Gevelrenovatie: welke kosten zijn te verwachten?

renovatie kosten gevel

De gevel is niet alleen het visuele "visitekaartje" van elk huis, het is ook constructief erg belangrijk dat deze intact is. In een interview legt de kostentracker-expert in detail uit welke kosten in verschillende gevallen uit gevelrenovatie kunnen voortvloeien.

Vraag: Wanneer moet je absoluut een gevel renoveren en welke mogelijkheden zijn er?

Kostentracker-expert: Visueel gezien moet je dit natuurlijk altijd doen als je het uiterlijk van de gevel niet meer mooi vindt en je vindt dat het er "armoedig" uitziet.

Renovatie moet technisch gezien altijd worden uitgevoerd als het pleisterwerk op afzonderlijke plaatsen al kruimelig is of duidelijk zichtbare scheuren vertoont. Dan kan de gepleisterde gevel niet meer goed en effectief zijn uiterst belangrijke beschermende functie voor het onderliggende metselwerk vervullen.

In gevallen waar er slechts kleine en punctuele schade is, kan het schilderen van de gevel en het repareren van de beschadigde gepleisterde gebieden voldoende zijn. Bij grote beschadigingen dient de pleister echter geheel vernieuwd te worden.

Bij klinkergevels (gevelbekleding) is renovatie aan te raden als individuele klinkerstenen scheuren en grote schilfering vertonen of de voegen al duidelijk beschadigd zijn. Hier worden losse stenen uitgewisseld en worden de voegen volledig vernieuwd.

Let echter vooral bij gestuukte gevels op het volgende:

Als het volledige pleisterwerk wordt vernieuwd, moet ook de gevel worden geïsoleerd.

renovatie kosten gevel

Wie een gevel renoveert, moet ook de isolatie vernieuwen

Er zijn maar een paar uitzonderingen op deze regel. Bij onvoldoende geïsoleerde gebouwen dient ook de isolatie op de huidig ​​geldende norm te worden gebracht. Dit is vereist door de EnEV, de energiebesparingsverordening, die van toepassing is in Duitsland. Iedereen die deze verordening overtreedt en zijn pleisterwerk eenvoudigweg volledig vernieuwt zonder isolatie, riskeert boetes van tot 50.000 EUR. Daarvoor zou je bijna twee keer kunnen isoleren.

De enige uitzonderingen op deze regel zijn woningen waar kleine beschadigingen (punctuele schade) aan het pleisterwerk tijdens het schilderen worden hersteld. Ook simpelweg schilderen of een gevel laten schilderen is geen isolatie-eis.

De mogelijkheden om de gevel te renoveren zijn dan divers:

 • Aanbrengen van een ETICS (composietsysteem voor thermische isolatie, met een nieuwe pleister)
 • Gevelbekleding met klinkerstrips en isolatie (zogenaamde isolerende klinkersteen)
 • Bekleding van de gevel met gevelpanelen
 • met gevelwand: isolatie in de luchtspleet tussen metselwerk en gevelwand door middel van inblaasisolatie

Als het om bekleding met gevelpanelen gaat, zijn er nogal wat mogelijkheden, die in individuele gevallen tot zeer verschillende kosten kunnen leiden.

In enkele gevallen hoeft, ondanks de pleistervernieuwing, geen isolatie te worden aangebracht - maar dit geldt alleen voor individuele oude gebouwen uit bepaalde bouwjaren die al voldoen aan bepaalde thermische isolatievoorschriften. In de regel zult u de hoge kosten van een energetische gevelrenovatie moeten accepteren.

Vraag: Wat kost een gevelrenovatie?

Kostentracker-expert: Het is moeilijk te zeggen in algemene termen - het hangt er altijd van af welke renovatiemethode wordt gekozen en of energiezuinige renovatie ook nodig is.

In de praktijk is er een enorm scala aan kosten: dit kan variëren van ongeveer 50 EUR per m² voor eenvoudig schilderen tot ruim 300 EUR per m² Een gevelbekleding met hoog- kwaliteitspanelen en onderliggende isolatie zijn voldoende.

Met een gevel van 100 m² leidt dit tot kostenverschillen tussen ongeveer 5.000 EUR en meer dan 30.000 EUR.

Bij renovaties dient niet alleen rekening te worden gehouden met de eenmalige kosten, maar ook met de kosten op lange termijn: bijvoorbeeld de (meestal duurdere) bekleding van een gevel is op de lange termijn vaak de moeite waard, aangezien het schilderen en opnieuw pleisteren, dat na enkele jaren nodig is, is volledig geëlimineerd. Veel gevelbekledingen zijn extreem duurzaam (leisteen voor ongeveer honderd jaar) en praktisch onderhoudsvrij - ze beschermen het metselwerk ook veel beter en effectiever dan een gewone gipsgevel, wat op zijn beurt de onderhoudskosten van het metselwerk in de langetermijn.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Onze gevel in een oud pand vertoont al flinke schade. Een verbouwing is onvermijdelijk. We besluiten de gevel te bekleden met isolerende klinker. Onze gevel is 130 m².

Postprijs
Isolerend klinkermateriaal15.600 EUR
Bevestig isolatieklinker (werkprestatie)7.150 EUR
totale prijs22.750 euro
Financiering door KfWmin 2.275 euro
kosten voor eigen rekeningEUR 20.475

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen geldt voor de renovatie met een bepaalde methode en voor een heel specifieke woning. In andere gevallen kunnen de renovatiekosten voor de gevel aanzienlijk verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de renovatiekosten van de gevel in de praktijk afhankelijk?

renovatie kosten gevel

Maat en type gevel zijn doorslaggevende kostenfactoren

Kostentracker-expert: natuurlijk moet hier met veel rekening worden gehouden:

 • de grootte van de gevel
 • het type gevel en zijn kenmerken (bv. talrijke uitsteeksels en randen, patronen, enz.)
 • de staat van de gevel
 • de gekozen revalidatiemethode
 • de vereiste isolatiedikte (indien isolatie vereist is)
 • of het nu in eigen beheer wordt gedaan of gespecialiseerde bedrijven nemen het hele werk over
 • of er subsidies kunnen worden verkregen

Door deze factoren kunnen de kosten heel verschillend zijn. In veel gevallen loont het ook om vooraf energieadvies in te winnen - de energieadviseur kan meehelpen de werkelijk benodigde isolatiedikte te bepalen, renovatiemethoden tegen elkaar af te wegen en een rentabiliteitsberekening uit te voeren.

Vraag: Wat kosten de individuele renovatiemaatregelen ongeveer?

Kostentracker-expert: in de praktijk zijn de werkelijke kosten natuurlijk altijd afhankelijk van veel factoren - er kunnen hooguit ruwe richtwaarden worden gegeven. In individuele gevallen kan het echter ook goedkoper of duurder worden.

HerstelmaatregelGeschatte kosten per m²
Gevel schilderen, kleine pleisterreparatiesca. € 30, - per m² tot € 60, - per m²
Pleister volledig vernieuwen (zonder isolatie)circa € 40, - per m² tot € 70, - per m²
Gezamenlijke renovatie klinker gevelcirca € 20, - per m² tot € 30, - per m²
Renovatie van de klinkergevel volledig (voorwandschil) inclusief gevelreiniging en waterdichtheidca. € 30, - per m² tot € 60, - per m² (afhankelijk van de omvang van de schade)
Een gevel van klinker opnieuw installerenong. 90 EUR per m² tot 110 EUR per m² (zonder stenen, met klinkers ong. 130 EUR per m² tot 150 EUR per m²)
Inblaasisolatie voor dubbelwandig metselwerkongeveer 15 EUR per m² - 25 EUR per m²
ETICS met gipsongeveer 90 EUR per m² tot 140 EUR per m²
Klinkersteenstrippen (alleen materiaal, zonder isolatie en bevestiging)ca. EUR 20, - per m² - EUR 35, - per m²
Isolerende klinker - doe het zelfongeveer 120 EUR per m²
Isolatieklinker compleet, inclusief opzetstukongeveer 160 EUR per m² - 180 EUR per m²
Gevelbekleding met gevelpanelen (zeer eenvoudig, ongeïsoleerd)ongeveer 50 EUR per m² - 80 EUR per m²
Gevelbekleding standaard materialen, geventileerde constructie met isolatievanaf ongeveer 150 EUR per m², tot 300 EUR per m² en meer
Leisteenbekleding (zonder isolatie)ongeveer 60 EUR per m² - 150 EUR per m² afhankelijk van de legmethode

In individuele gevallen, zoals reeds vermeld, kunnen de kosten ook iets boven of onder de aangegeven richtprijzen liggen, afhankelijk van de lokale omstandigheden.

Vraag: Wat is het economische voordeel van gevelbekleding?

Kostentracker-expert: Als je de hogere duurzaamheid en betere bescherming van het metselwerk tegen weersinvloeden buiten beschouwing laat, is er vooral een kostenvoordeel op de lange termijn door het wegvallen van onderhoudsmaatregelen.

Er is een relatief klein verschil in kosten tussen een ETICS en klinkersteenstrippen ten gunste van een ETICS. Als je er echter rekening mee houdt dat de ETICS-gevel in de loop van 20-40 jaar meerdere keren opnieuw moet worden geverfd en dat het pleisterwerk waarschijnlijk ook moet worden vernieuwd, dan zijn klinkersteenstrippen als isolerende klinker in de lange termijn omdat deze onderhoudsmaatregelen volledig zijn geëlimineerd kan.

Kijk dus altijd naar de kosten op lange termijn en niet alleen naar de fabricagekosten.