Garage - deze kosten zijn van toepassing

garage kosten

Bijna geen enkel ander gebouw heeft zulke grote kostenverschillen als de garage. In een interview legt de cost tracker expert in detail uit wat garages kunnen kosten en hoe je met je eigen garage veel geld kunt besparen.

Vraag: Waarom zijn de prijzen voor garages zo verschillend?

Kostentracker-expert: dit komt voornamelijk doordat er een veelvoud aan zeer verschillende constructiemethoden is. Van prefab garages gemaakt van zeer verschillende materialen tot zelf ontworpen en klassiek gebouwde solide garages, er zijn talloze mogelijkheden.

Dit is in wezen verantwoordelijk voor de grote prijsverschillen. Garages kunnen erg goedkoop zijn, maar ze kunnen ook erg duur zijn.

Vraag: Een algemene vraag: wat kunnen garages kosten?

garage kosten

Dubbele garages kunnen tot € 30.000 kosten

Kostentracker-expert: de prijzen beginnen bij ongeveer 2.500 EUR volledig voor een zeer eenvoudige garage voor één voertuig en eindigen bij ongeveer 30.000 EUR voor een zelfgebouwde dubbele garage.

De prijsklasse is ongeveer in dit gebied. Tussendoor is praktisch alles mogelijk qua prijs. De bouwwijze is echter bepalend voor de prijs van de garage. Dit wordt weergegeven in onderstaande tabel.

Type garageprijs
Geprefabriceerde garage van plaatstaalvanaf ca. 1.000 EUR, bijkomende kosten voor de stichting
Geprefabriceerde garage van plaatstaal met gestuukte buitenkantvanaf ca. 2.500 EUR, bijkomende kosten voor de stichting
Geprefabriceerde garage gemaakt van houtblokken (vergelijkbaar met een tuinhuisje)vanaf ca. 1.500 EUR, bijkomende kosten voor de stichting
Geprefabriceerde betonnen garagevanaf ca. 4.000 EUR, bijkomende kosten voor de stichting
Bakstenen garage (zelfgebouwd)vanaf ongeveer 10.000 EUR

Dat laat al zien hoe verschillend de prijzen kunnen zijn voor verschillende bouwmethoden. Elk van deze richtprijzen kan uiteraard dienovereenkomstig worden verhoogd, afhankelijk van de individuele uitrusting van de garage.

Vraag: Van welke andere factoren is de prijs voor de garage dan afhankelijk?

Kostentracker-expert: Hoofdzakelijk in de garage - naast de constructie - spelen de volgende factoren een rol:

  • de grootte van de garage
  • de uitrusting van de garage
  • de dakvorm van de garage
  • de kosten van de fundering (voor geprefabriceerde garages)
  • de kosten van levering en montage (voor geprefabriceerde garages)

Vraag: In hoeverre speelt de grootte van de garage een rol?

Kostentracker-expert: de grootte van de garage is de doorslaggevende maatstaf voor de prijs van elk afzonderlijk gebouwtype. Dat hoeft niet te betekenen dat een dubbele garage precies twee keer zo duur is als een enkele garage - maar wel duurder.

Vraag: Wat zijn de verschillende versies van de garage?

Kostentracker-expert: als we de zelfgebouwde garage negeren, die op enigerlei wijze kan worden ontworpen, spelen de volgende kenmerken een rol bij de geprefabriceerde garage:

  • de materiële kwaliteit
  • de dakvorm van de garage
  • het type garagedeur en de aandrijving
  • extra ramen en deuren
  • speciale ontwerpen, gewenste kleuren, extra optische apparatuur
garage kosten

De kosten variëren sterk, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal

De kwaliteit van het materiaal wordt primair geadverteerd, maar is niet altijd direct gerelateerd aan de prijs. Vaak kan een geprefabriceerde garage van hoogwaardig materiaal nog steeds goedkoper zijn dan een andere, afhankelijk van de respectievelijke fabrikant van beide garages. Dit geldt met name voor prefabbetongarages, waar vaak de (eigenlijk minder relevante) betonkwaliteit wordt geadverteerd.

Het type garagedeur is natuurlijk cruciaal. Veel goedkope garages gebruiken eenvoudige, handbediende kanteldeuren. Wie een kwalitatief betere deur wil - zoals een sectionaaldeur - of een elektrische aandrijving, moet vaak rekening houden met hoge meerkosten.

Veel garages zijn in hoge mate aanpasbaar, zowel wat betreft de vorm van het dak als de uitrusting met deuren en ramen of de kleur. Elk van deze extra services brengt natuurlijk ook extra kosten met zich mee.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor de stichting?

Kostentracker-expert: het varieert en is afhankelijk van de bouwplaats. In de meeste gevallen is een doorlopende funderingsplaat de meest kosteneffectieve oplossing. Voor een dergelijke fundering moet u meestal tussen ongeveer 70 EUR per m² en 100 EUR per m² rekenen, afhankelijk van de benodigde grondwerken kan het in sommige gevallen ook duurder zijn.

Strookfunderingen zijn - hoewel de fundering beduidend kleiner is - in de praktijk vaak zelfs duurder dan een doorlopende funderingsplaat.

Over het algemeen moet u ongeveer 1.500 EUR rekenen voor de fundering van een enkele garage, en dus meer voor een dubbele garage.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor de bouwvergunning?

garage kosten

Voor de bouw van een garage is ook een bouwvergunning vereist

Kostentracker-expert: in veel deelstaten heeft u geen bouwvergunning nodig voor een garage. Plannen en statica veroorzaken meestal geen speciale kosten voor geprefabriceerde garages, aangezien de fabrikant al de nodige documenten verstrekt.

In het geval van een zelfgebouwde garage kunnen echter kosten tot wel € 2.500, - worden gemaakt.

Als u een bouwvergunning nodig heeft, zijn de kosten voor het goedkeuringsproces altijd afhankelijk van de betreffende gemeente. In veel gevallen kunt u echter geconfronteerd worden met kosten die oplopen tot 400 EUR of zelfs 600 EUR.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor levering en installatie?

Kostentracker-expert: ook dat is anders. Voor plaatwerkgarages worden vaak montagekosten tussen de € 300 en € 700 in rekening gebracht. Bij prefab-garages daarentegen worden doorgaans de bezorgkosten in rekening gebracht. Deze kosten kunnen ook tot 1.000 EUR in rekening worden gebracht, afhankelijk van de afleverroute en de situatie op de plaats van installatie.