Wat zijn de kosten van een gebroken tand?

gebroken tand kosten

Wie kent dit niet: een keer hard gebeten en een tand, of een klein stukje ervan, is versplinterd. Een ongeluk of een val tijdens het sporten kan er ook voor zorgen dat een tand afbreekt. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk hoe u zich in dit geval correct dient te gedragen en welke kosten ontstaan ​​door een gebroken tand.

Wat is een gebroken tand?

Kostentracker: als de tand niet bestand is tegen een belasting, bijvoorbeeld omdat u in de kern van een steenvrucht bijt, zal deze afbreken. In veel gevallen was er al schade door tandbederf of een wortelkanaalbehandeling waardoor de tand broos werd.

Sportongevallen zijn vaak de oorzaak van een gebroken tand. Als je bijvoorbeeld in botsing komt met een teamgenoot, ongelukkig balcontact hebt tijdens het voetballen of valt tijdens het skiën, kan een stuk van een tand of zelfs de hele kroon afbreken.

Wat kost deze behandeling?

Kostentracker: de kosten die ermee gemoeid zijn, kunnen niet duidelijk worden gekwantificeerd, aangezien ze rechtstreeks verband houden met de grootte van de chipping en de vereiste medische zorg. In veel gevallen vergoedt de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten volledig, in sommige gevallen moet u rekening houden met een eigen bijdrage.

Kunstkosten
VullingenTandkleurige vullingen in het zichtbare gebied vallen onder de ziektekostenverzekering. In het kiesgebied moet u tussen de 30 en 150 EUR betalen.
KroonDe zorgverzekering vergoedt een deel van de kosten. Je moet ongeveer 300 tot 600 euro uit eigen zak inzamelen.
ImplantatenDeze kosten ongeveer 800 tot 2200 euro. De kassa neemt hier maar een klein deel van over.
brugDe eigen bijdrage voor deze levering bedraagt ​​minimaal € 300, -.
Veneers350 - 1.500 EUR. Dit zijn geen uitkeringen.

Waarschuwing: laat een gebroken tand zo snel mogelijk behandelen. Als u de therapie uitstelt uit angst voor de daaruit voortvloeiende kosten, wordt deze vaak duurder gemaakt door noodzakelijke aanvullende behandelingen.

Hoe wordt een gebroken tand behandeld?

gebroken tand kosten

Als de tand niet kan worden gerepareerd, kan een kroon worden gebruikt

Kostentracker: dit hangt af van hoe groot het afgebroken stuk is en of er tijdens het tandongeval een ander letsel is opgetreden. Soms is het mogelijk om een ​​afgebroken tand weer te bevestigen, mits u het stuk nog heeft en het medisch correct is bewaard. In sommige gevallen moet de wortel van de tand worden gevuld en een kroon worden aangebracht. Misschien is een tandvulling voldoende om de schade te herstellen.

Wat te doen als een voortand is afgebroken?

Kostentracker: een val of zware klap kan ervoor zorgen dat een of meer snijtanden afbreken. Helaas gaat een dergelijk ongeval vaak gepaard met een wortelbreuk en kan de tand niet altijd behouden blijven. In dit geval heeft u wellicht een implantaat nodig. Deze restauratie is erg duur, u moet tussen 350 en 1.500 EUR betalen voor een implantaat uit eigen zak.

Als alternatief zijn veneers, de zogenaamde veneers, een goede manier om tandbeschadiging op de snijtanden te verbergen. Hiervoor moet u tussen 350 en 1.500 EUR rekenen.

Alleen een stukje van mijn tand brak af. Wat kost de behandeling in dit geval?

Kostentracker: als er maar één hoek van een tand is afgebroken, kan deze kleine beschadiging meestal gemakkelijk worden gerepareerd. In veel gevallen kan het ontbrekende fragment met een speciale kunststoflijm weer langdurig worden vastgelijmd. Als dit niet mogelijk is, wordt een tandvulling of een structuur met kunststofhoudend materiaal aanbevolen.

Als de kroon grotendeels is vernield, wordt er een gedeeltelijke of volledige kroon gemaakt. Voor tanden in het zichtbare gebied vergoedt de wettelijke ziektekostenverzekering kronen die zijn bekleed met tandkleurig materiaal. In het niet zichtbare gedeelte moet u de bijkomende kosten zelf betalen, als u zo'n levering wilt. De eigen bijdrage hiervoor bedraagt ​​ ongeveer 300 - 600 EUR.

De ziektekostenverzekering dekt alleen de kosten van tandkleurige vullingen in het anterieure gebied. Als je toch een plastic vulling in het posterieure of molaire gebied wilt, moet je tussen 30 en 150 EUR uit eigen zak betalen.

Wie betaalt de kosten?

gebroken tand kosten

Wie de kosten betaalt, hangt af van de oorzaak van het ongeval

Kostentracker: Als bij een stevige hap in het volkorenbrood een stukje van een tand afbreekt, vergoedt de wettelijke ziektekostenverzekering in ieder geval een deel van de kosten.

In geval van letsel dient dit door de tandarts te worden gedocumenteerd en gemeld bij de ongevallenverzekeraar. Als een derde de schade heeft veroorzaakt, is hij of zijn WA-verzekering aansprakelijk. Documenteer ook in dit geval het verloop van het ongeval nauwkeurig, zodat u geen gevolgschade of langdurige schade hoeft te betalen.

Is de bonus- en hardheidsregel van toepassing op een gebroken tand?

Kostentracker: aangezien de vaste ziektekostenverzekeringen slechts 50 procent van de kosten van de standaardzorg dekken, moet u een aanzienlijk deel van de kosten zelf dragen als u bijvoorbeeld een kroon nodig heeft.

Bent u de afgelopen vijf jaar minimaal één keer per jaar naar de tandarts geweest, dan gaat de subsidie ​​met 20 procent omhoog. Als je met het bonusboekje tien jaar lang een bewijs van volledige profylaxe kunt overleggen, loopt dat op tot 30 procent. Zoals ons voorbeeld laat zien, kan dit de kosten aanzienlijk verlagen:

Kostenoverzichtprijs
Kosten van een standaardkroon311,59 EUR
Vaste subsidie ​​zonder bonus155,80 EUR
Vaste vergoeding met 20% bonus186,96
Vaste vergoeding met 30% bonus202.54

Let op: deze factuur is slechts een voorbeeld. De subsidiebedragen en de werkelijke kosten variëren afhankelijk van de behandelende arts, de regio en regelmatige wettelijke aanpassingen.

U kunt hogere vaste uitkeringen aanvragen als uw gezinsinkomen niet hoger is dan de wettelijke bedragen. Om onredelijke ontberingen te voorkomen, valt in dit geval 100 procent van de kosten van de standaardzorg onder de wettelijke ziektekostenverzekering.

Zelfs als uw inkomen iets boven de hardheidsgrens ligt, dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. In de meeste gevallen kunt u in dit geval rekenen op een extra bijdrage, zodat u niet zonder een adequate behandeling van uw gebroken tand hoeft te doen.

Wanneer betaalt de ongevallenverzekering?

gebroken tand kosten

Een ongevallenverzekering kan ook de kosten van de tandheelkundige reparatie dekken

Kostentracker: als u naast de wettelijke ziektekostenverzekering een ongevallenverzekering heeft afgesloten, kunt u mogelijk de kosten van een tandheelkundig ongeval claimen. Wanneer de verzekering uitkeert en hoeveel u ontvangt, is geregeld in de voorwaarden onder 'Cosmetische ingrepen'.

Meld tandongevallen direct bij de ongevallenverzekering, ook als u de indruk heeft dat de schade maar gering is. Alleen dan dekt de verzekering de kosten van eventuele gevolgschade die pas later kan worden geconstateerd.

Draagt ​​de aanvullende tandartsverzekering bij in de kosten?

Kostentracker: in hoeverre de aanvullende tandartsverzekering bijdraagt ​​aan de kosten van een gebroken tand hangt af van het soort schade en de contractdetails.

Indien mogelijk is het aan te raden om voor aanvang van de behandeling het behandel- en kostenplan van de behandelende tandarts voor te leggen aan de verzekeraar en de kostendekking te laten bevestigen. Dit is de enige manier om dure verrassingen te vermijden.

Kun je gebroken tanden voorkomen?

Kostentracker: Het breken van tanden kan onder andere worden voorkomen door een goede mondhygiëne. Voor sporten waarbij het gebit bijzonder kwetsbaar is, wordt het dragen van een speciale spalk aanbevolen. U moet dit echter uit eigen zak betalen.

De kosten voor sportbeschermingsrails beginnen bij minder dan 50 EUR voor kant-en-klare modellen voor kinderen. Individueel aangepaste spalken van de tandarts kosten tussen 150 en 300 EUR. De financiële kosten werpen zich echter terug, want ongeveer 40 procent van de tandongevallen zijn sportblessures.

Eerste hulp na een tandongeval - hoe gedraag ik me correct?

Kostentracker: zoals bij alle ongevallen, is het belangrijk om kalm te blijven en de gevolgen van het ongeval nuchter te beoordelen. Neem bij een tandongeval direct contact op met uw tandarts of, buiten kantooruren, met de tandheelkundige spoeddienst.

letselmeten
Tand of een deel ervan is afgebrokenBewaar de tand, indien mogelijk in een speciale nooddoos, en gebruik hem om zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan.
Tand is losgemaaktVermijd stress totdat u naar de tandarts gaat.
Tand viel uitRaak de tand alleen bij de kruin aan en bewaar deze in een tandreddingsdoos. Bewaar indien nodig de tand in de mond onder de tong, in isotone zoutoplossing of houdbare melk. De behandeling bij de tandarts moet binnen een uur plaatsvinden, aangezien een herplanting van de tand veelbelovender is, hoe sneller de herplantatie plaatsvindt.
Tand is het kaakbot binnengedrongenRaadpleeg zo snel mogelijk een tandarts.

Als een kind een melktandletsel heeft, kunnen ziektekiemen in het kaakbot de blijvende tanden beschadigen. Daarom wordt in dit geval ook een bezoek aan de tandarts sterk aanbevolen.

Wat moet ik vermijden bij een tandheelkundig ongeval?

Kostentracker: laat het stuk tand niet uitdrogen, maar leg het nooit in water. Raak het worteloppervlak niet aan, omdat dit de functionerende cellen beschadigt en de tand mogelijk niet meer kan worden geïmplanteerd. Reinig de kroon of wortel van de tand niet en breng de tand niet zelf in, ook niet als de wond groot genoeg lijkt.