadwerkelijk een heel assortiment afneemt (dit is bijvoorbeeld vaak ook bij individuele bouwmarkten).

Tips en trucs

Let bij het online bestellen van bouwmaterialen altijd op de leveringsvoorwaarden. De verzendkosten kunnen soms erg hoog zijn, in sommige gevallen zouden de verzendkosten voor kleine bestellingen zelfs hoger zijn dan de waarde van de goederen.

Je kunt een door jou geplaatste bestelling echter meestal niet meer retourneren omdat de verzendkosten te hoog of onevenredig zijn - let dus goed van tevoren goed op wat de online winkelier aan verzendkosten in rekening brengt. In ons voorbeeld is het bekistingsblok alleen per pallet te bestellen - de verzendkosten bedragen in dit geval 99 euro. Dit heeft natuurlijk een behoorlijke impact op de prijs.