Geluiddemping: wat kost gehoorbescherming op maat?

aangepaste-gehoorbeschermingskosten

We worden niet alleen blootgesteld aan luide omgevingsgeluiden tijdens rockconcerten of op het werk. Het geluid van de cirkelzaag die je gebruikt om hout te hakken voor de kachel, drukke straten of het motorgeluid van een motorsportevenement is meer dan 80 decibel en dus een gebied dat je gehoor kan beschadigen. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat en wat individueel aangepaste gehoorbescherming kost.

Wat onderscheidt passende gehoorbescherming?

Kostentracker: Gewone oordopjes van schuim of siliconen kun je voor weinig geld in bijna elke supermarkt of direct bij evenementen krijgen. De elastische delen passen zich goed aan het oor aan, maar zijn op lange termijn niet erg comfortabel om te dragen en bieden hooguit een minimale gehoorbescherming.

Individueel aangepaste gehoorbescherming wordt daarentegen door een audicien afgestemd op de anatomie van uw oor. Dit zorgt voor een veel comfortabelere pasvorm en een uitstekende isolatie van het oor tegen geluidsdruk.

Wat kost gehoorbescherming op maat?

Kostentracker: Door de hogere werkdruk is deze gehoorbescherming natuurlijk duurder dan de standaard oordopjes uit de supermarkt. De kosten waar u rekening mee moet houden hebben wij samengevat in de volgende tabel:

KunstPrijs vanaf
Gehoorbescherming voor slapen of geconcentreerd werken in een lawaaierige omgeving75 EUR
Gehoorbescherming met verschillende filtersterktes120 EUR
Gehoorbescherming met frequentieonafhankelijke isolatie-werking175 EUR

Afhankelijk of u de gehoorbescherming op maat aanschaft bij een hoorzorgketen of een klein gespecialiseerd bedrijf, kunnen de kosten enigszins variëren. Technologisch zeer hoogwaardige, individueel aangepaste gehoorbescherming die plotselinge harde geluiden kan onderscheiden van geluiden die onschadelijk zijn voor het gehoor, kost aanzienlijk meer. U krijgt dit, dat wordt aanbevolen voor jagers of schietliefhebbers, bijvoorbeeld vanaf 450 EUR.

Wat zijn de voordelen van gehoorbescherming op maat?

aangepaste-gehoorbeschermingskosten

De prijzen voor gehoorbescherming stijgen met toenemende isolatiekracht


Kostentracker: deze zijn divers:

  • Doordat de gehoorbescherming is afgestemd op de anatomie van uw gehoorgang, is deze zo comfortabel om te dragen dat u deze nauwelijks voelt.
  • Stemmen blijven hoorbaar, zodat u probleemloos met uw collega's kunt communiceren.
  • De gehoorbescherming biedt nog steeds 100 procent bescherming tegen geluid of achtergrondgeluiden, bijvoorbeeld wanneer de partner snurkt.
  • De otoplastiek heeft gereguleerde ventilatie. Dit voorkomt pijnlijke gehoorganginfecties.
  • Het doffe gevoel in je oren, alsof je afgesneden bent van de buitenwereld, geldt niet voor gehoorbescherming op maat.
  • U kunt dit combineren met uw hoortoestellen of communicatiesystemen.

Conclusie: als het gehoorverlies is verminderd, herstelt het niet meer. Om deze reden is het belangrijk om uw oren te beschermen tegen lawaai. Gehoorbescherming op maat is uiterst comfortabel om te dragen, maar biedt tegelijkertijd 100 procent bescherming tegen lawaai. Zelfs als u 's nachts slecht slaapt, hetzij omdat uw partner snurkt of omdat u in een drukke straat woont, kan een geschikte gehoorbescherming de slaapkwaliteit merkbaar verbeteren.