Gevel schilderen: Deze kosten zijn gemaakt

huis-gevel-schilderkosten
Het schilderen van de gevel brengt aanzienlijke kosten met zich mee, vooral voor de steiger

Als de gevel er wat sjofel uitziet, is het tijd om hem opnieuw te schilderen of te laten schilderen. Om technische redenen moet u dit altijd zo vroeg mogelijk doen. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten gemaakt kunnen worden voor het schilderen van de gevel.

Vraag: Op welke punten moet je vooral letten bij het schilderen van een gevel?

Kostentracker-expert: het is belangrijk dat schade aan de gevel zo vroeg mogelijk wordt opgemerkt:

  • Pellen
  • Kraken
  • grotere steenslag

Dit moet in een vroeg stadium beslist worden verholpen door opnieuw te schilderen, anders kan het gips beschadigd raken. Dit is vooral belangrijk voor oudere huizen: als je hier opnieuw moet pleisteren omdat het oude pleisterwerk al te beschadigd is, treedt de EnEV in werking - en je moet isoleren, zelfs als het huis nog niet geïsoleerd is om de warmteoverdrachtswaarden te bereiken Vereist door de EnEV om te bereiken.

Dit kan resulteren in kosten in de range van 50 EUR per m² - 180 EUR per m², in de meeste gevallen wordt een gemiddelde van 123 EUR per m² berekend. Als u deze kosten wilt besparen, moet u ze zeker op tijd verwijderen.

Vraag: Wat kost het meestal om een ​​gevel te laten schilderen?

huis-gevel-schilderkosten

Als de gevel onbeschadigd is, kost schilderen aanzienlijk minder

Kostentracker-expert: het is natuurlijk moeilijk om hier een vast tarief te noemen - elk huis is anders, zelfs met dezelfde gevelafmetingen kunnen de omstandigheden in twee huizen compleet verschillend zijn. Dus uiteindelijk verschilt de prijs aanzienlijk.

In de meeste gevallen moet u rekening houden met ongeveer 45 EUR per m² voor ongecompliceerd schilderen. Echte "gevelontwerpen" met veelkleurige hakken of speciale kleuren kunnen dan ook aanzienlijk meer kosten.

Ons kostenvoorbeeld laat zien waaruit deze kosten bestaan.

We willen dat de schilder een typische eengezinswoning schildert met 150 m² geveloppervlak en 2 verdiepingen. De schade aan het oude lakwerk is nog niet ernstig, maar wel duidelijk zichtbaar. We willen een standaard tint en een gemiddelde kleur gebruiken.

Postprijs
Steigerkosten1.210 EUR
Spatels (materiaal)102 EUR (in dit geval een vast tarief)
Verf (materiaal voor dubbele coating)540 EUR
Primer (materiaal)77 EUR
Afdekking en maskering (in dit geval een vast tarief)302 EUR
Reinigen en vullen van de gevel (werkprestatie)405 EUR
Primeren en schilderen (werkuitvoering)4.725 EUR
totale prijs7.361 EUR
Totale kosten per m²49,07 EUR per m²

Dit is natuurlijk alleen een waarde die voor een specifiek huis geldt. Afhankelijk van de omstandigheden in een andere woning en het soort kleur kan deze prijs ook beduidend hoger of lager uitvallen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het schilderen van de gevel afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier spelen meer factoren een rol dan je op het eerste gezicht zou aannemen - zowel voor het huis zelf als voor de verf:

  • de oppervlakte van het huis
  • de hoogte van het huis
  • de staat van de oude verf
  • de gebruikte kleur

Uiteraard verschillen de kosten ook enigszins van regio tot regio en van bedrijf tot bedrijf. Vooral tussen zeer grote en zeer kleine bedrijven kunnen er vaak duidelijke verschillen zijn.

Vraag: In hoeverre speelt de oppervlakte van de gevel een rol - alleen voor de prijs per vierkante meter?

huis-gevel-schilderkosten

Het schilderen van grotere oppervlakken is vaak goedkoper per vierkante meter dan het schilderen van kleinere gevels

Kostentracker expert: De oppervlakte van de gevel is natuurlijk belangrijk voor de prijs per vierkante meter bij schilderen en schilderen. Waarbij de prijs per vierkante meter vaak relatief goedkoper kan zijn voor zeer grote oppervlakten dan voor kleine oppervlakten - maar dit verschilt altijd van bedrijf tot bedrijf.

Daarnaast speelt ook de oppervlakte van de gevel een rol bij de steigerkosten: ook steigers worden berekend op basis van de geveloppervlakte. Dan is er de hoogte van het huis.

Vraag: Dus zowel de oppervlakte van de woning als de hoogte spelen een rol bij de steigerkosten?

Kostentracker-expert: precies. De hoogte is niet relevant voor het schilderwerk, maar speelt een rol bij de steigerkosten. Dan is er ook de duur van het werk, dus hoe lang een steiger nodig is en hoe lang deze blijft staan.

U kunt hier meer lezen over de kosten van steigers.

Vraag: Kan een oude verflaag in zeer slechte staat de kosten van het werk verhogen?

Kostentracker-expert: meestal wel. In dit geval zijn vaak uitgebreide reparatiewerkzaamheden en uitgebreide vullingen nodig.

De inspanning die ermee gemoeid is, kan de prijs van het werk natuurlijk aanzienlijk verhogen. Als de werkdruk niet te hoog is, verrekenen veel bedrijven dit simpelweg met een goedkoop forfaitair bedrag, zoals in ons kostenvoorbeeld.

Hechtingsproblemen zijn ook een bijzonder probleem, dit is niet vaak het geval, maar in individuele gevallen kan het gebeuren dat een nieuwe verflaag niet goed hecht. Hier is soms uitgebreid voorbereidend werk voor nodig.

Vraag: Op welke punten moet je letten bij het kiezen van verf om te schilderen?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden in deze context.

Allereerst hangt veel af van het type kap dat u gebruikt. In ons kostenvoorbeeld hebben we een standaardkleur gebruikt.

Als we voor een individuele kleur hadden gekozen, zouden er zeker extra kosten zijn gemaakt. Veel bedrijven rekenen simpelweg een forfaitair bedrag voor het mengen van de kleur, meestal van 50 tot 100 EUR. In individuele gevallen kan dit echter ook duurder zijn.

Natuurlijk is er ook het aspect van de kleur zelf: dure, hoogwaardige kleuren zorgen natuurlijk voor hogere kosten dan de simpele standaardkleur in ons kostenvoorbeeld.

Hier moet je soms precies uitrekenen: als je een kwalitatief hoogwaardige, duurdere verf had gebruikt die slechts 1 laagje nodig heeft, zou je toch veel geld hebben bespaard.

Laten we eens kijken naar ons kostenvoorbeeld:

huis-gevel-schilderkosten

Het gebruik van hoogwaardige verf is de moeite waard als er maar één laag nodig is

We hebben 540 euro aan materiaalkosten uitgegeven voor twee verflagen. In ons voorbeeld kost een eenmalige verhuizing 1.575 EUR. Dit resulteert in een totale kostprijs van 4.725 EUR voor twee lagen.

Als de verf twee keer zo duur zou zijn om te schilderen, zouden we ook 540 EUR betalen voor de verf, maar de kosten voor het schilderen zijn geëlimineerd. De totale kosten zijn dan 1.575 euro minder.

Het kiezen van een hoogwaardige kleur kan daarom de moeite waard zijn. Helaas wordt dit punt in de praktijk door velen over het hoofd gezien. Het gaat er niet om de materiaalkosten laag te houden, maar eerder om de arbeidskosten zo veel mogelijk te verlagen. Dit betekent dat aanzienlijk meer prijsbesparingen mogelijk zijn.

Vraag: dat is logisch. Wat zijn de kosten van standaardverven en gewone verven?

Kostentracker-expert: grofweg kunt u voor de kleur bij de meeste bedrijven tussen 1,50 EUR per m² en 3 EUR per m² verwachten.

In de meeste gevallen kost een enkele verflaag ongeveer 8 EUR per m² tot 12 EUR per m².

Vraag: Kunnen er in ons kostenvoorbeeld extra kosten zijn?

Kostentracker-expert: dat zou heel goed denkbaar zijn. U zou bijvoorbeeld extra kosten moeten berekenen

  • uitgebreide, veelkleurige gevelontwerpen en structuuroptieken
  • problematische steigersituaties
huis-gevel-schilderkosten

Als de steiger op straat staat, zijn er kosten voor de goedkeuring

Een liefdevol en rijkelijk vormgegeven gevel met meerdere kleurcontrasten zorgt natuurlijk voor veel meer werk - dit heeft natuurlijk ook een navenant effect op de kosten. In de meeste gevallen kunt u alleen bijzondere individuele berekeningen laten maken voor de gevel van uw keuze.

In het geval van steigers kunnen de kosten snel oplopen als de woning bijvoorbeeld direct aan de straat staat. Voor de officiële goedkeuring moet je al ongeveer 100 tot 200 EUR rekenen, plus de nodige verkeersveiligheidsmaatregelen, die ook niet goedkoop zijn.

In de meeste gevallen moet de steiger zelf dan op een complexere manier worden vastgezet, wat weer de kosten van de steiger en de steigermateriaal verhoogt.

Als er bijvoorbeeld geen steiger nodig is, worden de kosten geëlimineerd. Dit is meestal het geval bij bungalows omdat de gehele gevel op de begane grond goed bereikbaar is. Anders zijn de kosten van een bungalowgevel iets lager en kun je vaak sneller werken - dit heeft meestal ook invloed op de andere kosten, die dan ook iets lager kunnen zijn.

Vraag: Hoe kunt u kosten besparen door het te laten schilderen?

Kostentracker-expert: Het belangrijkste punt is natuurlijk om niet zo lang te wachten met schilderen tot er een grote renovatie nodig is aan de gevel. Dan is het meestal duur.

Ook het kiezen van een hoogwaardige kleur die maar één keer geverfd hoeft te worden, kan de moeite waard zijn - dat hebben we hierboven al besproken. Anders hoeft u alleen nog maar aanbiedingen te krijgen en prijzen te vergelijken.

Vraag: Hoeveel kunt u besparen door het zelf te doen?

Kostentracker-expert: als u het zelf schildert, kunt u natuurlijk aanzienlijke kosten besparen. Laten we de wiskunde doen met behulp van ons kostenvoorbeeld:

Postprijs
StellingenEUR 1.200
Vulmiddel, stof, omslagongeveer 200 euro
Verf en primer (goedkoop product, voor 2 - 3 lagen)ongeveer 110 EUR
totale prijs1.510 EUR

Doe je het zelf, dan heb je maar 20% van de kosten die in een schildersbedrijf worden gemaakt. De totale kosten bedragen dan circa € 10, - per m².

De steiger is hier het duurste onderdeel van de hele onderneming. U kunt deze kosten echter mogelijk vermijden als u geen gevelhoogte heeft groter dan 10 m.

Dan kun je gebruik maken van een simpele rolsteiger - je kunt deze steigers meestal huren tussen 130 en 200 euro per week.
Het is heel gemakkelijk om aan te werken (steigerbreedte meestal 1,30 m) Als je een week werkt, dan dalen uw totale kosten naar € 510, dat is € 3,40 per m².

Tips en trucs

Als u uw gevel meteen laat klinken, kunt u uzelf een regelmatig schilderen en mogelijke schade aan het pleisterwerk volledig besparen - het kan het echt waard zijn. U kunt op dit punt lezen welke kosten er gemaakt worden om klinkersteenstrippen aan de gevel van het huis te bevestigen en welke kosten u moet verwachten als u ze zelf plaatst. Isolerende klinker kan in sommige gevallen ook een goede optie zijn.