Gevel- en gevelrenovatie: wat zijn de kosten?

gevel kosten

De gevel vervult ook vanuit technisch oogpunt een belangrijke beschermende functie voor het gebouw - daarom moet deze altijd intact zijn, anders zal het bouwweefsel onvermijdelijk beschadigd raken. De gevel vervult ook visueel een belangrijke functie, afhankelijk van hoe het eruit ziet, wordt de woning fundamenteel beoordeeld. In ons interview bespreken we met de cost tracker de kosten die gemaakt worden voor de bouw van een gevel en voor renovatie- of gevelbekleding.

Vraag: Wat kost een nieuwe gevel?

Kostentracker-expert: dat is natuurlijk een goede vraag - maar het antwoord hangt altijd af van welk type gevel je wilt en welke renovatiewerkzaamheden er in elk individueel geval nodig zijn om de gevel te herstellen.

Isolatie absoluut noodzakelijk

gevel kosten
Isolatie van de gevel van het huis is essentieel.

Er is nog een aandachtspunt: bij elke gevelrenovatie in voorheen ongeïsoleerde woningen moet de gevel geïsoleerd worden, precies volgens de normen die de EnEV voorschrijft.

Uitzonderingen zijn slechts zeer kleine reparatiewerkzaamheden aan minder dan 10% van het geveloppervlak of eenvoudig en oppervlakkig werk zoals het eenvoudig schilderen van de gevel.

Bij renovatie- en vernieuwingswerkzaamheden gaat het in veel gevallen om gevelisolatie, wat aanzienlijk duurder is dan alleen het herontwerpen van de gevel. Afhankelijk van het gekozen type isolatie kunnen hier totale kosten van ongeveer 90 euro per m² tot ruim 300 euro per m² worden verwacht.

Gips de gevel

gevel kosten
Na de isolatie moet de gevel nog gestuukt worden.

Een puur nieuwe bepleistering van een gevel ligt tussen ongeveer 25 EUR per m² tot 60 EUR per m², als het werk niet bijzonder complex is.

Stipt herstelwerk en een nieuwe verflaag liggen tussen de 30 EUR per m² en 45 EUR per m² indien het werk wordt uitgevoerd door de schilder. Werk je alleen, dan zijn de kosten natuurlijk beduidend lager.

Bekleed de gevel

Een gevelbekleding kan meestal de moeite waard zijn - ondanks de aanvankelijk wat hogere kosten. Bij gevelbekleding met klinkerstrips mag u rekenen op ongeveer 20 EUR per m² tot 30 EUR per m² materiaalkosten en ongeveer 40 EUR per m² tot 60 EUR per m² arbeidskosten vanaf de vakman.

gevel kosten
De gevel kan ook bekleed worden met klinkersteen.

Dit loont echter op de lange termijn, want u kunt uzelf voor altijd opnieuw schilderen en pleisteren van de gevel besparen. De meerkosten heeft u vaak terugverdiend op het moment dat een normale gipsgevel opnieuw geschilderd zou moeten worden.

Als u Isoklinker meteen gebruikt, lopen de materiaalkosten op tot ongeveer 110 EUR per m² tot 130 EUR per m², maar tegelijkertijd wordt volledige isolatie inbegrepen.

Het bekleden van een gevel (met geïntegreerde isolatie) kost tussen ongeveer 150 EUR per m² en tot meer dan 300 EUR per m², afhankelijk van het type bekleding en bekledingsmateriaal. Ook in dit geval worden de kosten van de goedkopere varianten vaak al snel betaald door het definitief achterwege laten van gevelonderhoud (schilderen), bij de duurdere varianten betaal je vaak een beetje extra voor de hoogwaardige uitstraling.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In de toekomst willen we onszelf het schilderen van onze huisgevel, die al aan renovatie toe is, besparen en daarom klinkersteenstrippen met geïntegreerde isolatie (Isoklinker) aan onze 130 m² huisgevel laten bevestigen.

Postprijs
SteigerkostenEUR 1.105, -
Isoklinker systeem voor 130 m², inclusief opzetstuk23.660 EUR
Totale gevelkosten ermeeEUR 24.765

De hier getoonde kosten lijken op het eerste gezicht erg hoog. Houd er rekening mee dat de goedkoopste isolatieoptie, een thermisch isolerend composietsysteem met gepleisterde gevel, ook ongeveer 16.000 EUR zou hebben gekost - met reguliere kosten van ongeveer 5.000 tot 6.000 EUR voor alleen al het opnieuw schilderen.

Vraag: Van welke zaken zijn de gevelkosten afhankelijk?

gevel kosten
Er zijn veel dingen nodig voor een gevel van een huis.

Kostentracker-expert: hier komt veel bij kijken:

  • de grootte van het geveloppervlak
  • het gekozen type gevelontwerp (pleistergevel, gevelbekleding, klinkersteenstrippen, Isoklinker, ETICS, etc.)
  • de omvang van het persoonlijke werk dat wordt geleverd (bijvoorbeeld klinkersteenstrippen kunnen eenvoudig zelf worden gelegd)
  • Bijkomende kosten voor de werkzaamheden (bijv. Steigerkosten)