Gevel schilderen - welke kosten moet u berekenen?

gevel schilderkosten
Om een ​​gevel te schilderen is meestal steiger nodig

Ook een gevel van een huis heeft regelmatig een nieuwe kleur nodig. In een interview laat de cost tracker expert zien wat de kosten zijn van het schilderen van een gevel en hoe je kosten kunt besparen.

Vraag: Wanneer moet een gevel het beste worden geschilderd?

Kostentracker-expert: de gevelverf beschermt gips en metselwerk tegen schadelijke weersinvloeden. Mocht de verf beginnen af ​​te bladderen of af te pellen, dan is het dringend tijd om de gevel opnieuw te schilderen om de onderliggende structuur niet in gevaar te brengen. Scheuren in de verf zijn ook een duidelijk teken dat er een nieuwe verflaag op komst is.

Vraag: Wat kost het doorgaans om een ​​gevel te schilderen?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de situatie in de individuele woning en hoe het gevelontwerp eruit moet zien.

gevel schilderkosten

De kosten voor een schilder bedragen ongeveer 45 € per uur

In de regel moet u echter rekenen op ongeveer 45 EUR per m² voor eenvoudige coatings van de schilder. Afhankelijk van de omstandigheden kan deze prijs ook beduidend hoger of beduidend lager zijn.

Echte "gevelontwerpen" met verschillende gekleurde alinea's en speciale verven kunnen dan ruim boven deze waarde kosten.

Zelfs als het pleisterwerk op de gevel al erg versleten is, moet je in sommige gevallen rekening houden met aanzienlijk hogere kosten: hier is een renovatie met inliners of short liners vaak essentieel - met de onvermijdelijke gevolgen, namelijk dat er dan aanvullende isolatiemaatregelen worden genomen, de EnEV moet worden uitgevoerd.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

In het geval van een huis met twee verdiepingen, moet het geveloppervlak (130 m²) opnieuw worden geverfd. Er wordt een standaardkleur gebruikt en de gehele gevel wordt egaal in dezelfde kleur geschilderd. De schade aan de gevel is hier niet zo ernstig, zodat er geen groot vulwerk hoeft te worden uitgevoerd.

Postprijs
Steigers voor 2 weken1.040 EUR
Bedekken, maskeren270 EUR (vast tarief)
Reinigen en vullen (werkprestatie)351 EUR
Vulmiddel102 EUR (vast tarief)
Dubbele laag verf468 EUR
primer67 EUR
Primeren en schilderen (werkuitvoering)4.095 EUR
totale prijs5.925 EUR
Totale kosten per m²45 EUR per m²

Dit is natuurlijk slechts één voorbeeld - deze kosten zijn alleen van toepassing op een specifiek huis. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk hoger of lager zijn, afhankelijk van de lokale omstandigheden.

Vraag: Opnieuw gesteld: Moet u isolatie uitvoeren wanneer u opnieuw pleistert?

Kostentracker-expert: ja. Het schilderij van de gevel is nog in orde. Als u echter het gevelpleister vernieuwt, bent u verplicht om de vereiste energienorm te realiseren door de buitenmuren te isoleren.

Dus in geval van twijfel, vooral bij oude huizen, moet u niet te lang wachten met schilderen om niet opnieuw te moeten pleisteren en vervolgens te isoleren. Hier kan het erg duur worden door de energetische renovatie.

Vraag: Waar zijn de kosten van schilderen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: op dit gebied spelen veel factoren een rol - zowel in het huis zelf als in de verf:

  • de grootte van de gevel
  • de hoogte van het huis
  • de staat van de oude verf
  • hoeveel jassen zijn er nodig
  • welke kleur te gebruiken en welke tint te gebruiken

De kosten zijn ook een beetje afhankelijk van het bedrijf dat het werk doet, elk bedrijf rekent anders en er kunnen aanzienlijke prijsverschillen zijn tussen vrij grote en zeer kleine bedrijven. Daar moet u altijd rekening mee houden.

Vraag: In hoeverre spelen het geveloppervlak en de gevelhoogte een rol in de prijs - alleen voor de kosten per vierkante meter bij het schilderen?

gevel schilderkosten

Steigerkosten moeten ook in overweging worden genomen

Cost tracker expert: Nee, ook voor de steiger. In de regel worden de kosten voor steigers ook berekend op basis van de grootte van het geveloppervlak. Hier speelt ook de hoogte van de woning een rol in de prijs.

In deze gevallen is het altijd een kwestie van steigerhuur, de kosten zijn dan ook afhankelijk van hoe lang de steiger nodig is. U kunt hier hier meer over lezen.

Vraag: Waarom is de conditie van de oude verf belangrijk?

Kostentracker-expert: Als de oude verflaag grote schade vertoont, moet deze meestal uitgebreid worden gevuld. Dat kost tijd en (soms veel) materiaal - dan wordt het natuurlijk beduidend duurder. Ook aanzienlijk duurder dan in ons kostenvoorbeeld.

Bij sommige coatings kunnen er in individuele gevallen hechtingsproblemen zijn. Het gebeurt niet zo vaak, maar het kan soms gebeuren. Mocht hier extra werk nodig zijn, dan kan de prijs voor het schilderen van de gevel natuurlijk ook flink oplopen.

Vraag: Het aantal jassen heeft een grote invloed op de prijs, nietwaar?

Kostentracker-expert: ja. In de regel worden twee lagen uitgevoerd - slechts één laag is zelden voldoende.

Voor een bedrijf dat rekent zoals het bedrijf in ons voorbeeldvoorbeeld, kost een extra verflaag op onze voorbeeldgevel 234 euro voor de verf en 1.365 euro voor de verf, dus in totaal zo'n 1.600 euro extra kosten.

Als één verflaag in ons kostenvoorbeeld voldoende was geweest, had u hetzelfde bedrag op de totale kosten bespaard.

Dit geldt natuurlijk alleen voor de woning in ons kostenvoorbeeld. In de regel mag u tussen 1,50 EUR per m² en 3 EUR per m² verwachten aangezien kosten voor de (standaard) kleur, speciale kleuren kunnen ook duurder zijn. De meeste bedrijven rekenen tussen ongeveer 8 EUR per m² en 12 EUR per m² geveloppervlak voor hun werkprestaties.

Vraag: Waarom zijn speciale kleuren duurder?

gevel schilderkosten

De kleurtoon is ook bepalend voor de prijs

Kostentracker expert: in het geval van speciale kleuren die geen standaardkleuren zijn, zul je extra kosten moeten berekenen voor het mengen van de kleur.

Veel bedrijven rekenen simpelweg een vast tarief tussen 50 EUR en 100 EUR voor het mixen, maar in sommige gevallen kan het duurder zijn.

Wil je speciale verven met bijzondere eigenschappen op je gevel, dan moet je er rekening mee houden dat de prijs voor het materiaal beduidend duurder is.

Vraag: Kunnen er nog extra kosten zijn die we hier nog niet hebben besproken?

Cost tracker expert: Ja, bijvoorbeeld op het gebied van de steiger. Als de woning direct aan de straatgrens staat en er steigers op een stoep of zelfs op straat moeten worden geplaatst, kan dit aanzienlijke meerkosten met zich meebrengen.

Allereerst is een officiële goedkeuring vereist, waarvoor u rekening moet houden met 100 EUR - 200 EUR. In sommige gevallen moeten ook verkeersveiligheidsmaatregelen worden genomen, wat kan leiden tot aanzienlijk hogere kosten.

In zo'n geval kan de steiger zelf iets duurder worden als er speciale beschermingsmaatregelen aan de steiger nodig zijn.

Vraag: Kunnen daarentegen kosten uit ons kostenvoorbeeld worden weggelaten?

Kostentracker-expert: dat zou denkbaar zijn voor bijvoorbeeld een bungalow, waarbij het gehele gevelgebied vanaf het maaiveld kan worden bereikt.

In dit geval is er geen steiger nodig en kan het meeste werk met minder arbeid en tijd worden gedaan. In dat geval zou de totaalprijs met minstens de steiger worden verlaagd (1.040 EUR in ons kostenvoorbeeld) - mogelijk iets meer, omdat ook de andere werkzaamheden sneller zouden kunnen worden uitgevoerd.

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen bij het schilderen van gevels? Gewoon door het zelf te doen?

gevel schilderkosten

Als u zelf schildert, bespaart u aanzienlijke kosten

Kostentracker-expert: Zelf schilderen is natuurlijk een manier, ja. U kunt ook kosten besparen door te kiezen voor een bijzonder hoogwaardige kleur, bijvoorbeeld:

Bijzonder hoogwaardige verven hebben vaak maar één laag nodig. Bekijk het kostenvoorbeeld - zelfs als de verf twee keer zoveel kost (468 EUR in plaats van 234 EUR per laag), zouden de kosten voor de tweede laag (ongeveer 1.600 EUR) worden geëlimineerd. Het komt erop neer dat u nog steeds ongeveer 1.360 EUR goedkoper zou worden.

Helaas wordt dit punt vaak over het hoofd gezien. Het gaat er niet om het goedkoopste materiaal te kiezen, maar vooral om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk werk is. Dit verlaagt de kosten van schilderwerk veel duurzamer.

Vraag: Wat zijn de kosten om zelf te schilderen?

Kostentracker-expert: als u het zelf zou doen, zouden alleen de arbeidskosten worden geëlimineerd. Als je naar ons kostenvoorbeeld kijkt, kan dat ook aanzienlijk zijn.

In de meeste gevallen moet u voor het materiaal 20% - 30% meer rekenen als u als particulier koopt. Gespecialiseerde bedrijven hebben vaak aanzienlijk gunstiger voorwaarden voor materialen.

Laten we dat optellen (ons voorbeeldhuis is de standaard voor kostprijsberekening):

Postprijs
kader1.040 EUR
Vulstof en stof, afdekmateriaal180 EUR
Verf (goedkoop product, voor 3 lagen)62 EUR
totale prijs1.282 EUR

Met 1.282 euro zijn de kosten beduidend lager dan die van een schildersbedrijf, ze zijn slechts 20% van de kosten van het ambachtelijke bedrijf. Dit resulteert naar verwachting in een vierkante meterprijs van EUR 9,80 per m².

De duurste kostenfactor in ons kostenvoorbeeld is nog steeds de steiger. Ook steigers kunt u zonder problemen zelf huren; een steigerverhuurbedrijf levert de steiger af, zet deze vakkundig op en haalt deze weer op als de werkzaamheden klaar zijn.

Als je het zelf schildert, kun je dit bedrag aanzienlijk verminderen door simpelweg een rolsteiger te huren. Dit kan altijd als de gevelhoogte niet meer dan 10 m bedraagt.

U kunt dergelijke steigers meestal huren tussen ongeveer 130 EUR per week en 200 EUR per week. Als je een week werkt, bespaar je ongeveer 800 euro op de steiger. Op rolsteigers (werkbreedte meestal 1,35 m) kunt u gemakkelijk en zeer comfortabel werken.

De kosten om zelf uw gevel te schilderen zouden dan ongeveer 450 EUR bedragen - dit resulteert in een vierkante meter prijs van slechts 3,50 EUR per m².

Tips en trucs

Bij steigers moeten tal van veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Maak uzelf vertrouwd met de geldende ARBO-richtlijnen en bedenk dat vrijwilligers alleen verzekerd zijn tegen ongevallen als u ze bij de BG registreert. Dat kost ongeveer 1,50 EUR per gewerkt uur tot 2 EUR per gewerkt uur voor elke helper.