Gele bak - wat zijn de kosten?

Gele bakprijzen

Plastic afval en verpakkingsmaterialen horen thuis in de gele bak. De cost tracker-expert legt in ons interview uit welke kosten en vergoedingen er ontstaan ​​voor de gele bak en welke regionale verschillen er zijn.

Vraag: Wat kost de gele bak?

Kostentracker-expert: de gele bak, die bedoeld is voor het weggooien van plastic en verpakkingsmateriaal, bestaat niet in elke gemeente. In veel gemeenten wordt de gele zak uitsluitend voor verwijdering gebruikt.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

  • de aanschafkosten voor de gele bak
  • de verwijderingskosten voor de gele bak

Acquisitie kosten

Koop een gele bak

De voorschriften en mogelijkheden voor gele en andere tonnen verschillen van gemeente tot gemeente

De aanschafkosten voor een gele bak zijn altijd afhankelijk van waar u deze koopt. Sommige gemeenten bieden gele bakken te koop aan, in alle andere gevallen moet je zelf een gele bak halen (bijvoorbeeld via internet).

In gemeenten die zelf geen gele bak aanbieden, kan de zelfgekochte gele bak dan worden gebruikt als op- en afvoerplaats voor de gele zakken.

Voor gemeenten die een zogenaamd brengsysteem hebben (gele zakken moeten in containers worden ingeleverd) heeft de aanschaf van een gele bak helaas geen zin. Het weggooien van uw eigen plastic en verpakkingsafval wordt niet afgeschaft.

Verwijderingskosten

De verwijderingskosten voor de gele bak in Duitsland komen altijd voor rekening van de gemeente. Deze kosten worden gefinancierd als u verpakte levensmiddelen in de supermarkt koopt. Iedereen die plastic verpakkingen in omloop brengt (bijvoorbeeld supermarkten), moet ook rechtstreeks bijdragen aan de kosten van latere verwijdering volgens de wet.

De kosten voor het weggooien van de plastic verpakkingen mogen niet aan de consument worden doorberekend.

Er zijn dus nooit verwijderingskosten.

Omgekeerd loont het ook de moeite om verpakkingsafval schoon te scheiden van restafval. Het verpakkingsafval kan gratis worden afgevoerd, wat de hoeveelheid restafval aanzienlijk vermindert - en goedkoper is om af te voeren omdat er voor een kleinere restafvalbak kan worden gekozen. Het is dus de moeite waard om te scheiden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben besloten om op internet een gele bak te kopen om onze gele zakken in te bewaren totdat ze worden opgehaald. We kiezen voor een maat van 240 l, wat voldoende is voor vier volledig gevulde gele zakken.

Met de vuilnisophaaldienst is afgesproken dat zij de gele zakken direct uit onze gele bak halen als de ophaaldatum verstrijkt.

Postprijs
Gele bak, 2-wiel containersysteem, 240 l92,98 EUR
Verzenden0.00 EUR
totale prijs92,98 EUR

Dit is een kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een enkele aankoop bij een specifieke fabrikant. De kosten voor gele bakken van andere fabrikanten kunnen ook variëren.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een gele bak afhankelijk?

Kostentracker-expert: let op:

Gele containerkosten

Gele bakken of containers worden vaak geleverd door de gemeente

  • of de gemeente zelf voor gele bakken zorgt
  • welke voorziening kost de betreffende gemeente kosten voor de gele bak (kan ook gratis zijn)
  • of u de gele bak zelf koopt
  • welke maat (vulvolume in liters) is de gele bak die bij de gemeente of particulier wordt verkregen

Vraag: Wat kost het kopen van een gele bak bij de gemeente?

Kostentracker-expert: de kosten zijn soms heel verschillend, afhankelijk van de gemeente en het afvalverwerkingsbedrijf. Bovendien is er niet altijd een manier om te kopen - de gele bak wordt niet door alle gemeenten aangeboden.

Veel gemeenten stellen de gele bak ook gratis ter beschikking wanneer deze wordt aangeboden.

Vraag: Wat zijn de kosten om een ​​gele bak op internet te kopen?

Kostentracker-expert: de kosten zijn afhankelijk van de grootte en het ontwerp van de bak, maar ook van de leveringsbron.

Houd er rekening mee dat er mogelijk ook verzendkosten van toepassing zijn wanneer de bak wordt afgeleverd.

Hieronder staan ​​enkele voorbeeldprijzen voor verschillende maten gele bakken:

Grootte, uitvoeringprijs
120 l49,74 EUR
240 l89,89 EUR
120 l model MGB39,48 EUR
4-wielig model, 660 lEUR 309,40

Dit zijn slechts voorbeeldprijzen van individuele bronnen op internet. Bij deze prijzen wordt geen rekening gehouden met eventueel gemaakte verzendkosten.

Het vulvolume moet altijd gebaseerd zijn op de inzamelintervallen die zijn gespecificeerd door het verantwoordelijke afvalverwerkingsbedrijf (meestal elke 14 dagen). Een te groot vat kopen is het zeker niet waard als je het niet vol krijgt.

Vraag: Wat kost het om gele zakken te kopen?

Kostentracker-expert: in plaats van een kleine hoeveelheid gele zakken op te halen bij de verantwoordelijke gemeente of een van de officiële verdeelpunten (soms ook kantoorboekhandels, kiosken of benzinestations), kun je natuurlijk ook grotere hoeveelheden rechtstreeks van particuliere aanbieders bestellen.

Hiervoor moet u kosten berekenen die meestal (afhankelijk van de bestelhoeveelheid) tussen 0,05 EUR per zak en 0,15 EUR per zak liggen. Daarnaast kunnen natuurlijk ook verzendkosten van toepassing zijn bij het online bestellen.

Om uw eigen kosten te besparen, dient u echter waar mogelijk de voorkeur te geven aan de gele tassen die gratis verkrijgbaar zijn bij de gemeente of bij de desbetreffende uitgiftekantoren.