Gevelreiniging: wat zijn de kosten?

kosten voor gevelreiniging

Als gevels nog optisch intact zijn, maar vervuild of aangetast door algen, kan gevelreiniging vaak het betere alternatief zijn: overschilderen is niet altijd nodig en doelmatig en vooral niet altijd economisch. In een interview legt de cost tracker expert in detail uit welke kosten er gemaakt worden voor gevelreiniging door een professional.

Vraag: Wanneer gebruik je gevelreiniging en wat doet het?

Kostentracker-expert: het schoonmaken van een gevel is vooral de moeite waard als de gevel erg vervuild is, wat er vaak erg lelijk uitziet. Bij gestuukte gevels dient de verflaag echter zo onbeschadigd mogelijk te zijn. Als de gevelverf al beschadigd is of als deze erg sterk is gebleekt, moet deze nog worden overgeschilderd; alleen schoonmaken levert geen visueel acceptabel resultaat meer op.

Gevelreiniging is met name van belang voor alle klinkers, klinkersteenstrippen en isolerende klinkergevels, die niet opnieuw worden geverfd. Toch hoopt zich vuil op deze gevels op, waardoor ze er door de jaren heen vaak lelijk uitzien.

Ook algen- en mosaantasting is op veel gevels een duidelijk zichtbaar probleem. In de regel is het vaak beter te behandelen met de juiste reiniging dan met speciale verven.

De basisreinigingsmethode is om de gevel te stralen met een hogedrukreiniger. Afhankelijk van de eisen en het type gevel kunnen ook speciale reinigingsmiddelen worden gebruikt. Professionele bedrijven gebruiken hier vaak uitschuifbare telescopische lansen - hiermee kunnen gevels tot 10 m hoog worden gereinigd zonder steigers te hoeven plaatsen. Dit houdt de kosten en tijdsbesteding laag.

Het stralen gebeurt meestal met warm water (tot 120 ° C) en met een druk tot 500 bar. De lansafstand, druk en watertemperatuur moeten echter altijd worden aangepast aan het type gevel en het gevelmateriaal.

Naast deze basisreinigingsmethode worden ook andere methoden gebruikt:

  • speciale algen- en mosreiniging met speciale dodende middelen
  • Droogijsstralen en
  • Zandstralen
kosten voor gevelreiniging

Droogijsstralen is een zeer effectieve vorm van gevelreiniging

Vooral Droogijsstralen resulteert vaak in een zeer intensieve reiniging met een zeer tijdbesparende werkwijze en maximale bescherming van het gevelmateriaal. In tegenstelling tot zandstralen, waarbij schuurmiddelen worden gebruikt, gebruikt droogijsstralen bevroren koolstofdioxide-bolletjes bij een temperatuur van rond -80 ° C. Bij een botsing zorgen ze ervoor dat het vuil korte tijd bevriest en broos wordt en zo eenvoudig van het oppervlak afbladdert. Bij een botsing wordt het bevroren CO2 onmiddellijk gasvormig (het sublimeert) en ontsnapt het in de atmosfeer - er zijn dus geen resten van de straal die later zouden moeten worden verwijderd. Bovendien bereikt het proces ook vuil in nauwe kieren en nissen en verwijdert het netjes. De methode is zo voorzichtig dat het ook de voorkeur heeft voor het reinigen van historische, monumentale gevels.

De kosten voor dergelijke gespecialiseerde reinigingsprocessen zijn uiteraard beduidend hoger dan voor het simpelweg stralen van de gevel met hogedrukreinigers.

Vraag: Wat zijn de kosten van gevelreiniging in het algemeen?

Kostentracker-expert: het is in het algemeen moeilijk te zeggen, dat hangt natuurlijk altijd af van de gevel zelf en de gebruikte reinigingsmethode.

Voor de eenvoudigste vorm van reinigen, stralen met een hogedrukreiniger zonder toevoeging van reinigingsmiddelen of algen, beginnen de kosten bij 5 EUR per m² tot 6 EUR per m².

In de praktijk liggen de kosten voor een eenvoudige, basisreiniging meestal tussen de 5 EUR per m² en 15 EUR per m².

Een extra impregnering of verzegeling kost dan vaak tussen 4 EUR per m² en 8 EUR per m².

Deze kosten zijn echter altijd een beetje afhankelijk van het type gevel.

Speciale reiniging daarentegen is meestal veel duurder:

In de praktijk kost zandstralen vanaf ongeveer 15 EUR per m², voor droogijsstralen moet u in veel gevallen tussen 100 EUR en 150 EUR per uur rekenen.

Speciale bestrijding van algen en mos kan erg duur zijn, afhankelijk van welke middelen en methoden worden gebruikt. Hier zijn grote verschillen tussen de individuele aanbieders. In de regel moet u echter beginnen vanaf minstens ongeveer 20 EUR per m² voor gespecialiseerde verwijdering en desinfectie.

Als er steigers gebruikt moeten worden, verhoogt dit de kosten aanzienlijk. Voor de steiger zelf moet u in de meeste gevallen tussen 6 EUR per m² tot 12 EUR per m² geveloppervlakte rekenen, en in sommige gevallen aanzienlijk meer voor zeer hoge gevels. Daarnaast zijn er de kosten voor de tijd die nodig is om de steiger op te zetten en voor het veel complexere werk vanaf de steiger.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Onze met klinkersteenstrippen beklede gevel is erg vuil en op sommige plaatsen zit er ook zwaar vuil. Onze gevel is 120 m².

Postprijs
Reiniging van de gevel met telescopische lansen, reinigingsmiddelen1.080 EUR
Afdichting van de gevel (bescherming tegen vuil, voorkomen van snelle nieuwe vervuiling, gemakkelijkere reiniging)540 EUR
totale prijs1.620 EUR

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen geldt voor een individuele gevel en een specifiek bedrijf. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Vooral bij complexe reiniging en het verwijderen van hardnekkige mos- en algenbedekkingen van gevoelige gevels kunnen de kosten beduidend hoger zijn - evenals bij speciale schoonmaakdiensten zoals graffitiverwijdering.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor gevelreiniging afhankelijk?

kosten voor gevelreiniging

Niet alleen de gevelmaat is bepalend voor de prijs

Kostentracker-expert: er zijn verschillende dingen waarmee u rekening moet houden:

  • de grootte van de gevel
  • het type gevel en de gebruikte reinigingsmethode
  • de mate van vervuiling van de gevel
  • of het nodig is om vanaf een steiger te werken
  • of de gevel ook gedesinfecteerd moet worden
  • of de gevel ook moet worden afgedicht
  • of speciale reinigingsmethoden zoals zandstralen of droogijsstralen worden gebruikt

Dit alles speelt een rol bij de kosten, die van geval tot geval sterk kunnen verschillen.

In de praktijk zal de specialist niet voor niets een specifieke reinigingsmethode voorstellen - niet elke gevel is bestand tegen elke behandeling.

U moet altijd afzien van het dumpen van aanbiedingen - hier bespaart u meestal op de zorg of op de apparatuur. Beiden kunnen het reinigingsresultaat negatief beïnvloeden en veroorzaken vaak schade bij het reinigen van de gevel.

Vraag: Zijn grotere gevels goedkoper?

Kostentracker-expert: meestal ja, ja. Bij grotere oppervlakten worden vaak kortingen verleend - in de praktijk begint dit vaak bij oppervlakten groter dan 50 m².