Gasketel als verwarming: welke kosten en welke kostenvoordelen zijn er?

gasboiler verwarmingskosten

Met name in kleine, goed geïsoleerde eengezinswoningen kan in plaats van een gasboiler vaak een gasboiler worden gebruikt voor verwarming. Dit heeft enkele voordelen - ook in termen van kosten. In ons interview praten we met de experts van de kostentracker over hoe duur een gasboiler is voor het verwarmen van een gezinswoning en welke kosten je bespaart in vergelijking met een gasboiler.

Vraag: Welke voordelen biedt een gasboiler als verwarming - en wat zijn de kostenvoordelen?

Kostentracker-expert: een gasboiler staat op de vloer, terwijl de veel kleinere gasboiler ook aan de muur kan worden gemonteerd. Dit zorgt voor een ruimtelijk voordeel: de gasketel, die eenvoudig te plaatsen is, heeft geen eigen installatieruimte nodig, maar kan desnoods zelfs in de badkamer of keuken aan de muur worden gehangen. De ruimte die anders voor de stookruimte gebruikt zou moeten worden, kan zo voor andere doeleinden worden gebruikt.

Kostenvoordelen

Maar ook qua kosten zijn er voordelen. Zelfs de aanschafkosten van een gasboiler zijn iets lager dan die van een gasboiler: rond de 1.500 tot 4.000 euro.

Daarnaast zijn er ook beduidend lagere installatiekosten dan bij de klassieke gas cv-ketel. Terwijl de installatiekosten doorgaans tussen 2.500 EUR en 3.500 EUR bedragen, kost een gasboiler slechts ongeveer 1.500 EUR tot 2.500 EUR.

De overige kosten zijn dan exact hetzelfde als voor de staande gasketel:

  • de kosten van een warmwatertank (ongeveer € 800 tot € 1.600, afhankelijk van de grootte)
  • de kosten voor het installeren van condensatietechniek (ongeveer € 1.500 tot € 2.500 extra)
  • de kosten voor het aanleggen van een gasaansluiting (meestal rond de € 1.500, - tot € 2.500, -, mogelijk meer afhankelijk van de locatie van het gebouw)

Indien nodig kan worden afgezien van een warmwatertank. Op zeer koude dagen met toch al hoge verwarmingsbehoefte kan het echter voorkomen dat je even moet wachten terwijl de verwarming al zwaar belast is tot er warm water uit de kraan komt (de verwarming zonder warmwatertank werkt dan als een stroom verwarming).

Mogelijk verwarmingsvermogen

gasboiler verwarmingskosten

Gasketels zijn meestal ideaal voor eengezinswoningen.

Of een gasboiler mogelijk is als verwarming voor een eengezinswoning hangt af van het benodigde verwarmingsvermogen. Bij gasketels is het vermogen beperkt tot circa 24 kW. In redelijk goed geïsoleerde en niet al te grote eengezinswoningen is dat echter geen probleem - het benodigde verwarmingsvermogen ligt meestal tussen de 15 kW en 20 kW.

Sample kosten

We overwegen om een ​​gasboiler te kopen in plaats van centrale verwarming op gas. Er is al een gasaansluiting aanwezig. Omdat we zoveel mogelijk stookkosten willen besparen, kiezen we voor een moderne condensatieketel.

Postprijs
Condensatieketel op gas, 18 kWEUR 3.300
Installatie van condensatietechniek en renovatie van schoorstenen2.100 EUR
Installatiekosten voor het thermaalbad1.100 EUR
Totale kosten ermee6.500 EUR
Verschil in kosten voor centrale verwarming op gas (alternatief aanbod gasboiler)een besparing van ongeveer 3.500 EUR

De hier getoonde kosten voor zowel de gasboiler als het vergelijkingsaanbod hebben betrekking op individuele verwarmingsapparaten met een specifiek ontwerp. Zowel de kosten als het kostenverschil kunnen in andere gevallen natuurlijk verschillen.

Vraag: Waar hangt het van af of een gasboiler voordelen biedt?

gasboiler verwarmingskosten

Als er een boiler is, is het niet tijdrovend om deze te vervangen door een gasboiler.

Kostentracker-expert: in principe moet u een paar dingen afwegen:

  • of het benodigde verwarmingsvermogen kan worden geleverd door een gasboiler
  • of de ruimtewinst een significant voordeel biedt
  • of er al een gasboiler is die alleen vervangen hoeft te worden

Als u al een gasboiler heeft, is het eenvoudig vervangen door een nieuw model niet bijzonder tijdrovend, waardoor de installatiekosten niet meer zo groot zijn. Het kostenvoordeel heeft dan alleen betrekking op de apparaatprijs. Een warmwaterboiler is meestal al aanwezig. Bedenk in dit geval wel twee keer of je daadwerkelijk wilt overstappen op een gasboiler.