Retry for a live version

Deze pagina (https://kostentracker.nl/fassadenverkleidungs-preise) is momenteel offline. Omdat de site van echte Cloudflare's Always Online ™ -technologie wordt gebruikt, kunt u doorgaan met surfen op een momentopname van de site. We blijven op de achtergrond kijken en zodra de site terugkomt, krijg je automatisch de live versie te zien. Always Online ™ wordt mogelijk volgens Cloudflare | Verberg deze waarschuwing

Gevelbekleding - met deze prijzen moet u rekening houden

bekledingsprijzen
De kosten van een gevelbekleding zijn voornamelijk afhankelijk van het bekledingsmateriaal

In plaats van een gevel steeds opnieuw te schilderen en een of twee keer opnieuw te schilderen, kiezen velen ervoor om gevelbekleding te gebruiken. In een interview vragen we de kostentracker of het de moeite waard is en welke prijzen je mag verwachten van gevelbekleding.

Vraag: Is het zelfs de moeite waard om een ​​gevel te bedekken?

Kostentracker-expert: in feite loont het op de lange termijn, ja. Bekijk de kosten voor de kosten voor regulier schilderen en de kosten voor het bepleisteren van de gevel: het kan zijn dat u deze kosten meerdere keren moet betalen. Daarnaast beschermen beklede gevels het metselwerk vaak veel beter dan welk (verouderend) pleisterwerk dan ook.

Als u direct een gevel bekleedt - of later in het geval van een oud gebouw - heeft u meestal tientallen jaren geen kosten meer. U hoeft ook niet na te denken over het repareren van de gevel, tenzij u alleen maar schade opmerkt. Beschadigingen aan de gevelbekleding zijn in de regel echter uiterst zeldzaam.

Vraag: Welke mogelijkheden zijn er voor gevelbekleding?

Cost tracker expert: in de meeste gevallen heeft u een zogenaamde achtergeventileerde vliesgevel nodig. De combinatie van isolatie en gevelbekleding vraagt ​​altijd om een ​​luchtspleet achter deze tweede, extra gevel. Er zijn veel verschillende soorten constructies.

Als er geen isolatie nodig is, kan de bekleding ook worden bevestigd met behulp van steunen die rechtstreeks op het metselwerk zijn bevestigd.

Er kan een grote verscheidenheid aan materialen worden gebruikt om de gevel te bekleden:

 • Klinker baksteen
 • Kunststofplaten gemaakt van verschillende kunststoffen
 • Houten elementen
 • Platen gemaakt van vezelcement (waaronder ook de bekende "Eternit")
 • Bekleding gemaakt van steen (in de meeste gevallen wordt hier zogenaamde kunststeen gebruikt)
 • verschillende metalen (plaatstaal, aluminium, enz.), maar dit wordt vanwege de kosten praktisch nooit gebruikt in particuliere woningen

Al deze materialen hebben natuurlijk heel verschillende prijzen - van heel goedkoop (zoals klinkerstrips) tot extreem duur (zoals aluminium of stenen gevelbekleding). Het bereik is hier enorm.

Vraag: Hoeveel kost gevelbekleding in het algemeen?

Kostentracker-expert: zoals ik al zei, de prijzen variëren van materiaal tot materiaal. Uiteraard speelt hier ook de bouwwijze van een geventileerde gevel een rol.

bekledingsprijzen

Gevelpanelen worden meestal op een frame gemonteerd

Voor zeer eenvoudige gevelbekleding die rechtstreeks op de gevel wordt bevestigd, beginnen de prijzen rond 60 EUR per m² - in de meeste andere gevallen moet u minstens 170 EUR per m² strong> berekenen .

De duurste bekleding kan meer dan 200 EUR per m² kosten indien correct geïnstalleerd, plus de kosten van het isolatiemateriaal.

Hieronder staan ​​enkele kostenvoorbeelden uit de praktijk om een ​​vergelijking te hebben.

In ons voorbeeld willen we een gevel van 120 m² bekleden met verschillende materialen en kijken naar de totale kosten. Het geveloppervlak heeft geen bijzondere kenmerken (zoals een ongewoon groot aantal ramen of erkers / uitsteeksels).

Paneeltypeprijs
Klinkersteenstrippen (zonder isolatie, verlijmd op de gevel)ongeveer 9.000 EUR
Klinkersteenstrippen, zelf verlijmdongeveer 3.600 EUR
Isolerende klinker, isolatie 160 mmongeveer 21.600 EUR
Isolatieklinker, isolatie 160 mm, zelf gelegdongeveer 14.500 EUR
Gevelplaten van kunststof zonder isolatieongeveer 7.500 EUR
Zelf geïnstalleerde kunststof gevelpanelen zonder isolatieongeveer 3.000 EUR
Kunststof gevelpanelen - Formica zonder isolatieongeveer 14.000 EUR
Eternit gevelplaten zonder isolatieongeveer 13.000 EUR
Gevelbekleding met hout (midden prijsklasse voor hout)ongeveer 15.000 EUR
Gevelbekleding aluminiumongeveer 27.000 EUR
Natuurstenen gevel (leisteen)ca. € 9.600 tot € 19.200 (afhankelijk van het type dekking)

Dit zijn natuurlijk slechts zeer grove richtlijnen. In individuele gevallen kunnen de kosten voor dezelfde materialen aanzienlijk hoger of lager zijn vanwege verschillende lokale omstandigheden. Uit het overzicht blijkt echter vrij goed hoe groot de prijsverschillen kunnen zijn bij individuele gevelbekleding.

Vraag: Waarvan zijn de totale kosten van gevelbekleding afhankelijk?

Kostentracker-expert: Als u in het besluitvormingsproces voor gevelbekleding bent, kunt u ervan uitgaan dat de volgende factoren de totaalprijs zullen beïnvloeden:

 • het gekozen materiaal
 • de gekozen constructiemethode
 • de geselecteerde isolatie (als deze ook is geïsoleerd)
 • of u de bekleding zelf kunt bevestigen of laten bevestigen
 • de gemaakte steigerkosten

Deze factoren bepalen de prijs het meest, sommige factoren duidelijker dan andere (zoals het gebruikte materiaal en of je het zelf installeert of laat plaatsen).

Vraag: Hoe ver lopen de materiaalprijzen van de afzonderlijke materialen uit elkaar?

Kostentracker-expert: in ons kostenvoorbeeld hierboven hebben we alleen gekeken naar de totaalprijzen voor de gehele gevel inclusief montage.

De individuele prijzen van de respectieve materialen liggen echter soms ook ver uit elkaar.

materiaalprijs
Klinkersteenstrippen, eenvoudigongeveer 20 euro per m²
Klinkersteenstrippen, speciaal ontwerp (bijv. Antiek, bijzonder hard etc.)ongeveer 35 euro per m²
Isolerende klinkerongeveer 80 EUR per m² - 120 EUR per m² (met installatiesysteem en accessoires)
Kunststof gevelpanelen, goedkoopongeveer 15 EUR per m²
Gevelplaten kunststof, gemiddeldongeveer 25 euro per m² - 28 euro per m²
Gevelplaten speciale kunststoffenongeveer 35 EUR per m² - 40 EUR per m²
Kunststof gevelpanelen - Formica (duurste kunststof materiaal beschikbaar)ongeveer 55 EUR per m² - 65 EUR per m²
Eternit gevelpanelen goedkoopongeveer 50 EUR per m² - 80 EUR per m²
Eternit gevelpanelen van hoge kwaliteitongeveer 80 EUR per m² - 150 EUR per m²
Gevelbekleding houtafhankelijk van de gebruikte houtsoort en de houtprijs ca. EUR 20, - per m² tot EUR 120, - per m²
Leienongeveer 25 EUR per m² - 50 EUR per m² afhankelijk van de dekking van het verschillende ruimteverbruik
bekledingsprijzen

Kunststof gevels zijn niet per se goedkoper dan klinker- of leisteengevels

Wat je al aan deze tabel kunt zien, is dat niet alle plastic gelijk is gemaakt. De kunststofbekleding, die doorgaans als bijzonder “goedkoop” wordt aangeprezen, kan ook voor het materiaal aanzienlijke vierkante meterprijzen opleveren - in het geval van Resopal zijn deze kunststofplaten beduidend duurder dan bijvoorbeeld klinkersteenstrippen of zelfs leisteen.

Beide zijn echter hoogwaardige natuurlijke materialen - die ook een navenant hoogwaardige uitstraling geven en bovendien een levensduur van vele decennia hebben (bij leisteen vaak zelfs eeuwen).

Vraag: Welke constructiemethoden zijn er?

Kostentracker-expert: Nou - u kunt bijvoorbeeld materialen rechtstreeks op de gevel lijmen, zoals klinkersteenstrips. In dit geval is alleen tegellijm nodig.

Ook op de verticaal op de gevel gemonteerde houten lamellen kan kunststof gevelbekleding zeer eenvoudig worden geschroefd - ook dit is zeer kostbaar.

Wanneer het echter om isolatie gaat en een zorgvuldig geconstrueerde geventileerde vliesgevel vereist is, stijgen ook de kosten van de gevel.

Prijzen zijn hier nauwelijks te noemen, aangezien de constructie altijd aangepast moet worden aan de vereiste isolatiedikte en de betreffende gevel.

Vraag: Wat zijn de geschatte kosten van isolatie?

Kostentracker expert: dat hangt altijd af van het gekozen isolatiemateriaal en de benodigde isolatiedikte.

Doorslaggevend hierbij zijn de warmteoverdrachtswaarden die de EnEV momenteel vereist: de vliesgevel moet een warmteoverdrachtscoëfficiënt hebben van gemiddeld minder dan 1,5 na de isolatie. Dit is de waarde geldig vanaf 2016.

De buitenmuren mogen een totale U-waarde van 0,28 niet overschrijden.

In de meeste gevallen kunt u een grove vuistregel volgen voor gevelisolatie:

gebouwGeschatte isolatiedikte
Nieuw gebouwongeveer 20 cm
Oud gebouwca. 12 cm - 16 cm, afhankelijk van de bestaande wandopbouw
Passief huisongeveer 30 cm

U moet natuurlijk beginnen met overeenkomstig hoogwaardige isolatiematerialen met hoge isolatieprestaties.

Vaak gebruikte isolatieplaten (bv.PUR-platen of isolatieplaten van minerale wol) kosten tussen de 5 EUR per m² en 20 EUR per m².

Vraag: Wat maakt het uit qua prijs als u zelf panelen plaatst?

Kostentracker-expert: hier kunt u in veel gevallen aanzienlijke kosten besparen - hoeveel varieert echter van panel tot panel.

bekledingsprijzen

Klinkergevels worden eenvoudig tegen de muur verlijmd

Bij het verlijmen van klinkersteenstrippen moet u voor de specialist minstens 40 EUR per m² berekenen - deze kosten kunnen oplopen tot meer dan 70 EUR per m² als het leggen moeilijk en tijdrovend is. Dus als je het zelf doet (klinkersteenstrippen lijmen is niet zo moeilijk, instructies zijn hier beschikbaar) dan zou je jezelf in ons voorbeeld tussen 3.500 EUR en 7.000 EUR kunnen besparen.

Zelfs met isolerende klinkers kunt u ongeveer 50 EUR per m² - 60 EUR per m² besparen als u ze zelf legt - in ons voorbeeld zou dat ongeveer 6.000 EUR tot 7.000 EUR zijn.

Met eenvoudige gevelpanelen van kunststof liggen de mogelijke besparingen als u het zelf doet ook tussen de 4.000 EUR en 5.000 EUR.

Het correct construeren van geventileerde vliesgevels is daarentegen meer tijdrovend en ook de leisteen van gevels vereist de juiste specialistische kennis. In deze gevallen is het vrij moeilijk om zelf een handje te helpen.

Vraag: U noemde eerder de steigerkosten - hoe hoog zijn deze kosten?

Kostentracker expert: in de meeste gevallen, wanneer een volledige steiger vereist is, moet u tussen 6 EUR per m² en 12 EUR per m² geveloppervlak voor de steiger berekenen, de een huurperiode van 2 - 4 weken is meestal al in deze prijs inbegrepen.

Als u uw gevelbekleding zelf monteert, kunt u vaak met een rolsteiger rondkomen - u kunt deze huren vanaf ongeveer 130 EUR per week.

Tips en trucs

Neem zeker de zogenaamde 10% -regel in de EnEV in acht: Als uw gebouw vóór 1983 is gebouwd en u vervangt meer dan 10% van de gevel (dit omvat ook het volledig opnieuw bepleisteren!) MOET sterk > isoleer het en bereik daarmee de specificaties van de EnEV. Hetzelfde geldt als u het pand na 2002 heeft verworven en u renoveert meer dan 10% van de gevel. In deze gevallen is alleen gevelbekleding met isolatie mogelijk, anders wordt er een boete opgelegd.

U kunt op dit punt ook meer lezen over gevelpanelen en hun kosten .