Gazon maaien: wat zijn de kosten?

kosten voor grasmaaien

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf voor zijn eigendom te zorgen. Het gras maaien, dat voor velen al erg onpopulair is, kan een zeer tijdrovende klus worden, vooral op grotere percelen. We wilden van de experts op het gebied van kostentracker weten welke kosten er te verwachten zijn als u het gras laat maaien door een professionele dienstverlener.

Vraag: Wat kost het om een ​​professional het gazon te laten maaien?

Kostentracker expert: op het eerste gezicht lijken de prijzen voor het maaien door de professional erg laag - maar dit kan oplopen, vooral bij grotere percelen en veelvuldig maaien.

kosten voor grasmaaien


De prijzen voor het maaien van het gazon zijn doorgaans per m² gepaald.

Abhängig von der Größe der Grundstücksfläche werden für das Rasenmähen durch professionelle Dienstleister meist tussen 0,10 EUR per m² en 0,30 EUR per m² verlangt. Für eine 1.000 m² große Rasenfläche werden meist zwischen rund 100 EUR und 200 EUR für das Mähen verlangt.

Maar er zijn ook kosten voor het afvoeren van het groenafval. Afhankelijk van de grootte van de woning en het gemaakte bedrag, moeten extra kosten van EUR 50 en meer worden berekend.

Bijkomende diensten zoals verticuteren of bemesten van het gazon kunnen dan leiden tot extra kosten. Omgekeerd kunnen de kosten vaak een beetje worden verlaagd als er regelmatig tuinonderhoud wordt uitgevoerd.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Op ons terrein van 250 m² laten wij het gazon maaien en verticuteren door een tuinonderhoudsspecialist.

Postprijs
Gazon maaien 250 m²62,50 EUR
Gooi groen stek weg (vast tarief)25 EUR
Verticuteer 250 m² gazonEUR 272,50
Totale kosten van maaien en verticuteren ermee360 EUR
Kosten per m² hiermee maaien en verticuteren1,44 EUR per m²

De kosten die hier voorkomen hebben betrekking op de werkprestatie van een bepaald bedrijf onder specifieke lokale omstandigheden. De prijzen die door andere providers worden aangerekend, kunnen aanzienlijk verschillen - zelfs voor vergelijkbare diensten.

Als je alleen maait en niet verticuteert, zijn de kosten natuurlijk beduidend lager.

Vraag: Wat is het kostenbereik voor het maaien van gras door professionals?

Kostentracker expert: voor eigendommen tot ongeveer 150 m² kunnen de kosten variëren van 0,15 EUR per m² tot 0,30 EUR per m², voor grotere gebouwen daalt de prijs meestal aanzienlijk voor ruimte. Voor oppervlakten groter dan 1.500 m² worden meestal prijzen van EUR 0,10 per m² vastgesteld, voor zeer grote oppervlakken kan de prijs oplopen tot 0,05 EUR per m² tegen lage kosten vestigingen dalen.

Voorwaarde hiervoor is echter altijd dat de werkzaamheden met de apparatuur of maaiers van het vakbedrijf kunnen worden uitgevoerd en dus ook kunnen worden overreden.

Bij moeilijk bereikbare plaatsen of hoge uitgaven (bijvoorbeeld niet kunnen doorrijden) kunnen de kosten beduidend hoger worden ingesteld.

Kosten voor het afvoeren van groenafval

kosten voor grasmaaien


Daarnaast zijn hij ook kosten voor de afvoer van het groenafval.

Zusätzlich zur Leistung beim Mähen müssen auch noch die Kosten für die Entsorgung des Grünschnitts gerechnet werden, wenn dieser nicht auf dem Grundstück verbleiben kann (z. B. im Kompost).

Over het algemeen worden kosten van 10 EUR per m³ tot 20 EUR per m³ gerekend, voor kleinere gebieden rekenen veel providers ook een vast tarief.

Bijkomende kosten

In de meeste gevallen moeten nog reiskosten worden berekend. Afhankelijk van het bedrijf en de grootte van de bestelling, kunnen deze kosten variëren tussen de 10 en 50 euro .

Als het gazon ook moet worden ingekort, moet u ongeveer 1 EUR per m² tot 1,50 EUR per m² rekenen. De diensten voor verdere zorg zijn gebaseerd op de werkelijke uitgaven aan materiaal en werktijd.

Onderhoudscontract voor het gazon

Als regelmatig gazononderhoud wordt geboekt, kan met veel aanbieders een onderhoudscontract worden afgesloten, vooral voor grotere oppervlakten, waarin alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan het gazon zijn opgenomen.

In dit geval kan men van de meeste aanbieders aanzienlijke kostenbesparingen verwachten in vergelijking met individueel in opdracht gegeven diensten.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van grasmaaien door een professional afhankelijk?

Kostentracker expert: de sleutel hier is:

  • de grootte van het te maaien gebied
  • of de diensten regelmatig worden geboekt (als abonnement)
  • de bereikbaarheid van het gebied (begaanbaarheid)
  • de hoeveelheid groenafval die moet worden afgevoerd
  • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf

Vraag: Is het niet beter om een ​​robotmaaier te kopen?

kosten voor grasmaaien


In sommige gevallen is het ook de moeite waard om een ​​robotmaaier aan te maken.

Kostentracker expert: Grundsätzlich erscheint ein Mähroboter natürlich zunächst einmal eine lohnende Anschaffung, weil man nur einmal Kosten zu tragen hat. Günstige Mähroboter bekommt man bereits vanaf ongeveer 300 EUR, für hochwertige Geräte, die auch größere Flächen bearbeiten können, muss man aber meist zwischen ongeveer € 600 en € 1.200 Anschaffungskosten rechnen, dazu kommen gegebenenfalls noch die Installationskosten für die Ladestation.

Het leggen van geleidekabels door een gespecialiseerd bedrijf kan bovendien 200 tot 500 EUR kosten, maar u kunt dit indien nodig ook zelf doen. De kosten voor een robotmaaiergarage (vanaf ongeveer 100 EUR voor eenvoudige ontwerpen) moeten dan bijkomend worden berekend.

Operatie kosten

Daarnaast worden de (relatief lage) elektriciteitskosten in bedrijf als exploitatiekosten opgeteld, die in de meeste gevallen rond de 20 à 50 euro per jaar liggen. De jaarlijkse inspectiekosten bedragen ongeveer 40 EURO tot 100 EURO, afhankelijk van de aanbieder, speciale schoonmaakkosten en opslag in de winter kosten meestal tussen 100 EUR en 200 EUR.

Afhankelijk van de gebruiksintensiteit moeten de messensets elke vier tot zes weken worden vervangen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 10 tot € 20 per messenset.

Dit resulteert in jaarlijkse kosten van 200 tot 800 euro per jaar na de aankoop, afhankelijk van welke diensten worden gebruikt en hoe groot het gebied is dat door de robotmaaier moet worden bewerkt. Reparatiekosten, zoals het vervangen van de batterij, kunnen al gauw oplopen tot enkele honderden euro's.

Als je consequent alle kosten extrapoleert, is een robotmaaier vaak niet zo veel goedkoper dan de diensten van een tuinonderhoudsbedrijf, dat dan ook alle andere diensten overneemt zonder enige acquisitie-inspanning.

Groenafvalafvoer bij de robotmaaier

De robotmaaiers gooien het groene maaisel niet weg, maar geven het fijngehakt terug aan het gazon om voor extra bemesting te zorgen. Het regelmatig schoonmaken van de robotmaaier blijft dan een werklast.