Garage in houtskeletbouw: wat zijn de kosten?

garage-houten stand bouwkosten

Er is een grote keuze aan geprefabriceerde garages - beton of zelfs plaatwerk is niet naar ieders smaak. Wie de kosten van een zelfgebouwde garage uit de weg gaat en toch waarde hecht aan een garage met een sfeervolle uitstraling en gemaakt van natuurlijke materialen, kan daarom vaak vriendschap sluiten met een garage van houten palen. Welke kosten u voor een dergelijke garage moet verwachten, kunt u in ons interview achterhalen bij de kostentracker-expert.

Vraag: Wat kost een garage met houten frame?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van het type garage (enkele garage, dubbele garage) en het individuele ontwerp dat u kiest.

Hierbij dient in principe rekening te worden gehouden met de volgende kostenposten:

  • de kosten van de stichting
  • de kosten van de garage zelf en de levering en opbouw
  • de kosten voor de incidentele werkzaamheden (bijv. bestratingstoegang etc.)

Stichting kosten

garage-houten stand bouwkosten
Een garage heeft meestal ook een fundering nodig.

Voor een doorlopende funderingsplaat moet u in de praktijk ongeveer 70 EUR per m² tot 100 EUR per m² berekenen. In moeilijke ondergrondse omstandigheden kunnen de kosten voor de benodigde extra grondwerken beduidend hoger zijn, waardoor je in sommige gevallen rekening moet houden met significant hogere kosten.

Garage kosten

garage-houten stand bouwkosten
Voor een houten garage kunt u tot 5000 EUR rekenen.

Voor een enkele garage met een eenvoudig ontwerp, moet u meestal rekening houden met kosten tussen de ongeveer 5.000 EUR en 6.000 EUR. Hoogwaardige ontwerpen, luxere garagedeuren en speciale apparatuur zoals extra deuren of ramen kunnen de prijs snel opdrijven.

Aflever- en installatiekosten worden hier ook bij opgeteld, zodat men gemakkelijk totale kosten kan verwachten in de range van rond de 10.000 EUR.

Voor grotere dubbele garages (bijv. 6 mx 9 m) kunnen gemakkelijk kosten in de range van 20.000 EUR en meer ontstaan ​​door de constructie. Als alleen een bouwpakket wordt geleverd, besparen garages van deze omvang meestal kosten in de range van ongeveer 3.000 EUR tot 5.000 EUR, maar u moet ook al het montagewerk zelf doen.

Bijkomende werkzaamheden

garage-houten stand bouwkosten
Ook de kosten van een entree mogen niet worden vergeten.

Men mag de nevenwerkzaamheden die gepaard gaan met het bouwen van een garage, zoals het bestraten van een oprit, niet vergeten. Zelfs voor eenvoudige straatstenen kunnen de kosten gemakkelijk meer dan 100 EUR per m² bedragen indien uitgevoerd door een specialist; als er hoogwaardige en dure straatstenen worden gebruikt, kan dit aanzienlijk duurder zijn.

Ook dient aandacht te worden besteed aan de eventueel noodzakelijke afwatering (bijvoorbeeld in een speciaal aangelegde infiltratietrog of sleuf) van de oprit, aan de randversterking (trottoirbanden) en andere ontwerpdetails die de kosten nog duurder kunnen maken.

Ook de noodzaak om een ​​elektrische aansluiting te maken in de garage mag niet worden vergeten, wat extra kosten met zich meebrengt. Bij garages met een schuin dak moet ook rekening gehouden worden met dakafvoer (regengoot, regenpijpen, kwel of afvoer naar het riool).

Er moet ook rekening worden gehouden met bouwvergunningen en planningskosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We kozen voor een dubbele garage in houten frameconstructie in hoge kwaliteit. De aanbieder levert de bestelde garage en bouwt deze volledig ter plaatse op.

Postprijs
Dubbele garage, elektrische sectionaaldeur, zijdeur, raam, foliedak, inclusief levering en montage (volledige prijs)EUR 21.400
Stichting kosten (jezelf opgraven)EUR 3.500
Bestrating van de oprit (25 m²) volledig2.100 EUR
Elektrische aansluiting volgens onze wensen450 EUR
Totale kosten ermeeEUR 27.450

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op een specifiek garagemodel en de kosten voor een individuele inrichting van de garage en de buitenruimte. De totale kosten kunnen natuurlijk ook in andere gevallen verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een houtskeletbouwgarage?

garage-houten stand bouwkosten
De kosten van een garage zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • de grootte van de garage
  • de gewenste uitrusting van de garage
  • de prijsstelling van de aanbieder
  • de kosten van levering en opbouw van de garage
  • de kosten van het maken van de fundering
  • de kosten voor de incidentele werkzaamheden (stroomaansluiting, toegang, dakafvoer etc.)