Gevelbekleding: wat zijn de kosten?

bekledingskosten

Niet elke gevel is een gepleisterde gevel: steeds vaker ziet men beklede gevels weer, ook bij nieuwbouw. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten te verwachten zijn voor gevelbekleding en of het de moeite waard is.

Vraag: Waarom zijn gevels überhaupt bekleed? Vanwege de optiek?

Kostentracker-expert: dat kan ook een reden zijn - vooral hardgebrande en antieke klinkerstenen geven een gevel vaak een zeer hoogwaardige en vooral individuele uitstraling.

De belangrijkste redenen voor het bekleden van een gevel zijn totaal verschillend:

 • de aanzienlijk betere bescherming van het bouwweefsel
 • een zeer effectieve en tegelijkertijd probleemloze thermische isolatie
 • het onderhoudsgemak van een gevel

Een gipsgevel beschermt het metselwerk onvoldoende tegen weersinvloeden. Met name bij slagregen kan een gepleisterde gevel vaak niet voorkomen dat het metselwerk vochtig wordt. Op zich is dit geen probleem, maar als het pleisterwerk wat ouder en op sommige plaatsen beschadigd is, kan het het metselwerk zwaar belasten.

Bekleding laat daarentegen geen regenwater op het metselwerk komen en de structuur beschermt het bouwweefsel veel beter. Schade aan gevelbekleding is veel zeldzamer dan schade aan pleisterwerk - er is dus weinig te vrezen hier en het metselwerk aangezien het bouwweefsel aanzienlijk wordt gespaard.

Het is vooral handig als de gevelbekleding is uitgevoerd als een zogenaamde achtergeventileerde vliesgevel en gecombineerd is met isolatie. Door de luchtspleet tussen de isolatie en de woningmuur kunnen - in tegenstelling tot bij verlijmde isolatie - vochtproblemen in ieder geval worden vermeden (mits de constructie correct is).

bekledingskosten

Gevelbekleding verbetert niet alleen de uitstraling, maar beschermt ook de gevel

Daarnaast is er de algemene beschermende functie van de gevelbekleding voor isolatie en bouwweefsel en - een zeer belangrijk aspect - het gemak van verzorging en onderhoud.

Gepleisterde gevels moeten regelmatig opnieuw worden geverfd en af ​​en toe ook gerepareerd, zodat hun (toch al minder) beschermende functie behouden blijft. Dit gaat natuurlijk gepaard met reguliere kosten - bij beklede gevels daarentegen wordt dit volledig geëlimineerd.

Ook bij gevelbekleding is dit een duidelijk kostenvoordeel, dat op lange termijn rendeert. Als je de kosten over 20 - 40 jaar extrapoleert, blijkt de gevelbekleding, die in het begin vaak veel duurder is, op de lange termijn beduidend goedkoper.

Vraag: Hoeveel kost gevelbekleding?

Kostentracker-expert: Er is een zeer brede prijsklasse, die kan variëren van 60 EUR per m² tot meer dan 300 EUR per m² - afhankelijk van of er isolatie wordt gebruikt en welk type van gevelbekleding wordt gebruikt.

De volgende gevelbekleding wordt tegenwoordig algemeen toegepast:

 • Klinkersteenstrippen
 • Isoklinker (klinkersteenstrippen met dezelfde gelamineerde isolatie)
 • geventileerde, geïsoleerde vliesgevels met panelen van verschillende kunststoffen)
 • Geventileerde, geïsoleerde vliesgevel met gevelpanelen van vezelcement
 • eenvoudige vliesgevels (zonder isolatie) zijn tegenwoordig vrij zeldzaam geworden
 • In theorie zijn houten gevels ook mogelijk, maar die zijn relatief duur, moeilijk te monteren en vergen veel onderhoud

Afhankelijk van de constructiemethode en het gebruikte materiaal kunnen de prijzen erg verschillen. Sommige gevelbekleding kunt u ook vrij eenvoudig zelf bevestigen. Dat scheelt natuurlijk enorme kosten.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen een mooie gevelbekleding van isolerende klinker laten bevestigen aan ons oude pand - hiermee combineren we een visuele herinrichting met de (toch al noodzakelijke) isolatie van de gevel van het huis. De grootte van het geveloppervlak van ons huis is 250 m².

Postprijs
Steigerkosten, levensduur 3 weken2.250 EUR
Isolerende klinker met opzetstuk (vast tarief)46.250 EUR
totale prijsEUR 48.500

Dit is natuurlijk slechts een kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifiek gevelontwerp en een specifieke omvang van het werk. Ook de kosten voor andere gevelbekleding, zeker bij andere materialen, kunnen sterk variëren.

De totale kosten van bijna 50.000 euro lijken op het eerste gezicht misschien een beetje beangstigend, maar je moet er rekening mee houden dat ons gebouw een gebouw met meerdere verdiepingen is met een relatief groot geveloppervlak.

Ter vergelijking: een conventioneel, gepleisterd ETICS (thermisch isolerend composietsysteem) zou slechts iets goedkoper zijn geweest met kosten van ongeveer 34.000 EUR, de onderhoudsinspanning zou zijn voortgezet vanwege de gepleisterde gevel.

Het (eenmalige) herbepleisteren van de gevel zou in ons geval ongeveer een derde tot de helft van de kosten hebben opgelopen - in dit geval zou de isolatieverplichting volgens de EnEV en we zouden niet om een ​​ETICS heen zijn gekomen.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van gevelbekleding in het algemeen bepalen?

bekledingskosten

Gevelbekleding is slechts iets duurder dan thermische isolatie van ETICS

Kostentracker-expert: natuurlijk spelen hier veel factoren een rol:

 • de grootte van de gevel
 • of isolatie vereist is
 • de geometrie van de gevel (uitsteeksels, erkers, etc.)
 • welk type gevelbekleding wordt er gebruikt (hier zitten grote kostenverschillen)
 • of u de bijlage zelf doet of laat doen.

Afhankelijk van deze factoren kunnen de totale kosten zich dan in een zeer breed bereik verplaatsen.

Vraag: Wat kunnen de verschillende soorten gevelbekleding kosten?

Kostentracker-expert: afhankelijk van het gebruikte materiaal en de gebruikte constructiemethode kan dit, zoals ik al zei, heel anders zijn. Onderstaande tabel geeft een aantal globale richtprijzen voor de kosten van verschillende soorten gevelbekleding - in individuele gevallen kan dit natuurlijk altijd iets afwijken.

PaneeltypeKosten per m² (richtprijs bij benadering)
Verlijmde klinkerstrips zonder isolatie65 EUR per m² - 85 EUR per m²
Isolerende klinker, 160 mm isolatie160 EUR per m² tot 180 EUR per m²
Gevelbekleding van eenvoudige kunststof panelen zonder isolatie40 EUR per m² - 80 EUR per m²
Formica gevelbekleding (hoogste kwaliteit kunststof) zonder isolatie120 EUR per m² - 150 EUR per m²
Gevelbekleding aluminium zonder isolatieEUR 220 per m² - EUR 250 per m²
Leisteen gevelbekleding zonder isolatie80 EUR per m² - 170 EUR per m² afhankelijk van de installatiemethode (verschillend ruimteverbruik)
Kosten van isolatie5 euro per m² tot 20 euro per m² afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal
Bevestig isolatiemateriaal15 EUR per m² tot 40 EUR per m²

De totale kosten voor bekleding met isolatie zijn altijd gebaseerd op het type en de dikte van de isolatie waaraan de draagconstructie individueel moet worden aangepast.

Een kostenraming kan daarom alleen worden gemaakt voor het specifieke individuele geval.

Vraag: Welke gevelbekleding kunt u zelf aanbrengen - en wat kost het?

bekledingskosten

De ervaren doe-het-zelver kan ook isolerende klinkers plaatsen

Kostentracker-expert: het zelf installeren van klinkersteenstrippen en het isoleren van klinkersteen is vrij probleemloos. Aan de andere kant moet je niet zelf geventileerde vliesgevels met isolatie proberen - expertise is hier duidelijk vereist.

Wanneer u zelf klinkerstenen plaatst, moet u doorgaans rekenen op kosten tussen 20 EUR per m² en 35 EUR per m². De beste manier om dit te doen is door een legrooster te gebruiken - daar is het heel gemakkelijk mee.

Met isolatieklinker zijn er totale materiaalkosten van 90 EUR per m² tot 120 EUR per m² - ongeveer evenveel als voor een klassieke ETICS.

Vraag: Welke kosten bespaar je eigenlijk door gevelbekleding aan te brengen?

Kostentracker expert: in wezen de kosten voor het regelmatig schilderen van de gevel en eventueel ook voor een pleistervernieuwing.

Deze kosten worden vaak onderschat. Alleen al het schilderen van de gevel - indien uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf - kost tussen 35 EUR per m² en 65 EUR per m² - in ons kostenvoorbeeld zou één keer schilderen tussen ongeveer 8.700 EUR en 16.250 EUR.

Dit zou betekenen dat het aanvankelijke kostenvoordeel van de klassieke ETICS zou zijn weggesmolten als de gevel geschilderd moest worden. Als er een nieuwe verflaag nodig is of een pleistervernieuwing nodig is, is de klassieke ETICS al aanzienlijk duurder geworden dan onze aanvankelijk dure isolerende klinkerbekleding.

De WDVS kan meestal worden beoordeeld als zogenaamde "sowieso kosten" - bij het vernieuwen van het pleisterwerk heeft de EnEV automatisch isolatie nodig als de woning nog geen buitenmuurisolatie heeft.

Op het vlak van energie hoeft alleen de meerkost voor de gevelbekleding te worden afgeschreven - in ons voorbeeld rond de 14.000 EUR - aangezien de kosten sowieso niet te vermijden zijn. Deze afschrijving lukt meestal in enkele jaren door besparing op stookkosten.