Geprefabriceerde kelder - welke kosten mag men verwachten?

afgewerkte kelder kosten

De vraag "kelder of geen kelder?" Is een van de meest besproken vragen bij het bouwen van een huis. Een argument tegen een kelder zijn vaak de kosten van het bouwen van de kelder. Goedkope geprefabriceerde kelders kunnen dit argument op zijn minst gedeeltelijk ontkrachten. In een interview legt de cost tracker expert in detail uit welke kosten je moet verwachten bij een prefab kelder.

Vraag: Waarom zijn geprefabriceerde kelders vaak de moeite waard?

Kostentracker-expert: om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst kijken naar de verschillen tussen een geprefabriceerde kelder en een zogenaamde in-situ betonnen kelder. De term "ter plaatse gestort beton" komt voort uit het feit dat dit type kelder "ter plaatse" uit beton wordt gestort - terwijl een geprefabriceerde kelder van geprefabriceerde elementen van gewapend beton gewoon op de bouwplaats in elkaar wordt gezet.

Het eerste voordeel van de geprefabriceerde kelder is de korte bouwtijd. In de meeste gevallen kunnen geprefabriceerde kelders binnen enkele dagen ter plaatse volledig worden afgewerkt. De bouwtijd is half tot tweederde korter dan voor een in het werk gestorte betonnen kelder.

In veel gevallen kunnen kortere bouwtijden ook kostenrelevant zijn - en wordt het risico op weersgerelateerde vertragingen (die ook geld kosten) tijdens de bouw aanzienlijk verminderd. Door de hoge mate van prefabricage is het risico van ongeplande kostenstijgingen als gevolg van moeilijkheden op de bouwplaats vrijwel geheel uitgesloten.

De kelder bestaat uit waterdichte betonelementen, dat wil zeggen dat de individuele kelderelementen zijn gemaakt van volledig waterdicht beton (de zogenaamde "witte kuip"). Er worden volledig waterdichte barrières gebruikt om de afzonderlijke elementen af ​​te dichten. Na het opstellen worden de afzonderlijke elementen verbonden door het zogenaamde "ter plaatse gestorte beton" - hierdoor ontstaat een volledig gesloten en continu waterdichte kelderconstructie als een witte kuip.

Met de in het werk gestorte betonnen kelder kan zowel een witte kuip (hogere kwaliteit versie) als een zogenaamde zwarte kuip (goedkopere versie) worden gerealiseerd, waarbij de buitenkant van de kelder alleen is voorzien van een bitumen dikke coating. Een witte kuip is meestal aanzienlijk duurder dan de zwarte kuip voor ter plaatse gestort beton.

afgewerkte kelder kosten

Geprefabriceerde kelders zijn zeer goed waterdicht

Veel bouwers vrezen dat in bijzondere situaties waarin de kelder moet worden beschermd tegen stuwwater, een geprefabriceerde kelder niet voor de nodige waterdichtheid en weerstand zal zorgen. Deze vrees is ongegrond - als de bouwplaats het vereist, kan een geprefabriceerde kelder net als een in het werk gestorte betonnen kelder worden “opgewaardeerd” tegen persend water - het is absoluut vergelijkbaar met de in het werk gestorte betonnen kelder wat betreft zijn prestaties.

Ook de vrees voor mogelijk lagere draagvermogens is ongegrond. Ook de geprefabriceerde kelder wordt exact volgens de specificaties van de architect geprefabriceerd wat betreft wapening en wapeningssterkte. Beide soorten kelderverdiepingen leveren dezelfde prestaties als ze dienovereenkomstig zijn gepland - alleen de constructiemethode is anders.

Indien u kostenbewust wilt bouwen en vooral de meerkosten voor een kelderconstructie (ten opzichte van een eenvoudige vloerplaat) zo laag mogelijk wilt houden, is de prefab kelder meestal een zeer goede oplossing.

Vraag: Wat kosten geprefabriceerde kelders?

Kostentracker-expert: zoals bij alle bouwmaatregelen, is het natuurlijk moeilijk om de kosten als een vast tarief te noemen voor geprefabriceerde kelders. Veel hangt af van het exacte ontwerp en de eisen van de bouwplaats.

In de praktijk kunt u als een goede gids echter kosten berekenen van ongeveer 300 EUR per m² tot 400 EUR per m². Dat is een vrij gangbare gemiddelde waarde voor gangbare prefabkelders.

Afhankelijk van de individuele wensen en omstandigheden kan de prijs ook iets naar boven of beneden variëren. Verschillende factoren spelen een rol in de totale kosten.

De prijs voor de kelder kan ook naar beneden worden beïnvloed door de uitbreidingsfase te kiezen:

  • een zogenaamde complete kelder wordt volledig door het bedrijf afgebouwd
  • de uitbreidingskelder mist interne trappen en isolatie, die u zelf moet voorzien.
  • In het geval van de zogenaamde Mitbaukeller moet de basisplaat door uzelf worden gemaakt, dienen funderingsaardelektroden en afvoerleidingen te worden gelegd en moeten de kelderramen zelf worden geïnstalleerd

Welke uitbreidingsfase welke diensten van de klant in detail vraagt, kan per aanbieder verschillen.

Maar hoe meer u zelf doet, hoe goedkoper de prefabkelder zal zijn. In de regel kunt u een prijsverlaging van ongeveer 20% tot 30% behalen (d.w.z. gemiddeld met 60 EUR per m² tot 90 EUR per m² door uw eigen werk te doen) .

Dit is relatief laag omdat hier alleen op personeelskosten wordt bespaard - het bedrijf moet nog voor al het materiaal zorgen.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We hebben een geprefabriceerde kelder gebouwd voor onze geplande woning op standaardhoogte, we besluiten tot een volledige kelder. De grondwerken worden rechtstreeks door het uitvoerende bedrijf uitgevoerd.

De grootte van de kelder moet 75 m² zijn. Speciale afdichtingsmaatregelen zijn niet vereist. Onze bodemkwaliteit is gemiddeld, noch de bodemkwaliteit, noch de grondwatersituatie levert grote problemen op.

Postprijs
Grondwerken3.600 EUR
Kelderopbouw volledig (zonder eigen bijdrage)24.000 euro
totale prijs27.600 euro
Kosten per m² compleet met grondwerken368 EUR per m²

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van een enkele kosten die alleen van toepassing is op een specifiek kelderontwerp en specifieke lokale omstandigheden. In andere gevallen, vooral als de lokale omstandigheden op de bouwplaats verschillen, kunnen de kosten ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van het bouwen van een kelder in de praktijk afhankelijk?

afgewerkte kelder kosten

Hoe complexer en groter de kelder, hoe duurder het is

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden:

  • de uitvoering van de kelder
  • de grootte van de kelder
  • de geselecteerde uitbreidingsfase
  • de kosten voor het grondwerk (afhankelijk of dit werk door de kelderleverancier zelf of door een ander bedrijf wordt uitgevoerd)
  • de omstandigheden op de bouwplaats, met name de aard van de bodem
  • de grondwatersituatie op de bouwplaats (perswater aanwezig, kelderconstructie "in het water", etc.)

Met name de omstandigheden op de bouwplaats kunnen het bouwen van een kelder in sommige gevallen extreem duur maken.

In dit geval is het meestal de moeite waard om vooraf met de kelderaanbieder te praten en vooraf de kosten voor eventuele specifieke maatregelen (bijv. Speciale afdichtingen) te verduidelijken. De bodemkwaliteit kan veelal worden afgeleid uit het (reeds verplichte) bodemrapport.

Vraag: Hoe kan een kelderconstructie later zijn vruchten afwerpen?

Cost Tracker Expert: dit is in feite een heel eenvoudige berekening:

Laten we aannemen dat de kelderconstructie met een paar extra's 450 EUR per m² kost, en dat het hele huis van 100 m² gebouwd is met een kelder.

Voor een pelletopslag van in totaal 30 m² heb je bijkeuken en een technische ruimte nodig. Als je dit op de begane grond zou bouwen, zou je met dezelfde kosten moeten rekening houden als voor de rest van de woonruimte - in de regel is dit tussen 1.500 EUR per m² en 2.000 EUR per m² voor de meeste gemiddelde eenpersoonskamers. gezinswoningen met niet al te dure bouwkosten.

Hier is de vergelijking

ComponentgrootteKosten per m²Totale bouwkosten
kelder, kelder100 m²450 EUR per m²ongeveer 45.000 EUR
Bijkeuken en ketelruimen op de begane grond30 m²1.500 EUR per m² - 2.000 EUR per m²ongeveer 45.000 EUR tot 60.000 EUR

30 m² bijkeuken op de begane grond (die je sowieso zonder kelder nodig hebt) kost je hetzelfde aantal of zelfs meer dan 100 m² kelderruimtes. Voor dezelfde prijs, of zelfs iets minder, krijgt u praktisch 70 m² extra bruikbare ruimte voor de bouw van de kelder.