Gasfornuis aansluiten: welke kosten worden doorgaans gemaakt?

gasfornuis-aansluitkosten

Gaskachels bieden veel voordelen ten opzichte van elektrische kachels. Om een ​​gasfornuis te kunnen bedienen, moet deze echter eerst goed zijn aangesloten. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten er verwacht moeten worden voor het aansluiten van een gasfornuis.

Vraag: Wat kost het om een ​​gasfornuis aan te sluiten of te laten aansluiten?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van de betreffende verbindingssituatie, dus er is geen algemeen antwoord.

Allereerst moet onderscheid worden gemaakt tussen de volgende situaties:

  • er is een gasaansluiting via een gasstopcontact in de keuken
  • Er is een gasaansluiting op de juiste plek in de keuken, maar er is geen ingebouwd gasstopcontact
  • Er is een gasaansluiting in de woning, maar er is geen leiding naar de keuken om een ​​gasfornuis te bedienen
  • er is helemaal geen gasaansluiting in de woning, maar er loopt een aanvoerleiding in de buurt (dit is op veel plaatsen in Duitsland het geval)

Afhankelijk van de aansluitsituatie kunnen de kosten dan sterk variëren. Theoretisch kan dit variëren van ongeveer € 50 tot € 2.500, afhankelijk van de situatie.

Als er een gasstopcontact op de juiste plek is, kun je het gasfornuis ook zelf aansluiten. Het enige wat u hoeft te doen is de kabel op de kachel te schroeven en het andere uiteinde in het stopcontact te steken. Heeft u geen gasslang ontvangen of is het een ouder model, dan heeft u een geschikte slang nodig. Hiervoor moet u meestal de kosten tussen 30 EUR en 40 EUR berekenen.

Als er bij de kachel alleen een gasaansluiting maar geen gasaansluiting is, moet u de gaskachel door een vakman laten aansluiten. Dit kost echter maar een korte tijd, die in de meeste gevallen niet langer is dan 15-20 minuten. Dit betekent dat de kosten in bijna alle gevallen slechts tussen de € 50 en € 70 zijn.

Indien er wel een gasaansluiting in de woning is, maar geen leiding naar de keuken, dient deze leiding eerst dienovereenkomstig te worden gelegd door de gasmonteur binnenshuis. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als tot nu toe alleen gas is gebruikt om te verwarmen maar niet om te koken. In gecompliceerde gevallen kunnen de kosten voor het aanleggen van de gasleiding binnenshuis tussen de € 600 en € 1.000 liggen. De kosten zijn echter altijd afhankelijk van de te overbruggen afstand tussen de bestaande aansluiting en de geplande nieuwe aansluiting.

gasfornuis-aansluitkosten

De afstand tot de verbinding is cruciaal voor de kosten

Als de woning helemaal geen gasaansluiting heeft, moet deze eerst tot stand worden gebracht vanaf de dichtstbijzijnde toevoerleiding. Hier kan men uitgaan van typische kosten van 1.500 EUR tot 2.500 EUR. In individuele gevallen, met aanvoerlijnen die ver weg zijn, kan dit ook aanzienlijk duurder zijn (tot 5.000 EUR). Dit is natuurlijk niet de moeite waard om alleen een gasfornuis te laten werken, maar overstappen van verwarming en keuken naar gas kan ondanks de hoge kosten voor de gasaansluiting toch de moeite waard zijn.

In de overgrote meerderheid van de gevallen kom je weg met het aansluiten van de gasfornuis tegen relatief lage kosten - de kosten zijn niet significant hoger dan bij het aansluiten van een elektrisch fornuis. Afhankelijk van de verbindingssituatie kan het in individuele gevallen ook aanzienlijk duurder zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben het nieuw aangeschafte gasfornuis laten aansluiten door een specialist in onze keuken. Onze kachelaansluiting zit op de goede plek, direct op het geplande aansluitpunt voor de nieuwe gasfornuis, want we hebben alleen de oude gasfornuis vervangen door een nieuwe.

Postprijs
Routebeschrijving - vast tarief25 EUR
0,5 werkuur monteur32,50 EUR
totale prijs57.50 EUR

Dit is slechts een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifieke aansluitsituatie en het werk van een specifiek ambachtelijk bedrijf. In andere gevallen, vooral in verschillende aansluitsituaties, kunnen de kosten ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van het aansluiten of achterlaten van een gasfornuis in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn natuurlijk altijd een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

gasfornuis-aansluitkosten

De kosten voor het aansluiten van een gasfornuis zijn afhankelijk van veel verschillende factoren

  • de gegeven verbindingssituatie
  • de verbindingsinspanning in individuele gevallen
  • de prijsstelling van het uitvoerende ambachtelijke bedrijf
  • de kosten voor eventueel bijkomend materiaal

Als een aansluiting vanuit een ander punt in de keuken moet worden verplaatst, speelt de afstand tussen de oorspronkelijke aansluitlocatie (bv. Verwarmingsinstallatie) en de nieuwe aansluitlocatie altijd een rol in de kosten.

Indien een gasaansluiting volledig hersteld moet worden, speelt ook de afstand tussen de woning en de toevoerleiding een rol in de kosten. Naast de gebruikelijke vaste aansluitkosten zijn er extra kosten per strekkende meter te verwachten, vooral bij een afstand van meer dan 30 m. Aangezien er voor een kachel meestal toch niet alleen een gasaansluiting wordt aangelegd, vallen deze kosten onder de algemene aansluitkosten voor de verwarmingsinstallatie en worden ze doorgaans hieraan toegerekend.

Vraag: Als u geen aardgasaansluiting heeft en toch een gasfornuis (met vloeibaar gas) wilt gebruiken, wat zijn dan de kosten voor de aansluiting?

Kostentracker-expert: het bedienen van een gasfornuis met flessengas is niet zo absurd. Met name in Frankrijk is zoiets zelfs in een zeer groot aantal keukens te vinden.

In principe kun je elk gasfornuis met flessengas laten werken, maar je moet van tevoren de sproeiers ombouwen. De meeste fabrikanten bieden hiervoor speciale ombouwsets aan, die meestal rond de 20 EUR kosten. In dit geval kunt u de verbinding zelf maken, professionele verbindingssets voor een veilige verbinding zijn verkrijgbaar voor 40 tot 80 EUR. In de praktijk moet u dan, indien mogelijk, de aansluiting laten beoordelen door een gespecialiseerd bedrijf en een testcertificaat laten afgeven. In de meeste gevallen zullen de kosten voor de beoordeling dan in een vergelijkbaar bereik liggen als die voor aansluiting in ons kostenvoorbeeld.