Gevelpanelen: welke prijzen mag men verwachten?

prijzen van gevelpanelen
Gevelpanelen zijn modern

Het bekleden van een gevel kan een goede manier zijn om uzelf het vermoeiende, regelmatig noodzakelijke schilderen van de gevel te besparen. In een interview legt de cost tracker-expert uitgebreid uit welke prijzen je moet verwachten voor gevelpanelen en welke kosten er gemaakt worden voor gevelbekleding.

Vraag: Wat moet men in principe weten over gevelpanelen en welke soorten zijn er eigenlijk?

Kostentracker-expert: Er is een enorme verscheidenheid aan gevelpanelen - verschillende formaten van de grootte van individuele shingles tot panelen van enkele vierkante meters zijn mogelijk.

De materialen waarvan gevelpanelen zijn gemaakt kunnen ook verschillen:

  • Plastic (heel gebruikelijk)
  • Hout
  • Vezelcement, beter bekend als "Eternit"
prijzen van gevelpanelen

Gevelpanelen van kunststof zijn eenvoudig te monteren

Er zijn verschillende soorten kunststoffen, die ook sterk kunnen verschillen in prijs. Kunststoffen hebben een zeer laag gewicht en zijn daardoor meestal eenvoudig te monteren.

Als het om gevelbekleding gaat, is hout een heel andere kwestie: het is duur, moeilijk te monteren - zelfs de bevestigingsmaterialen zijn hier duur - en zeer onderhoudsintensief. Dus voor de look met echt hout moet je diep in je zak graven.

Eternit is al decennia bekend, en sinds het asbestdebat (waar Eternit al decennia lang niet meer is opgenomen) eindelijk van tafel is gevallen, is het weer vrij wijdverspreid. Qua kosten zijn vezelcementplaten echter nauwelijks te classificeren - als je goed kijkt, is de prijsklasse hier immens groot.

Vraag: Wat kosten vezelcementplaten in het algemeen?

Kostentracker-expert: individuele prijzen zijn hier moeilijk te specificeren, aangezien de grote variëteit zich praktisch uitstrekt over een prijsvork tussen ongeveer 20 EUR per m² en 100 EUR per m², afhankelijk van de platen die u wilt kopen.

In sommige gevallen zijn er zelfs prijzen van iets meer dan 10 euro per m², maar dit zijn eerder uitzonderingen.

Hieronder staan ​​enkele prijsvoorbeelden om dit wat duidelijker te maken:

Gevelpaneel, uitvoeringPrijs per vierkante meter
Kunststof gevelplaat, licht houtlook11,59 EUR per m²
Gevelpaneel houtlook Massief Foam +EUR 24,69 per m²
Gevelpaneel klinkerlook (met accessoires)29,99 EUR per m²
Kunststof gevelpaneel in reliëf (natuurlijk gevoel), houtdesign19,75 EUR per m²
Kunststof gevelpaneel met houtlook, extra robuustEUR 28,69 per m²
Formica plastic platen59,99 EUR per m²
Gevelpaneel houtvanaf ongeveer € 40, - per m², soms tot meer dan € 100, - per m², afhankelijk van de houtsoort
Equitone Linea Board (vezelcement)166 EUR per m²
Equitone MateriaEUR 76,50 per m²
Renovatiepanelen (vezelcement)49 EUR per m²

Dit zijn natuurlijk alleen individuele, willekeurig geselecteerde voorbeelden - maar ze laten heel goed zien hoe ver de prijzen van individuele materialen uit elkaar kunnen liggen.

De tabel laat ook zien dat er voor elk materiaal zeer hoge en zeer lage prijzen kunnen zijn.

Vraag: Waar hangt de prijs van gevelpanelen in principe van af?

Kostentracker-expert: Ten eerste specificeert het materiaal ten minste één basisprijsklasse. Je moet altijd goed naar het materiaal kijken - plastic is bijvoorbeeld niet zomaar plastic.

Daarnaast spelen de volgende factoren een rol:

  • de grootte van de panelen
  • het gewicht van de panelen
  • eventueel aangebrachte isolatie
  • de bevestigingsvariant
  • de montage-inspanning op het object

De verschillen kunnen hier zo groot zijn dat de totale kosten voor een paneel kunnen variëren van vrij goedkoop tot extreem duur.

Vraag: Wat zijn de verschillen tussen kunststof gevelpanelen - en wat voor invloed hebben ze op de prijs?

Kostentracker-expert: Bij plastic platen wordt het plastic in praktisch alle gevallen gebonden met bepaalde harsen - maar daar houden de overeenkomsten op.

prijzen van gevelpanelen

Goedkope kunststof gevelpanelen zijn verkrijgbaar vanaf € 30, -

Voordelige plastic platen met prijzen onder de 30 euro per m² zijn meestal gemaakt van iets minder bestendige, maar nog steeds duurzame kunststoffen.

In sommige gevallen zijn echter alleen de kleuren doorslaggevend voor de lage prijs: lichte kleuren en pasteltinten zijn veel gemakkelijker UV-bestendig te produceren dan bijvoorbeeld donkere houtkleuren. Deze lagere fabricage-inspanning is vaak ook terug te zien in de prijs en zegt dan niets over de kunststofkwaliteit. UV-bescherming is overigens enorm belangrijk voor kunststoffen.

Gevelplaten van GVK (glasvezelversterkte kunststof) zijn bijzonder sterk en breukvast. Hier beginnen de prijzen rond de 40 EUR per m².

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich het duurste plastic materiaal tot nu toe: formica. Hier beginnen de prijzen bij ongeveer 50 EUR per m² tot 60 EUR per m². Resopal is een speciaal hogedruklaminaat dat ook in veel keukens wordt gebruikt (voor werkbladen en fronten). Het materiaal is extreem robuust, hitte- en lichtbestendig en is gemakkelijk bestand tegen chemicaliën (inclusief omgevingschemicaliën uit lucht en regen).

Er zijn ook kunststof gevelpanelen met gelamineerde isolatie - maar deze modellen zijn zelden te vinden in winkels. De prijzen variëren hier enorm.

Vraag: Wat zijn de verschillen tussen vezelcementplaten?

Kostentracker-expert: Vezelcement betekent niet automatisch "Eternit" - dit is gewoon een merk dat ook qua prijs in het hogere segment zit.

Gevelpanelen van Eternit zijn nauwelijks verkrijgbaar voor minder dan 70 EUR per m² tot 80 EUR per m² - dit maakt de gevelbekleding tot een erg dure onderneming. De naam "Eternit" komt van de term "foreverum - voor de eeuwigheid". Deze platen gaan niet zo lang mee, maar zijn wel erg lang houdbaar, daar moet in ieder geval uit kosten-batenoverwegingen rekening mee gehouden worden.

Bij veel andere fabrikanten beginnen de prijzen in een wat lagere categorie: gevelpanelen van vezelcement zijn bij andere fabrikanten verkrijgbaar vanaf circa 40 euro per m². Ook hier is de duurzaamheid extreem hoog en zijn de meeste panelen erg robuust.

Vraag: Waarom spelen de afmeting en het gewicht van de panelen een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: het type montage hangt altijd af van hoe zwaar de panelen zijn - en van welk formaat ze zijn.

prijzen van gevelpanelen

Gevelpanelen worden aangebracht op een frameconstructie

Gevelplaten worden vrijwel altijd met ventilatie aan de achterzijde bevestigd, d.w.z. ze worden gemonteerd op een frameconstructie van daklatten die op de gevel worden geschroefd.

Hoe zwaarder de panelen, hoe stabieler de bevestiging natuurlijk moet gebeuren - en dat verhoogt de prijs.

Ter vergelijking: veel kunststof panelen hebben een gewicht van slechts 7 kg / m² - bij vezelcementplaten ga je meestal gemakkelijk uit van 40 - 50 kg / m². Dit maakt uiteraard enorme verschillen in de draagconstructie die nodig zijn om de panelen stabiel te houden.

Hout is meestal ook zwaar en moet op een speciale manier worden bevestigd (veel houtsoorten zijn niet compatibel met gewone schroeven).

Vraag: Welke invloed heeft isolatie op de prijs?

Kostentracker expert: Er wordt altijd een isolatie geschroefd onder de frameconstructie (achter ventilatie - draagconstructie). Overal waar isolatie nodig is, komen de kosten voor het isolatiemateriaal en de plaatsing van de thermische isolatie erbij.

In het algemeen moet u tussen 5 EUR per m² en 10 EUR per m² rekenen voor het isolatiemateriaal, de installatie kan 15 EUR per m² tot 40 EUR per m² kosten, afhankelijk van de complexiteit.

Vraag: Dit roept de volgende vraag op. Wat beïnvloedt de werkdruk - en daarmee de montagekosten van de panelen?

Kostentracker-expert: gecompliceerde gevels met veel kleine hoekjes en gaatjes vergen natuurlijk meer inspanning dan een groot, doorlopend geveloppervlak. Dit zie je al terug in de montageprijs.

prijzen van gevelpanelen

Bij hoge gevels zijn er extra steigerkosten voor montage

Ook de hoogte van de gevel speelt een rol bij de steigerkosten. Waar geen steiger nodig is voor gevelwerk, zoals een bungalow, gaat het werk natuurlijk veel sneller - en dus ook goedkoper.

Lichtpanelen, zoals kunststof panelen, zijn ook bij grotere formaten goed hanteerbaar en daardoor ook snel te monteren. Ook hier is de werkdruk lager dan bij andere panelen.

Overigens kunt u bij grote paneelformaten vaak besparen op de totale kosten: het monteren van zeer weinig, zeer lichte panelen in grote formaten vereenvoudigt de montage enorm

Vraag: Hoe kunt u geld besparen op gevelplaten? Kun je hem ook zelf monteren?

Kostentracker-expert: met lage plaatgewichten en een beetje ervaring kunt u het zelf doen. Als het ook om isolatie gaat, is het beter om dit door een specialist te laten doen. Isolatiefouten kunnen leiden tot ernstige schade aan het gehele bouwweefsel - en maken het huis tot een moeilijke renovatiezaak.

Veel gevelbekledingssystemen worden ook aangeboden als "doe-het-zelf-kits" - prijzen kunnen variëren van ongeveer 15 - 20 EUR per m² tot 75 EUR per m², de meeste kits zijn gemaakt van plastic panelen.

Naast de kit zijn dan alleen daklatten en bevestigingsmaterialen nodig. Daklatten kosten ongeveer € 5, - per 4 m. De latafstand wordt bepaald door het type (en de maat) van de gevelpanelen en wordt per model afzonderlijk voorgeschreven. Daklatten worden altijd verticaal op de gevel geschroefd.

Als het om bevestigingsmateriaal gaat, moet u voldoen aan het vereiste materiaal dat voor de gevelpanelen is voorgeschreven.

Met een gevel van 15 x 8 m en gevelpanelen voor 24 EUR per m² met een legafstand van 50 cm voor de onderconstructie, zou u de volgende kosten hebben.

Postprijs
Gevel systeem120 m² x 24 EUR per m²=2.880 EUR
Daklatten15 strekkende meter + 30 x 8 strekkende meter=255 m x 1,2 EUR per strekkende meter=
Bevestigingsmateriaal27 euro per 100 schroeven, inclusief 3 verpakkingen=81 euro
totale prijs3.267 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeeldige kosten, maar de prijzen zijn redelijk realistisch. Uiteraard kunnen de kosten voor uw huis ook flink variëren.

Tips en trucs

Voor uw gevelbekleding heeft u natuurlijk ook andere opties: bijvoorbeeld klinkersteenstrippen of isolerende klinkersteen met isolatie.