Gecontroleerde woonruimteventilatie: welke kosten zijn hiervoor te verwachten?

gecontroleerde-leefruimte-ventilatie-kosten

Regelmatige ventilatie is niet alleen belangrijk voor ons mensen, maar ook voor het bouwweefsel. Dit geldt des te meer in moderne, zeer efficiënt geïsoleerde ruimtes met de wettelijk vereiste volledig luchtdichte gebouwschil. Regelmatig met de hand ventileren is vaak moeilijk - vooral als u overdag niet in huis bent. In ons interview bespreken we met de cost tracker experts welke kosten er te verwachten zijn voor de installatie van een gecontroleerd, automatisch woonruimteventilatiesysteem en welke exploitatiekosten gemaakt worden.

Vraag: Wat kost het om een ​​gecontroleerd ventilatiesysteem te laten installeren?

Kostentracker-expert: Ten eerste hangt dat af van het type ventilatiesysteem dat u wilt gebruiken. Er zijn zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde oplossingen; de systemen kunnen met of zonder warmteterugwinning werken.

gecontroleerde-leefruimte-ventilatie-kosten
Voor een eengezinswoning moet u rekening houden met circa 3000 euro aan kosten.

Voor eenvoudige gedecentraliseerde ventilatie in een typische eengezinswoning, kosten meestal tussen de € 1.500 en € 3.000, met warmteterugwinning kunnen de kosten bijna verdubbelen.

Bij centrale systemen met warmteterugwinning moet je meestal tussen 5.000 EUR en 8.000 EUR rekenen voor een eengezinswoning, systemen met een extra warmtepomp (vaak in het passiefhuis) kosten ongeveer 10.000 EUR tot 15.000 EUR EUR. In veel gevallen heeft de installatie van centrale systemen echter alleen zin in nieuwbouw; bij veel oude gebouwen zou de omvang van de noodzakelijke structurele aanpassingen te groot zijn.

Eerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor onze gezinswoning kopen we 5 automatisch werkende ventilatie-units met warmteterugwinning. Wij laten de juiste kernboringen uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf en de ventilatieapparatuur aansluiten door een elektricien.

Postprijs
Kosten van ventilatieapparatuur3.250 EUR
Kernboren825 EUR
Installatie en aansluiting door een elektricien660 EUR
Totale kosten ermee4.735 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het uitrusten van een bepaalde gezinswoning met een bepaald type ventilator. In andere gevallen kunnen de kosten voor de ventilatieapparaten en hun installatie aanzienlijk variëren, afhankelijk van de individuele kamer- en gebiedsgrootte en de gebruikte ventilatoren.

Vraag: In welke prijsklasse bewegen de kosten voor systemen voor gecontroleerde woonruimteventilatie?

gecontroleerde-leefruimte-ventilatie-kosten
De kosten van huisventilatie kunnen zeer snel exploderen.

Kostentracker-expert: grofweg kan dit variëren van 1.500 EUR tot 15.000 EUR, en zelfs meer voor grote huizen en ultramoderne systemen.

De aanschafkosten zijn grotendeels afhankelijk van het systeem dat u kiest (decentraal, gecentraliseerd, met of zonder warmteterugwinning, met of zonder aangesloten warmtepomp) en wat het systeem moet leveren (minimaal benodigde hoeveelheid lucht per uur).

In de meeste gevallen kunnen alleen gedecentraliseerde ventilatiesystemen worden gebruikt voor inbouw achteraf in een huishouden. De specialist moet het aantal ventilatoren met welke prestatie plannen. Een centraal werkend systeem in een nieuwbouw moet sowieso technisch gepland en gedimensioneerd worden.

Operatie kosten

De ventilatie werkt automatisch volgens vooraf ingestelde waarden, maar verbruikt ook elektriciteit. Er zijn ook filterveranderingen die meestal jaarlijks moeten worden uitgevoerd.

Bij elkaar genomen kost een typische eengezinswoning ongeveer 200 tot 300 euro per jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van het type systeem en het aantal benodigde ventilatoren.

Aan de andere kant wordt er ook bespaard op verwarmingsenergie, vooral bij systemen met warmteterugwinning. In vergelijking met normale ventilatie gaat er minder energie verloren, systemen met warmteterugwinning kunnen tot 95% van de kamerwarmte teruggeven aan de aangevoerde verse lucht waardoor er ondanks de regelmatige luchtverversing nauwelijks warmteverlies is wat zorgt voor een goed binnenklimaat .

Als het systeem is gepland door een specialist, kunnen de jaarlijkse kosten meestal goed worden ingeschat op basis van de systeemafmetingen, evenals de potentiële besparingen die daaruit voortvloeien.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor gecontroleerde woonruimteventilatie afhankelijk?

gecontroleerde-leefruimte-ventilatie-kosten
De kosten van huisventilatie zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • welk systeem wordt gebruikt (gecentraliseerd of gedecentraliseerd)
  • of het systeem warmteterugwinningstechnologie heeft
  • of een warmtepomp ook is aangesloten op een centraal werkend systeem
  • welke extra apparatuur is geselecteerd (bijv. regeling via CO2-sensor, automatische vochtigheidsregeling, etc.)
  • welke kosten worden gemaakt tijdens bedrijf en welke energiebesparingen resulteren uit het systeem (terugverdientijd)