Split: kosten en prijzen

gesplitste kosten

Grit is vereist voor verschillende toepassingen. Technisch gezien is het steengroeve met een korrelgrootte tussen 2 mm en 32 mm, het is dubbel gebroken en heeft een korrelgrootte tussen 2 mm en 8 mm De snippers worden hoogwaardig snippers genoemd. Gebroken slakken met dezelfde korrelgrootte worden ook als steenslag beschouwd. De kostentracker-expert legt in ons interview uit welke kosten je moet berekenen voor split.

Vraag: Welke kosten moet je verwachten bij het kopen van grit?

Kostentracker expert: dit kan heel anders uitpakken, afhankelijk van het soort grit, het soort gebruik en de afgenomen hoeveelheid. De prijsverschillen op dit gebied kunnen aanzienlijk zijn.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

  • Strooisel en gipsafval uit de ijzerhandel
  • Grind rechtstreeks van de grindplant
  • hoogwaardige steenslag van dure steensoorten

Strooisel en gipsafval uit de ijzerhandel

Deze grit soorten worden voornamelijk gebruikt voor de tuin, tuinpaden kunnen er ook mee bevestigd worden. In de meeste gevallen zijn deze gritsoorten relatief duur, de kosten liggen vaak rond de 50 euro per ton tot 70 euro per ton.

Gruis van de grindplant

Koop grind

Het is het goedkoopst om het grind rechtstreeks bij de grindfabriek te kopen

De kosten voor snippers rechtstreeks van de grindfabriek zijn meestal aanzienlijk lager, afhankelijk van het type splijtstof of hoogwaardig snippers kunt u prijzen verwachten van ongeveer 15 EUR per ton tot 20 EUR per ton sterk >.

Daarnaast zijn er echter btw en bezorgkosten, als u de goederen niet zelf ophaalt, kunnen daarnaast extra toeslagen voor kleine hoeveelheden (meestal onder 3,5 ton) van toepassing zijn.

Grind, zoals gebruikt voor het beregenen van wegen in de winter, kost vaak minder dan 10 EUR per ton.

Hoge kwaliteit steenslag van dure steensoorten

De lage prijzen zijn veelal voor zeer eenvoudige en goedkope steensoorten, in de meeste gevallen is het recyclen van snippers die uit puin zijn gemaakt nog goedkoper.

Als de steensoort van de startsteen van hogere kwaliteit is, loopt de prijs voor steenslag natuurlijk ook snel op. Kalksteensnippers kosten bijvoorbeeld vanaf ongeveer 40 EUR per ton, voor diabaassnippers moet u meestal vanaf ongeveer 60 EUR per ton rekenen. In het geval van bijzonder hoogwaardige rassen, zoals zebragrit, kunnen de kosten dan 300 EUR per ton bedragen. De populaire basaltsnippers zijn meestal ook vrij hoog in prijs - de prijzen variëren van ongeveer 130 euro per ton tot 200 euro per ton en meer.

Sample kosten

We willen ons tuinpad effenen en daarvoor grit gebruiken. We kopen 2 ton grit in bij de ijzerhandel die we hebben geleverd.

Postprijs
Flairstone korrel korrelgrootte 2/5 mm, 3 x 785 kg161,70 EUR
Bezorgkosten129 EUR
totale prijs290,70 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifieke aanbieding van een specifieke bouwmarkt. Ook de kosten van aanschaf bij andere bronnen kunnen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kostprijs van grit?

Kostentracker-expert: het volgende moet in overweging worden genomen:

Gesplitste kostenfactoren

De steensoort is bepalend voor de deelprijs

  • het respectievelijke grinttype (moedersteen)
  • of het nu een primaire of secundaire splitsing is
  • de korrelgrootte (snippers of snippers)
  • het beoogde gebruik (bijv. steenslag voor asfaltwerkzaamheden, straatstenen, steenslag enz.)
  • de referentiehoeveelheid
  • de bezorgkosten
  • indien van toepassing, toeslagen voor minimumhoeveelheden

In de praktijk dient u altijd duidelijk te zijn over het doel waarvoor u grit wilt gebruiken en welke (optische) eisen u aan het grit stelt. Als je een hoogwaardige look wilt, moet je wat meer geld uitgeven - vaak zijn eenvoudige kalksteensnippers voor ongeveer 50 EUR tot 60 EUR per ton ook behoorlijk decoratief en passen ze goed bij de tuin of het huis ontwerp.

Vraag: Kunt u besparen op de kosten van grit?

Kostentracker-expert: in veel gevallen is dit mogelijk. Indien bijvoorbeeld een oprit of een tuinpad bestraat moet worden met gruis, kan een groot deel van de vulling gemaakt worden met goedkope gruis. Alleen de bovenste laag (ca. 5 cm) is bedekt met visueel aantrekkelijk en duur grit. Er moet echter op worden gelet dat bij het aanbrengen van het grind er geen vermenging optreedt tussen de bovenste decoratieve deklaag en de onderste basislaag.

Een andere mogelijkheid om het verbruik van steenslag te verminderen, zeker bij hoogwaardig steenslag, is het gebruik van stabilisatieroosters. De korrel wordt dan minder verdicht, het materiaalverbruik en de materiaalkosten zijn daardoor lager.